CFD för nybörjare - Så fungerar det i praktiken

Det här avsnittet handlar om CFD för nybörjare och är riktat till dig som är ny inom CFD handel och vill veta mer om hur det fungerar. 

researching

Här kan du handla CFD i Sverige

etoro logotyp vit
5/5
eToro

51% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risk som finns för att du kommer att förlora dina pengar.

Plus500 logotyp vit
4.5/5
Plus500

80% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risk som finns för att du kommer att förlora dina pengar.

AvaTrade vit logotyp
4.5/5
AvaTrade

AvaTrade recension

76% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risk som finns för att du kommer att förlora dina pengar.

Populära avsnitt

Created with Fabric.js 1.7.22
Created with Fabric.js 1.7.22
Created with Fabric.js 1.7.22

CFD för nybörjare

CFD för nybörjare går till på samma sätt som vanlig CFD handel. Det är dock viktigt att du har förståelse för handeln och förbereder dig innan du börjar. 

I denna artikel går vi igenom allt som du behöver tänka på innan du börjar handla med CFD. Du hittar även en enkel steg-för-steg guide i hur du kan komma igång med din CFD-handel. 

I artikeln CFD för nybörjare går vi även igenom olika sätt som du kan förbereda din handel på, risker och möjligheter och viktiga punkter att ta ställning till innan du börjar handla med CFD. 

Artikeln riktar sig till dig som är nybörjare inom CFD-handel och vill lära dig mer om hur det fungerar. Artikeln riktar sig även till dig som söker en enkel och tydlig guide i CFD för nybörjare och som går igenom hur du ska gå till väga för att handla CFD i Sverige.

I artikeln guidar vi dig även till fler artiklar som du kan läsa för att öka dina kunskaper ytterligare inom ämnet. 

Texten är skriven i informativt syfte och ska inte betraktas som ekonomisk rådgivning.

Innehållsförteckning

CFD för nybörjare - Det här bör du tänka på

Innan du börjar handla med CFD bör du skapa dig en förståelse för hur instrumentet fungerar och hur du ska gå tillväga för att handla CFD som nybörjare.

Det är viktigt att du väljer en marknad som du förstår och att du förstår riskerna med att handla med CFD kontrakt. CFD handel kan genomföras med hävstång. Det är därför viktigt att du förstår vad hävstångseffekten innebär och konsekvenserna av den.

Guide steg-för-steg: CFD för nybörjare

CFD för nybörjare går till på samma sätt som vanlig CFD-handel. För att kunna börja handla med CFD krävs det att du är myndig och skapar ett konto hos någon av de handelsplattformar som erbjuder CFD handel. 

För nybörjare rekommenderas det att du testar CFD handel med ett demokonto innan du börjar handla på riktigt. Flera handelsplattformar erbjuder ett gratis demokonto där du kan testa handeln innan du börjar handla. Både eToro och Plus500 erbjuder gratis demokonton. 

Steg 1: Välj marknad

När du skapat ett konto och känner dig redo för att handla med CFD är det första steget att bestämma vilken marknad du vill spekulera i. Beroende på vilken handelsplattform som du väljer kan det finnas olika utbud av marknader. 

Vissa marknader är också mer volatila än andra. Välja en marknad som du förstår för mer kontroll över din handel och din spekulation.

Steg 2: Välj köp eller sälj

När du valt marknaden är nästa steg att välja om du vill köpa eller sälja på marknaden, det vill säga om du vill ta en lång eller kort position. 

En lång position innebär att du tror att marknaden kommer gå upp och en kort position innebär att du tror att marknaden kommer gå ner. CFD handel innebär att du spekulerar i marknadsrörelser och prisrörelser på den underliggande tillgången till CFD kontraktet.

Steg 3: Välj antal CFD:er för din handel

När du valt marknad och position är nästa steg att välja hur många CFD kontrakt som du vill handla med. Du bestämmer då hur mycket du vill investera och betalar även en procentsats för det säkerhetskrav som du väljer.

Steg 4: Aktivera automatiskt stop loss och limits

Innan du aktiverar din CFD handel är det viktigt att du aktiverat och väljer en stop loss nivå för att få en större kontroll över din CFD handel.

Flera handelsplattformar ger dig möjlighet att välja en risktoleransnivå för att stoppa förlusten automatiskt om marknaden når den förutbestämda toleransnivån.

Steg 5: Övervaka och stäng din position

När du aktiverat din CFD handel är det viktigt att du övervakar och stänger din position. Om du aktiverat stop loss eller limits kommer din position stängas när du når dina förutbestämda nivåer. 

Du kan dock stänga din position tidigare om du vill. CFD handeln kan du övervaka online eller genom en app hos den mäklare som du handlar hos. 

Handelsplattformar som erbjuder CFD-handel

För att handla med CFD finns det flera olika handelsplattformar som du kan använda. De vanligaste handelsplattformarna är Plus500 och eToro

Beroende på vilken handelsplattform som du väljer att skapa ett konto hos kan det finnas vissa skillnader i underliggande tillgångar och marknader som de erbjuder. 

För mer information om vad respektive handelsplattform erbjuder för underliggande tillgångar se mer information respektive sammanfattning. 

4 viktiga punkter att ta ställning till

1. Vilken förståelse har du för CFD handel och vilken kunskapsnivå har du?

Det är alltid bra att vara ärlig mot dig själv och se över din förståelse för handeln innan du påbörjar din CFD handel.

CFD för nybörjare går till på samma sätt som för mer avancerade handlare även om det finns vissa inställningar som du kan aktivera om du är en mer avancerad eller professionell trader. 

CFD kontrakten är komplicerade instrument och du bör ha en bra grundläggande förståelse innan du påbörjar din handel.  

2. Välj en marknad som du har förståelse för

CFD handel i sig är redan tillräckligt komplext som den är. CFD för nybörjare går till på samma sätt och det kräver därför förberedelser.

Det är viktigt att den marknad som du väljer att spekulera i är en marknad som du har förståelse för.

Det är viktigt för att du ska förstå hur du ska tänka när du spekulerar i rörelser på marknaden och undvika att förlora stora summor pengar. 

Det är dock alltid svårt att spekulera i marknadsrörelser men ju större förståelse du har för en marknad desto lättare kommer det vara för dig att studera rörelser på marknaden.

Beroende på vilken marknad som du väljer kan volatiliteten på marknaden och skilja sig avsevärt.

3. Testa CFD handel med ett demokonto

Flera handelsplattformar erbjuder ett demokonto som är bra för CFD för nybörjare. Du handlar då med fiktiva pengar och kan testa dig fram.

Oavsett om du är nybörjare eller inte kan det alltid vara bra att testa CFD handel med ett demokonto för att förstå hur just den handelsplattformen fungerar.

Det är ett bra sätt att förbereda dig för hur du ska göra när du köper och säljer CFD:er.

4. Hur mycket pengar vill du investera och var ligger din maxgräns?

CFD handel för nybörjare fungerar på samma sätt som för vanlig CFD handel. Det innebär att du kan handla med små marknadsrörelser. På så sätt kan du på kort tid tjäna och förlora kapital. 

Hävstångseffekten gör även att du får en större exponering på marknaden än det kapital som du investerat. 

För att du ska ha någon kontroll över din CFD handel är det viktigt att du aktiverar en stop loss och limits funktion. Flera handelsplattformar ger dig möjlighet att aktivera en sådan funktion för att du ska kunna begränsa din förlust.

Det innebär att ditt CFD kontrakt avslutas när du når en särskild förutbestämd nivå och begränsar därmed din möjliga förlust.

CFD för nybörjare marknadsrörelser

Risker och möjligheter med CFD för nybörjare

Riskerna och möjligheterna med CFD handel beror till stor del på din kunskapsnivå och förståelse för delvis CFD kontrakten i sig men även den marknad som du väljer att spekulera i.

Eftersom CFD handel kan genomföras med hävstångseffekt är det viktigt att du förstår både riskerna och möjligheterna med handel med hävstång.  

Vi har samlat mer information om de risker och möjligheter som finns under vårt avsnitt om CFD handel. Du kan där hitta mer information om CFD handel och vad du ska tänka på innan du börjar handla med CFD kontrakt.

Där hittar du även vanliga strategier för CFD handel och hur du ska tänka vid val av marknad.

CFD för nybörjare - Så förbättrar du din kunskap

På CFD INFO har vi flera avsnitt för att underlätta för dig hur du ska förbättra din kunskap inom området. För mer information om Contract for Difference och CFD handel samt vad de olika handelsplattformarna erbjuder. Se respektive avsnitt för mer information.

Vi har även samlat information om relevanta och vanliga begrepp inom CFD-handel. Se bland annat våra avsnitt om kort position, lång position, säkerhetskrav, handel med hävstång, Stop Loss och Copy Trading