eToro logo grön
5/5

67% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar.

eToro Omdöme

Produktutbud 5/5
Tillgängliga marknader 5/5
Användarvänlighet 5/5
Funktioner 5/5
Avgifter 4/5

eToro recension och omdöme 2021

eToro är en social handelsplattform som erbjuder sina användare möjligheten att bedriva bland annat CFD-handel och traditionell aktiehandel.

För CFD-handel är utbudet av underliggande tillgångar brett. Det går att spekulera i prisförändringar på exempelvis aktier, råvaror, index och valutor. 

På grund av sin ställning som en av de marknadsledande plattformarna bestämde vi oss för att göra en djupdykning med målet att skapa en komplett recension av eToro.

Vår recension riktar sig främst till dig som utvärderar olika handelsplattformar för CFD-handel men vi behandlar även generell information som är relevant för alla som vill öka sin förståelse för eToro av andra anledningar.

Recensionens är skriven enligt en struktur där du först får en introduktion till eToro med allmän information om företaget, hur du registrerar dig och skapar konto, betalningsalternativ, kundomdömen med mera.

Den inledande delen avser punkterna 1 – 11 i innehållsförteckningen.

I den andra delen utvärderar vi plattformen enligt våra rankingfaktorer innan vi sammanfattar de främsta för- och nackdelarna och slutligen ger vårt samlade omdöme. 

Den andra delen avser punkterna 12 – 19 i innehållsförteckningen. 

Vänligen se bolagets hemsida för mer information och fullständiga villkor.

Texten är skriven i informativt syfte och ska inte betraktas som ekonomisk rådgivning. 

Snabbfakta eToro

Grundat

2007

Moderbolag

eToro Group Limited

Svensk webbplats

www.etoro.com/sv/

EU-licens

eToro (Ltd licensnummer 109/10)

Fördelar med eToro

Nackdelar med eToro

Senast uppdaterad: 2021-07-19

Innehållsförteckning

eToro översikt

eToro är en multiassetplattform som grundades 2007 och har sitt säte i Limassol på Cypern. Plattformen är en av världens största för valutahandel och CFD-handel, men du kan också investera direkt i aktier. De är specialiserade på social trading och var först på marknaden att erbjuda en funktion där du har möjlighet att kopiera valutahandlare automatiskt efter en förutbestämd risknivå. 

Du som är intresserad av handel med CFD har möjlighet att välja olika typer av underliggande instrument och nivåer av hävstång till din CFD-handel. Du har även möjlighet att kontrollera din handel med olika handelsverktyg. Ett nyttigt handelsverktyg som finns tillgängligt är Stop Loss som du kan aktivera för att begränsa dina förluster.  

För att underlätta kunskapsutbyte bland sina användare har eToro skapat ett socialt nätverk för handel där traders kan diskutera och lära sig av varandra. Du har även möjlighet att använda funktionen CopyTrader som låter dig följa andra traders och kopiera deras affärer i realtid.

Vill du testa på plattformen utan att sätta in riktiga pengar har du möjlighet att skapa ett demokonto och på så vis kunna testa på CFD-handel med fiktiva pengar. Ett demokonto är ett bra sätt för dig att skapa dig en förståelse för CFD-handel. Det är viktigt att du förstår CFD-handel och dess risker innan du börjar handla. 

Screenshots

Registrering

För att skapa ett konto behöver du bege dig till eToros registreringssida. Där registrerar du ett konto genom att ange din e-postadress och lägga till ett användarnamn och lösenord. 

Du kan även registrera dig via ditt Facebook- eller Googlekonto. 

Registreringsprocessen tar ett par minuter och är helt gratis.

eToro registreringssida
eToros registreringssida.

Vår kommentar: Jämfört med andra handelsplattformar går registreringsprocessen relativt snabbt och vi ser det som en fördel att det går att välja mellan e-postadress och sociala mediekonton för att skapa sitt konto. Då kan varje användare välja det alternativ som passar dem bäst.

Demokonto och guider

Så snart du har avslutat registreringsprocessen och skapat ett konto har du tillgång till en demofunktion där du kan bedriva fiktiv handel med låtsaspengar. På så sätt kan du utvärdera om plattformen faller dig i smaken utan att behöva sätta in pengar. 

Demokontot är fyllt med ett fiktivt belopp om $100.000. Det ger dig gott om utrymme att testa olika funktioner och bedöma plattformens färdigheter.

Om du bestämmer dig för att det är rätt handelsplattform för dig kan du uppgradera ditt demokonto till ett vanligt konto genom att sätta in pengar. 

etoro demokonto
Demokontot är aktivt när handel är inställt på "Virtuell".

Vår kommentar: Vi ser demokonton som en grundläggande funktion som alla handelsplattformar bör erbjuda. Att göra sig hemmastadd i en plattform innan verklig handel bedrivs är att rekommendera.

Minsta insättning

Det lägsta insättningsbeloppet är 200 dollar. Det gäller dock bara för den första insättningen – efter den första insättningen är det lägsta beloppet 50 dollar. 

Betalningsmetoder

När du vill göra din första insättning kan du göra det med kreditkort, PayPal, Trustly eller banköverföring. Övriga alternativ är tillgängliga först efter att den första insättningen är godkänd, vilket du kan se på bilden nedan.

Alternativ för insättning av kapital hos etoro
Betalningsalternativ för första insättning.

Sedan har du fler betalningsmetoder att välja bland: 

 1. Banköverföring.
 2. Internetbank (Trustly).
 3. e-Wallets (PayPal, Neteller eller Skrill).
 4. Kreditkort (MasterCard eller Visa).
Visa logo liten
Skrill logo mini
Neteller Logo

OBS! eToros handelskonton är i USD. Väljer du att sätta in pengar i en annan valuta kommer beloppet att konverterats till den aktuella växlingskursen vid tillfället för insättningen. 

Så verifierar du ditt eToro-konto

Ifall du vill börja handla med riktiga pengar kan du sätta in upp till USD 2 250 utan att verifiera ditt konto. Vill du handla med större belopp än så måste du kontakta supporten för att börja verifieringsprocessen. 

För att få ett konto med verifierad status behöver du bistå med dokumentation som styrker din identitet. Verifiering med BankID finns inte som alternativ i dagsläget.

Vi kontaktede eToro:s representanter för att få handläggningsprocessen för verifieringen förklarad för oss.

Svaret vi fick var att handläggningstiden beror på olika omständigheter men att det kan ta upp till en månad att få kontot verifierat. 

Skulle man mot förmodan inte leva upp till kraven för få kontot verifierat återbetalas beloppet man försökt sätta in. 

Vår kommentar: Verifieringsprocessen är gedigen och sker i enlighet med rådande regler. Som svensk är man dock bortskämd med verktyg som BankID som snabbar på den här typen av processer. Att verifieringen inte kan genomföras med BankID ser vi som en nackdel.

Kundtjänst

Kundtjänsten är öppen 24 timmar om dygnet mellan måndag till fredag. Under helger håller de stängt.

Det går att hitta svar på många frågor i olika guider och på deras FAQ. Hittar du inte svaret du söker kan du höra av dig till kundtjänsten. 

Kundtjänsten nås i första hand via hemsidans kontaktformulär eller chattfunktion. I vissa fall kan ärenden diskuteras via e-mail.

Däremot finns det inget telefonnummer att ringa. 

Sponsring och samarbeten

eToro arbetar aktivt med att ingå samarbeten och sponsringsavtal med kända personer och idrottslag. Ett välkänt exempel är samarbetet med Alec Baldwin vars populäraste klipp för eToro har över 29 miljoner visningar på YouTube.

De har även spelat in klipp med skådespelaren Kristian Nairn och den f.d. fotbollsspelaren Joe Cole. 

Alec Baldwin etoro
Skärmdump från eToros officiella YouTubekanal. Klippet med Alec Baldwin har över 29 miljoner visningar.

De sponsrar också ett stort antal välkända fotbollsklubbar i Europa, framför allt i engelska Premier League. Nedan följer en lista med ett urval av aktuella samarbeten 2021: 

 • Burnley
 • Crystal Palace
 • Everton
 • Leicester City
 • Southampton
 • West Bromwich Albion
 • FC Augsburg
 • 1. FC Köln
 • Hamburger SV
 • Union Berlin
 • Vfl Wolfsburg
 • Eintracht Frankfurt
 • FC Midtjylland
 • AS Monaco

Senaste i juli 2021 stod det klart att de kommer pryda den rumänska klubben CFR 1907 Cluj bröst kommande säsong.

Vår kommentar: Vår uppfattning är att de många samarbetena och sponsringsavtalen är en starkt bidragande faktor till att eToro vuxit sig till en av de namnkunnigare aktörerna på marknaden. Genom att ingå samarbeten med välkända föreningar och kändisar har de visat att de är en seriös aktör som stora namn vill förknippas med.

eToros Kundomdömen

Vad säger eToros kunder om tjänsterna de erbjuder? För att få en uppfattning om vad kunderna tycker har vi tittat på offentliga kundomdömen. 

Trustpilot

Över 6000 personer har lämnat sina kundomrömden hos Trustpilot där eToro i dagsläget har ett snittbetyg på 2,8 av 5. Enligt betygskalan är det generella omdömet ”Medel” vilket kan utläsas på bilden. 

Det som sticker ut är att 50% har lämnat omdömet ”Mycket dålig”. Vi grävde vidare och upptäckte att många av de som lämnat omdömet ”Mycket dåligt” var missnöjda med processen för uttag, verifiering eller någon affär som gått fel. 

Här kan du själv läsa kommentarerna och se alla omdömen hos Trustpilot. 

eToro kundomdöme hos Trustpilot
eToros kundomdöme hos Trustpilot.

Hemsidan

På sin egen hemsida har de betydligt bättre omdömen. Där har över 3500 personer lämnat sina omdömen och snittbetyget ligger på 4,78 av 5 vilket vi klassar som mycket bra. 

eToros kundomdömen från hemsida
Kundomdömen från hemsida.

eToro App Store

Även på App Store har de ett betydligt bättre omdöme än hos Trustpilot. Som det går att utläsa på bilden ligger snittbetyget på 4/5 och det är närmare 300 personer som har lämnat sina omdömen. 

Av de kommentarer som finns tillgängliga går det att utläsa att de som lämnat höga betyg tycker att det mesta är bra bortsett från höga avgifter (exempelvis avgiften på $5 för uttag). 

eToro app store omdöme
Kundomdömen från App Store.

eToro:s licenser

eToro (Europe) Ltd. är ett företag för finansiella tjänster som har godkänts och regleras av Cyprus Securities Exchange Commission (CySEC) under licensnummer 109/10. 

eToro (UK) Ltd. är ett företag för finansiella tjänster som som har godkänts och regleras av Financial Conduct Authority (FCA) under licens FRN 583263.

eToro AUS Capital Pty Ltd. är auktoriserat av Australian Securities and Investments Commission (ASIC) att tillhandahålla finansiella tjänster under Australian Financial Services Licensce 491139

Produktutbud

Produktutbudet hos eToro är brett och bland det största på marknaden. I plattformen kan du bedriva CFD-handel med en rad typer av finansiella instrument som underliggande tillgångar.

För närvarande kan du spekulera i prisutvecklingen i olika Index, Aktier, Valutor, Råvaror och ETF:er när du handlar med CFD. Beroende på vilken underliggande tillgång du väljer kan du välja olika grader av hävstång. Säkerställ att du förstår riskerna med CFD-handel om du väljer att handla med hävstång. 

Du har även möjlighet att investera direkt i aktier. Då rör det sig om traditionell aktiehandel där du äger tillgången. Aktiehandel via eToro är helt courtagefritt. 

Aktier

Aktier är den tillgång med störst utbud hos eToro. Kortfattat innebär det att du har ett större urval av aktier att välja bland som underliggande tillgång till din CFD-handel jämfört med andra tillgångsslag. 

Aktierna har delats upp baserat på olika branscher, marknader och länder. I plattformen finns en smidig sökfunktion där du lätt kan navigera dig till bolag inom olika branscher, som exempelvis teknik, och olika marknader, som exempelvis Frankfurtbörsen. 

