Index

Om index och hur det fungerar när du handlar index med CFD

I detta avsnitt går vi igenom vad ett index innebär, vilka olika typer som finns och hur det fungerar i praktiken när du handlar index med CFD handel.

Handelsplattformar för CFD-handel med index

Plus500 logo

Minsta Insättning

1000 SEK

Registrering

72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

eToro logo grön

Minsta Insättning

2000 SEK

Registrering

67% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

Innehållsförteckning

Texten är skriven i informativt syfte och ska inte betraktas som ekonomisk rådgivning. 

Om index

Ett index är en av flera finansiella instrument som används för att mäta utvecklingen av en sektor eller industri. Det finns flera typer som kan användas i handel och baseras då på olika finansiella instrument. 

Det kanske vanligaste indexet är aktieindex som följer en samling noterade aktier baserat på en gemensam nämnare. Det kan exempelvis vara störst marknadsvärde på den aktuella börsen de är noterade på eller den bransch de tillhör. Genom att följa ett index kan en trader förstå och följa branschen eller börsens övergripande rörelser och kan då planera sin investeringsstrategi. 

Det finns även index som baseras på flera valutor eller kryptovalutor. Dessa kallas för valutaindex eller kryptoindex och är istället baserade på en samling av valutor eller kryptovalutor och dess utveckling. 

Exempel på index CFD
Exempel på index som erbjuds hos eToro.

Så fungerar CFD handel med index

CFD handel med index som underliggande tillgång fungerar på samma sätt som övrig CFD handel. Det innebär kortfattat att du spekulerar i marknadsrörelser av det index som du väljer som underliggande tillgång istället för att investera direkt i indexet. Det är även möjligt att investera med hävstång vilket innebär att du får en större exponering på marknaden. 

De flesta handelsplattformarna erbjuder handel med index som underliggande tillgång. Utbudet skiljer sig dock beroende på handelsplattform. Aktieindex är vanligast och finns hos de flesta handelsplattformarna. 

Valutaindex och kryptoindex erbjuds hos några men inte alla. Det är däremot vanligare att du kan handla CFD med valutor och kryptovalutor som underliggande tillgång. Både eToro och Plus500 erbjuder CFD handel med index.    

Viktigt att tänka på innan du börjar handla index genom CFD-handel

Det är viktigt att du förstår hur CFD handel fungerar innan du påbörjar din handel. Det är också viktigt att du har förståelse för det index som du spekulerar i och vilka faktorer som påverkar dess rörelser. Handel med CFD erbjuds med hävstångseffekt och det är därför viktigt att du förstår hävstångseffektens risker och möjligheter innan du börjar handla. 

Beroende på vilket du väljer som underliggande tillgång kan det aktuella marknaden vara mer eller mindre volatil. Det kan leda till att din position snabbt kan förändras.

5 steg för CFD-handel med index

Att komma igång med din CFD-handel när du väl bestämt dig för vilken underliggande tillgång som du vill spekulera i är relativt lätt. Allt sker online och det är enkelt att påbörja och följa din handel. 

1. Skapa ett konto

Det första stegen för att komma igång med din CFD-handel är genom att först välja handelsplattform och sedan skapa ett konto på den handelsplattform som du valt. