eToro logotyp
eToro omdöme:
5/5

Sammanfattning

51% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risk som finns för att du kommer att förlora dina pengar.

eToro logo grön
5/5

51% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. 

Senast uppdaterad: 2024-06-19

eToro omdöme och recension 2024

eToro är en multiassetplattform som är specialiserade på social trading. Med sina över 20 miljoner registrerade användare är det en av världens största investeringsplattformar 2024

Antalet användare har ökat snabbt de senaste åren och kan härledas till en bra produktmix, smart marknadsföring och en användarvänlig plattform fylld med hjälpsamma handelsverktyg.

Merparten av handelsinstrumenten är tillgängliga via CFD-handel men till skillnad från många andra CFD-mäklare erbjuder eToro dig möjligheten att investera direkt i aktier och utvalda ETF:er.

eToro är en av världens ledande plattformar för social trading. Kortfattat innebär det att ett nätverk av användare, både nybörjare och rutinerade handlare, kan kommunicera med varandra för att utbyta kunskap, erfarenheter och idéer. 

Som en förlängning av social trading finns copy trading tillgängligt för alla plattformens användare. Funktionerna CopyTrader och CopyPortfolios låter dig automatiskt kopiera utvalda handlare och portföljsammansättningar helt utan förvaltningsavgift.

eToro har över 1200 anställda världen runt som arbetar med att leverera en kundupplevelse och kundsupport av högsta kvalitet åt alla sina användarna. Verksamheten bedrivs i enlighet med föreskrifter och förordningar från regulatoriska organisationer. Du kan därför vara säker på att eToro är en pålitlig och seriös aktör, vilket är viktigt när handeln sker OTC. 

Huvudsakliga lärdomar från eToro recension

  • eToro särskiljer sig mot andra plattformar i avseendet att de är specialiserade på social trading.
  • Genom Copy Trading är det möjlighet att kopiera utvalda handlares affärer.
  • eToro skiljer sig från många andra CFD-mäklare då de erbjuder både investeringar i aktier och ETF:er och inte enbart genom CFD.

I vår recension testar, utvärderar och betygsätter vi plattformen enligt de bedömningsfaktorer som ligger till grund för vårt omdöme. Vi reder också ut vad en social plattform är, vad du kan handla och hur du skapar ett konto. 

Recensionens syfte är att du som läsare ska få en bild av hur eToro förhåller sig jämfört med andra handelsplattformar på den svenska marknaden.

eToro ranking

Bedömningspunkter
Handelsinstrument
4,5/5
Plattform & Verktyg
5/5
Mobilapp
5/5
Kundtjänst
4,5/5
Avgifter
4/5
eToro är en av de bästa handelsplattformarna enligt vår undersökning. Helhetsbetyget landar på hela 4,6/5.
Markus Larsson
Markus Larsson
Civilekonom

Innehållsförteckning

Fördelar och nackdelar med eToro

Fördelar

Nackdelar

Guide steg-för-steg: Så kommer du igång

  1. Registrera ett konto hos eToro.
  2. Testa på plattformen genom att bedriva fiktiv handel med demofunktionen.
  3. Sätt in pengar för att handla på riktigt.
  4. Välj handelsinstrument och börja handla.
Konto eToro
Minsta insättning
100 USD
Insättning med Swish
Nej
Verifiering med BankID
Nej
eToro logo grön
4.6/5

51% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risk som finns för att du kommer att förlora dina pengar.

Handelsinstrument

Betyg: 4,5/5

Hos eToro kan du för närvarande handla med följande handelsinstrument:

Merparten av handelsinstrumenten är enbart tillgängliga genom handel med CFD:er. Undantaget är aktier och utvalda ETF:er som finns tillgängliga för CFD-handel och direktinvesteringar. 

Antalet handelsinstrument ligger strax över 3000 vilket är lägre än snittet jämfört med många av de stora CFD-mäklarna som IG och CMC Markets.

När vi analyserade utbudet av instrument kunde vi dock konstatera att merparten av de viktigaste marknaderna och tillgångarna finns att handla med.

Det faktum att eToro erbjuder flexibel hävstång för många handelsinstrument och möjligheten att direktinvestera gör att betyget hamnar på 4,5 istället för 4. 

Aktier

Aktier är det handelsinstrument där utbudet är störst. Nätmäklaren erbjuder ett brett utbud av populära aktier från 17 av världens största börser. Däribland 44 av Sveriges största bolag, vilket innebär att utbudet av svenska aktier är större än OMX30. 

Vi ser det som en fördel att våra svenska storbolag erbjuds som valmöjlighet. Däremot hade vi gärna sett att utbudet av småbolagsaktier hade varit större. 

CFD:er med aktier finns enbart tillgängligt med hävstång. För de flesta aktierna finns alternativen 1:2 (X2) och 1:5 (X5), men det kan avvika i vissa undantag. Att handla med hävstång är förknippat med hög risk. 

etoro aktiehandel med hävstång cfd
CFD-handel med aktier görs med hävstång. Illustrativa priser.

Väljer du att istället handla utan hävstång, vilket du gör om du klicka alternativet ”X1”, investerar du direkt i aktien. Då rör det sig således inte om handel med CFD:er utan traditionell aktiehandel. Detta bekräftas på bilden nedan. Där kan du också se att aktiehandeln är provisionsfri och att det inte är någon nattavgift kopplad till direktinvesteringar. 

etoro aktiehandel courtagefritt
Aktiehandeln hos eToro är provisionsfri. Illustrativa priser.

Utbudet hos eToro lämpar sig bäst för dig som vill handla med stora och välkända aktier. Du som är mer intresserad av småbolag bör välja en annan handelsplattform. 

Index

Totalt finns det 13 olika index tillgängliga för handel med CFD:er. Majoriteten av index är stora aktieindex där börser från bland annat Australien, Kina, USA, Spanien, Tyskland och Frankrike finns representerade. Det går även att handla valutaindex i form av USD.  

För majoriteten av aktieindex går det att handla med en hävstång om 1:2 (X2), 1:5 (X5), 1:10 (X10) eller 1:20 (X20) vilket ger dig som trader stor kontroll över hur stor exponering du önskar. Tänk på att nattavgifter blir högre ju högre hävstång du väljer. 

Det går även att handla CFD:er utan hävstång för index.  

Valuta

När det kommer till utbudet för valutahandel ligger eToro under snittet jämfört med flera andra stora nätmäklare med sina 49 valutapar. Snittet bland de mäklare som vi utvärderat ligger mellan 60-70 valutapar.

Av allt att döma är det inte på antalet valutapar som eToro har lagt sitt fokus men vi gör ändå bedömningen att de viktigaste valutaparen är inkluderade i produktportföljen.

eToro erbjuder istället en stor flexibilitet i val av hävstång där de största valutaparen kan handlas med en hävstång om 1:1 (1X), 1:2 (X2), 1:5 (X5), 1:10 (X10), 1:20 (X20) eller 1:30 (X30). Att handla med hävstång är förknippat med hög risk. 

Den stora valmöjligheten gör att du som handlare bättre kan bestämma risknivån än hos andra plattformar. 

Läs mer om forex trading

Råvaror

Du har även möjlighet att handla med 31 olika typer av råvaror. I portföljen finns allt från olja, guld och silver till sojabönor och levande boskap som underliggande tillgångar. 

Den högsta tillåtna hävstången för råvaror, bortsett från guld och mindre råvaruindex, är 1:10. 

Läs mer om handel med råvaror

ETF:er

Utbudet av börshandlade fonder (ETF) är stort hos eToro och där sticker de ut från mängden. Hos eToro erbjuds ett brett utbud med över 250 olika ETF:er. Utbudet ligger långt över snittet bland nätmäklarna. 

Väljer du att handla utan hävstång investerar du i vissa fall direkt i den börshandlade fonden och i vissa fall rör det sig om CFD-handel. Det beror på vilket ETF du köper och därför är det noga att du kontrollerar att tillgången du vill handla faktiskt handlas i det format du vill åt. 

Se exempel på olika alternativ nedan.

Plattform och verktyg

Betyg: 5/5

eToro är en social plattform vilket innebär att ett nätverk av handlare kan skapa kontakt med varandra för att diskutera och hitta inspiration av varandra. När vi loggade in och testade plattformen för första gången slogs vi av hur lättanvändlig plattformen är.

Användarupplevelsen är tämligen unik och påminner om en blandning av Facebook och en investeringsplattform. Den sociala aspekten ger en personlig prägel och lägger grunden för copy trading som innebär att du kan välja att kopiera andra traders. 

Plattformens struktur gör att vi bedömer att eToro passar både nybörjare och rutinerade handlare.

Vi rekommenderar dock att nybörjare börjar med virtuell handel innan de går över till verklig handel. Det virtuella kontot är laddat med ett fiktivt belopp om 100 000 USD.  

etoro plattform start

Social handelsplattform

Klickar du på flaggan högst upp i navigeringsmenyn kommer du till din egen profilsida. Där kan du ladda upp en profilbild, lägga till din biografi och posta inlägg. Upplägget påminner väldigt mycket om Facebook och de som besöker din profil kan interagera med dig genom att svara på dina inlägg. 

De kan även se statistik på din handel, vilka bolag du investerat i och diagram över din utveckling om du väljer att hålla profilen offentlig. 

På samma sätt kan du också besöka andra profiler och se samma information. Hittar du en investerare du tycker om kan du välja att kopiera personen i fråga.

Navigering i plattformen

I navigeringsmenyn hittar du först en rullgardinsmenyn där du väljer om du vill se över din virtuella portfölj eller riktiga portfölj. 

Detta följs av de övriga funktionerna som är indelade i tre kategorier:

  • Handla
  • Upptäck
  • Mer

Handla: här hittar du din bevakningslista, din portfölj och nyhetsflödet.

Upptäck: sektionen där dels alla marknader och tillgångar finns tillgängliga men även funktionerna: CopyTrader och CopyPortfolios. 

Mer: Blandade funktioner som eToro Club, bjud in vänner, ta ut pengar och en rundtur av plattformen.

Copy Trading

Funktioner som CopyTrader och CopyPortfolios kostar inget extra att nyttja. Det är enbart handelskostnaderna kopplade till affärerna som debiteras.  

Plattform eToro
Handel i SEK
Nej
Demokonto
Ja
Copy trading
Ja

eToro mobilapp

Betyg: 5/5

eToro har lyckats förmedla känslan från sin webbaserade plattform till sin app på ett föredömligt sätt. Vi testade mobilappen från iPhone och konstaterade att mobilupplevelsen är utmärkt – precis som den är på den webbaserade versionen. 

Den stora skillnaden från webbversionen, där du möts av navigeringsmenyn till vänster av skärmen, är att hittar du navigeringsmenyn uppe till vänster i form av en hamburgermeny om du loggar in via appen.

Mobilappen finns tillgänglig för både Android och iPhone. Appen har fått väldigt fina omdömen i både App Store och Google Play. 

Kundtjänst

Betyg: 4,5/5

Kundtjänsten är öppen 24 timmar om dygnet mellan måndag till fredag. Under helger håller de stängt. Det går att kontakta kundtjänsten både som inloggad på din profil och som besökare på sajten. 

Det går att hitta svar på många frågor i olika guider och på deras FAQ. Hittar du inte svaret du söker kan du höra av dig till kundtjänsten. 

Kundtjänsten nås i första hand via hemsidans kontaktformulär eller chattfunktion. I vissa fall kan ärenden diskuteras via e-mail. 

Däremot finns det inget telefonnummer att ringa. 

Det är möjligt att ställa en fråga på svenska till kundtjänsten. De vanliga frågor och svar som finns i företagets FAQ finns också översatt till flera olika språk, däribland svenska. 

eToro avgifter och kostnader

Betyg: 4/5

Uppstartskostnader

Att öppna konto hos eToro är helt gratis. eToro tar alltså inga handläggningskostnader eller liknande kopplade till själva uppstarten av ditt konto.

Insättningsavgift

Det tillkommer ingen insättningsavgift när du fyller på ditt konto hos eToro. Däremot får du betala en växlingsavgift om du gör insättningar i andra valutor än USD. 

Avgift för uttag

Uttag kostar 5 USD och precis som för insättningar tillkommer en växlingsavgift om uttagen görs i andra valutor än USD. 

Handelskostnader för CFD

Handelskostnaderna kopplade till CFD härleds till spreadar och nattavgifter, och påverkas av vilken underliggande tillgång du väljer att investera i.

Avgifter för aktiehandel

Väljer du att investera i aktier utan hävstång rör det sig om traditionell aktiehandel och det är helt befriat från handelskostnader på plattformen. 

Inaktivitetsavgift

Loggar du inte in på ditt konto på 12 månader kommer ditt konto att börja debiteras med 10 USD per månad till dess att du loggar in igen. Beloppet dras från kontots disponibla saldo.

eToro är inte ensamma om att ha en inaktivitetsavgift men det är en avgift vi inte alls tycker om och som drar ner betyget. 

Kostnader eToro
Uppstartskostnad
Avgift för insättningar
0 (en konverteringsavgift kan tillkomma då uttag och insättningar görs i USD. Alla andra valutor måste konverteras.)
Avgift för uttag
5 USD
Inaktivitetsavgift
10 USD per månad
Klassas som inaktiv
Efter 12 månader

eToro Omdöme

Vad säger eToros kunder om tjänsterna de erbjuder? För att få en uppfattning om vad kunderna tycker har vi tittat på offentliga kundomdömen. 

Trustpilot

Över 10500 personer har lämnat sina kundomdömen hos Trustpilot där eToro i dagsläget har ett snittbetyg på 4 av 5. Det generella omdömet om eToro är bra. Det kan utläsas på bilden nedan. 

Det som sticker ut är att majoriteten av de som lämnat sina omdömen har valt ”Mycket bra” (47%) eller ”Mycket dålig” (32%). Vi grävde vidare och upptäckte att många av de som lämnat omdömet ”Mycket dåligt” var missnöjda med processen för uttag, verifiering eller någon affär som gått fel. Företaget har ett verifierat företag på Trustpilot och svarar på många av de kommentarer som skrivs. 

etoro Trustpilot november 2021

Hemsidan

På sin egen hemsida har de betydligt bättre omdömen. Där har över 3500 personer lämnat sina omdömen och snittbetyget ligger på 4,78 av 5 vilket vi klassar som mycket bra. 

eToros kundomdömen från hemsida
Kundomdömen från hemsida.

eToro App Store

Även på App Store har de ett betydligt bättre omdöme än hos Trustpilot. Som det går att utläsa på bilden ligger snittbetyget på 4/5 och det är närmare 300 personer som har lämnat sina omdömen. 

Av de kommentarer som finns tillgängliga går det att utläsa att de som lämnat höga betyg tycker att det mesta är bra bortsett från höga avgifter (exempelvis avgiften på $5 för uttag). 

eToro app store omdöme
Kundomdömen från App Store.

eToro översikt

eToro grundades 2006 av bröderna Yoni Assia och Ronen Assia tillsammans med David Ring. Själva handelsplattformen lanserades 2007. Yoni Assia har varit bolagets VD sedan starten. 

Mycket har hänt sedan starten och några viktiga milstolpar som bolaget nämner på deras hemsida är bland annat lanseringen av världens första sociala handelsplattform under 2009 och lanseringen av mobilappen för att underlätta handeln ytterligare under 2012.

2016 lanserades funktionen CopyPortfolio som grupperar investerare och tillgångar efter ett tema och under 2017 adderades fler kryptotillgångar till utbudet. 

Under 2021 lanserades bolagets senaste produkt som kallas för eToro Money. Det är en finansiell tjänst som bolaget beskriver som en mer holistisk approach till investering. Med tjänsten kan du få omedelbara uttag och du slipper FX-omvandlingsavgifter.

Snabbfakta

Översikt eToro
Grundat
2007
Moderbolag
eToro Group Limited
Börsnoterat
Nej
EU-licens
eToro (Ltd licensnummer 109/10)
Svensk hemsida

Screenshots

Tillsyn och reglering

eToro (Europe) Ltd. är ett företag för finansiella tjänster som har godkänts och regleras av Cyprus Securities Exchange Commission (CySEC) under licensnummer 109/10. 

eToro (UK) Ltd. är ett företag för finansiella tjänster som som har godkänts och regleras av Financial Conduct Authority (FCA) under licens FRN 583263.

eToro AUS Capital Pty Ltd. är auktoriserat av Australian Securities and Investments Commission (ASIC) att tillhandahålla finansiella tjänster under Australian Financial Services Licence 491139.

eToro i Sverige

eToro finns i Sverige och erbjuder en plattform på svenska. På hemsidan är det möjligt att handla med flera olika typer av finansiella instrument. Aktuella marknader som är möjliga att handla på är både den svenska marknaden och flera marknader världen över.

Det är även möjligt att lära sig mer om handeln på hemsidan genom att ta del av den information som finns. Mycket av informationen som finns på plattformen är på svenska. Däremot är översättningarna inte alltid de bästa och det finns några kommentarer om detta i olika omdömen. Det kan därför ibland vara klokt att använda den engelska sajten om det är något som du inte förstår. 

Det är också möjligt att ställa frågor till bolagets kundtjänst på svenska. Det går att göra antingen när du är inloggad på din profil eller som besökare under fliken kundtjänst. Det finns även en FAQ på sajten med vanliga frågor och svar som även dessa är översatta till svenska.

CFD eToro

Det vanligaste sättet att handla på plattformen är genom CFD:er. Kortfattat innebär det att du tar långa eller korta positioner på marknaden genom att spekulera i prisutvecklingen på finansiella tillgångar utan att äga tillgångarna direkt.

Du kan bland annat handla med aktier, valutor, råvaror, ETF:er och index som underliggande instrument till ditt kontrakt. 

Innan du börjar handla är det viktigt att du förstår hur CFD:er fungerar. CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär hög risk att snabbt förlora pengar på grund av hävstången.

Slutsats

Sammanfattningsvis bedömer vi att eToro är en handelsplattform som satt användarvänligheten i fokus. Vi upplever att handeln blir mer personlig tack vare social trading och att mycket kunskap och lärdomar finns att hämta av andra medlemmar i nätverket. 

Styrkan ligger framför allt i plattformens många breda funktioner som gör att den passar både nybörjare och rutinerade handlare.

eToro är bra för dig som letar efter en användarvänlig handelsplattform och som vill ta del av en mer personlig trading. Det är också en fördel att det är möjligt att testa ett demokonto innan du börjar handla med riktiga pengar. 

Nybörjare kan dra fördel av stödet för copy trading och möjligheten att handla utan hävstång eftersom handel med hävstång höjer risknivån. 

Rutinerade handlare och investerare har tillgång till ett stort antal handelsinstrument i flera marknader och olika grader hävstång. Är du skicklig nog att andra får upp ögonen för dig kan du tjäna pengar på att de kopierar din portfölj.

Däremot bör handlare som är intresserade av mindre listor välja en annan plattform där utbudet är bredare. 

Vi uppskattar möjligheten att kunna äga aktier i en depå eftersom det påvisar att eToro även vill ha långsiktiga investerare som kunder utöver traders. Även om det som svensk i de flesta fall är mer fördelaktigt att bedriva aktiehandel hos en investeringsplattform som erbjuder ISK. Därför bedömer vi att den möjligheten lämpar sig bäst för internationella kunder och de som vill använda copy trading. 

Helhetsbetyg

5/5

eToro disclaimer

eToro är en multiassetplattform som erbjuder möjligheten att investera i aktier såväl som handel med CFD.

CFD:er är komplexa instrument och medför en hög risk att snabbt förlora pengar på grund av hävstång. 51 procent av privatinvesterare förlorar pengar vid CFD-handel med denna leverantör. Du bör fundera på om du är införstådd med hur CFD:er fungerar och om du kan ta den höga risk att förlora pengar som det innebär.

Denna kommunikation är avsedd endast för informations- och utbildningssyften och ska inte betraktas som investeringsråd eller investeringsrekommendation. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. 

Copy trading utgör inte investeringsråd. Värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner. Ditt kapital är i risk.

eToro USA LLC erbjuder inte CFD:er och åtar sig inget ansvar för riktigheten eller fullständigheten av innehållet i denna publikation som upprättats av vår partner baserat på offentligt tillgängliga källor för icke-enhetsspecifik information om eToro.

FAQ

Det lägsta insättningsbeloppet är 100 dollar. 

Du kan registrera ett konto hos eToros registreringssida

Ja, personuppgifter och kortinformation skyddas av SSL-kryptering.

eToro är en handelsmäklare som är en av världens ledande plattformar för social trading. Hos eToro kan du bland annat handla aktier, råvaror, valutor, börshandlade fonder och index. 

Hos eToro i Sverige kan du bedriva CFD-handel och investera direkt i aktier. 

Ja, eToro är en av världens största handelsplattformar med över 20 miljoner och bedriver verksamhet i enlighet med förordningarna från CySEC, FCAoch ASIC.

För att kunna handla på plattformen krävs det att du som ett första steg skapar ett konto. Att skapa ett konto är helt gratis. Efter att du har registrerat dig på plattformen är det möjligt att bedriva fiktiv handel med demofunktionen.

När du känner dig redo för att handla med riktiga pengar sätter du in pengar på ditt konto. eToro godkänner en minsta insättning på 50 USD och för att få ett verifierat konto krävs en insättning på minst 2250 USD. Efter att pengarna finns på ditt konto kan du välja instrument och handla på plattformen. 

Att skapa ett konto hos eToro är helt gratis och kostar ingenting. Några kostnader som finns på sajten är bland annat växelavgift till USD, avgift för uttag och inaktivitetsavgift. Läs mer under avsnittet avgifter och kostnader.  

eToro logo grön
4.6/5

51% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risk som finns för att du kommer att förlora dina pengar.