Hos eToro kan du välja bland aktier som är listade i cirka 16 olika länder. Däribland finns de flesta stora börserna i Europa och Nordamerika representerade men även aktier från Hong Kong och Saudiarabien är tillgängliga. Utbudet varierar i respektive land beroende på hur likvid aktiehandeln är. 

Att spekulera i aktiers prisutveckling med CFD kan bara göras med hävstång hos eToro. Se bilden nedan för referens. Där är också nattavgiften för CFD-handel synlig. 

Maximal hävstång för CFD-handel med aktier som underliggande tillgång uppgår till 1:5, vilket innebär att en investering 1 000 kronor får en kapitaleffekt motsvarande 5 000 kronor. 

etoro aktiehandel med hävstång cfd
CFD-handel med aktier görs med hävstång. Illustrativa priser.

Väljer du att istället handla utan hävstång, vilket du gör om du klicka alternativet ”X1”, investerar du direkt i tillgången. Då rör det sig således inte om CFD-handel utan traditionell aktiehandel. Detta bekräftas på bilden nedan. Där kan du också se att aktiehandeln hos eToro är provisionsfri och att det inte är någon nattavgift kopplad till direktinvesteringar. 

etoro aktiehandel courtagefritt
Aktiehandeln hos eToro är provisionsfri. Illustrativa priser.

Index

eToro erbjuder olika typer av index som underliggande tillgång till CFD-handel. Det finns bland annat landspecifika aktieindex som följer rörelser på de största aktierna på den marknaden. Det finns även valutaspecifika index som följer förändringen hos olika valutapar. 

Totalt erbjuder eToro ca 13 olika index som du kan välja som underliggande tillgång. Aktieindex finns bland annat för länder som Australien, Kina, USA, Spanien, Tyskland och Frankrike. Valutaindex erbjuder bolaget för valutor som Euro och Dollar. 

eToro erbjuder en hävstångseffekt för CFD-handel med index som underliggande tillgång med upp till 1:20 för stora aktieindex och 1:10 för mindre aktieindex, vilket innebär att du med 1 000 kronor kan få en kapitaleffekt motsvarande 20 000 respektive 10 000 kronor.

Valuta

eToro erbjuder upp till närmare 50 olika valutapar som underliggande tillgång till CFD-handel. Det finns bland annat möjlighet att välja de vanligaste valutaparen som EUR/GBP, EUR/USD och USD/JPY. Utöver det finns även de nordiska valutorna inklusive SEK med flera olika valutaalternativ. 

Bolaget erbjuder en hävstångseffekt för valuta som underliggande tillgång med upp till 1:30 för större valutapar som exempelvis EUR/USD och 1:20 för mindre valutapar som exempelvis EUR/NZD. Det innebär att du med 1 000 kronor kan få en kapitaleffekt motsvarande 30 000 respektive 20 000 kronor. 

Råvaror

eToro erbjuder olika typer av råvaror som underliggande tillgångar till CFD-handel. Bolaget erbjuder ca 20 olika typer av råvaror. Det är möjligt att investerar i allt från olja, guld och silver till sojabönor och levande boskap som underliggande tillgångar. 

Den högsta tillåtna hävstången för råvaror, bortsett från guld och mindre råvaruindex, är 1:10. 

ETF:er

Bolaget erbjuder ett brett utbud av ETF:er eller de mest populära börshandlade fonderna som underliggande tillgång för CFD-handel. ETF:er finns bland annat med aktier, råvaror och index. eToro har upp till ca 145 olika ETF:er som underliggande tillgång till CFD-handel. 

Bolaget erbjuder en hävstångseffekt upp till 1:5 med ETF:er som underliggande tillgång. Det innebär att du med 1 000 kronor kan då en kapitaleffekt motsvarande 5 000 kronor. 

Vårt omdöme: En produktmix som täcker det mesta vi efterfrågar. Möjliggör spekulation i priser på tillgångar som annars är otillgängliga för svenska investerare - exempelvis en del amerikanska ETF:er. Betyg 5/5.

Tillgängliga marknader

eToro ger dig möjlighet att handla med flera olika typer av underliggande finansiella instrument på flera olika typer av marknader. Du kan exempelvis handla aktier som underliggande instrument på de största och mest etablerade marknaderna i Europa, Nordamerika, Asien och Mellanöstern. Du kan även välja att investera i olika branscher såsom finans, industri, teknik och konsumentvaror. 

Utbudet av länder och branscher varierar beroende på vilket underliggande finansiellt instrument som du väljer till din CFD-handel. Om du vill investera i flera olika marknader och länder erbjuder eToro olika typer av index till exempel som är branschspecifika och som inkluderar flera olika börsmarknader. 

För att du ska ha bättre kontroll över din investering är det viktigt att du vid val av marknad och underliggande tillgång väljer en marknad som du har förståelse för. Välj aldrig en marknad som du inte har förståelse för. Det kan leda till att du tar enorma risker och kan förlora väldigt mycket pengar. 

Vårt omdöme: Väldigt brett utbud av marknader som inte behöver närmare beskrivning. Betyg 5/5.

UX

Nedan redogör vi våra upplevelser beträffande plattforms användarvänlighet/user experience (UX). 

Inloggning

Det går snabb och smidigt att logga in på plattformen från både appen eller via din browser. 

Plattformen

Väl inne i plattformen möts du av en bevakningslista och en navigeringsmeny till vänster. Loggar du in via appen hittar du navigeringsmenyn uppe till vänster i form av en hamburgermeny.

Du kan anpassa bevakningslistan så att du får se aktuella kurser och grafer över de tillgångar du är intresserad av att följa.

Ur ett användarperspektiv anser vi det fördelaktigt att köp- och säljknappar finns tillgängliga direkt i bevakningslistan.  

I navigeringsmenyn kommer du åt din portfölj, nyheter, funkioner som copy trader och mycket mer. 

Vårt omdöme: Plattformen är lättnavigerad och överskådligheten är mycket bra. Vi tycker om att den är byggd på ett sätt så att allt känns ett klick bort - vare sig det gäller information eller faktiskt handel. Intrycket vi får är att plattformen är utvecklad för trading framför allt, och ska vi nämna någon nackdel med användarvänligheten är det att alla blinkande kurser i grönt och rött kan upplevas stressande för en långsiktig investerare. Betyget vi ger plattformen för användarvänlighet är 5/5.

Funktioner

Du som skapar konto hos eToro kan ta del av en rad funktioner som är utvecklade för att underlätta din handel. Plattformen har handelsverktyg som ”stop loss” och ”take profit” som går ut på att automatiskt stänga positioner om de skulle nå en viss förutbestämd kurs. 

Utöver det kan du även handla med fiktiva pengar genom ett demokonto och du kan även ta del av en social plattform där du kan diskutera handel med andra traders.

Se nedan för några av bolagets funktioner. För mer information om bolagets erbjudanden och fullständiga villkor vänligen se bolagets hemsida

Vårt omdöme: Utöver de riskhanteringsfunktioner som får anses vara grundläggande finns det många fler nyttiga funktioner att använda som hjälpmedel för både nybörjare och rutinerade traders. Framförallt vill vi lyfta fram tjänster som CopyTrader och CopyPortfolios som vi tror kan vara hjälpsamma för många om de används under rätt premisser. Däremot tror vi att det finns en risk att framförallt nybörjare känner en övertro till personerna som kopieras vilket man inte bör göra. Du ska vara medveten om att historisk utveckling inte är en garanti för framtida avkastning och att du bör göra dina egna analyser. Vårt samlade betyg för eToros funktioner är 5/5.

eToro Avgifter

Uppstartskostnader

Att öppna konto hos eToro är helt gratis. Det är alltså inga handläggningskostnader eller liknande kopplade till själva uppstarten av ditt konto.

Insättningsavgift

Det tillkommer ingen insättningsavgift när du vill fylla på ditt konto. Däremot får du betala en växlingsavgift om du gör insättningar i andra valutor än USD. 

Avgift för uttag

Uttag kostar 5 USD och precis som för insättningar tillkommer en växlingsavgift om uttagen görs i andra valutor än USD. 

Handelskostnader för CFD

Handelskostnaderna kopplade till CFD-handel härleds till spreadar och nattavgifter, och påverkas av vilken underliggande tillgång du väljer att investera i.

Avgifter för aktiehandel

Väljer du att investera i aktier utan hävstång rör det sig om traditionell aktiehandel och det är helt befriat från handelskostnader på plattformen. 

Inaktivitetsavgift

Loggar du inte in på ditt konto på 12 månader kommer ditt konto att börja debiteras med 10 USD per månad till dess att du loggar in igen. Beloppet dras från kontots disponibla saldo.

Övrigt

Funktioner som CopyTrader och CopyPortfolios kostar inget extra att nyttja. Det är enbart handelskostnaderna kopplade till affärerna som debiteras.  

Vårt omdöme: eToro har relativt låga handelskostnader för CFD-handel. Att de även erbjuder avgiftsfri aktiehandel och funktioner som CopyTrader och CopyPortfolios utan extra kostnad gör att vi övervägde att ge dem högsta betyg för avgifter. Betyget dras dock ner av höga kostnader kopplade till inaktivitet, uttag och valutaväxling. Betyget landar på 4/5.

Fördelar och nackdelar med eToro

Nedan har vi listat det vi anser vara de största fördelarna och nackdelarna med eToro. 

Fördelar

Nackdelar

eToro omdöme

5/5

Efter ha vägt samman resultaten för de bedömningsområden som ligger till grund för vårt omdöme kan vi konstatera att helhetsbetyget är 5/5.

De får full poäng i alla avseenden utom ”Avgifter” där de får 4/5 på grund av höga kostnader som ej är relaterade till handeln. 

Slutsats

Vår slutsats är att eToro är en av de absolut bästa CFD-mäklarna på marknaden.

Med ett stort utbud av produkter och marknader, kombinerat med en användarvänlig plattform där nybörjare och rutinerade handlare kan ta del av sociala trading är eToro en nästintill komplett handelsplattform för CFD-handel. 

Att de dessutom erbjuder möjligheten att investera direkt i aktier helt utan handelskostnader gör att plattformen även lämpar sig utmärkt för långsiktiga aktieinvesteringar, vilket riktar sig till en målgrupp vi oftast inte har som läsare. 

eToro logo grön
5/5

67% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar.

eToro Omdöme

Produktutbud 5/5
Tillgängliga marknader 5/5
Användarvänlighet 5/5
Funktioner 5/5
Avgifter 4/5

eToro disclaimer

eToro är en multiassetplattform som erbjuder möjligheten att investera i aktier och kryptotillgångar, såväl som handel med CFD.

CFD:er är komplexa instrument och medför en hög risk att snabbt förlora pengar på grund av hävstång. 67 procent av privatinvesterare förlorar pengar vid CFD-handel med denna leverantör. Du bör fundera på om du är införstådd med hur CFD:er fungerar och om du kan ta den höga risk att förlora pengar som det innebär.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Den presenterade handelshistoriken är mindre än fem hela år och kanske inte räcker som grund för investeringsbeslut.

Copy trading är en portföljhanteringstjänst som tillhandahålls av eToro (Europe) Ltd., som är auktoriserad och reglerad av Cyperns Securities and Exchange Commission.

eToro USA LLC erbjuder inte CFD: er och åtar sig inget ansvar för riktigheten eller fullständigheten av innehållet i denna publikation som upprättats av vår partner baserat på offentligt tillgängliga källor för icke-enhetsspecifik information om eToro.

Markus Larsson

Markus Larsson

Civilekonom

Om författaren

Bakgrund
Markus är utbildad civilekonom och avlade sin ekonomie magisterexamen vid Stockholms universitet 2012. Han har jobbat på en av de svenska storbankerna och har han handlat med värdepapper i över 10 år.

Markus intresserade sig för CFD under sin studietid och han skrev sin kandidatuppsats om ämnet höstterminen 2010. Sedan dess har han noga följt instrumentets utbredning på marknaden.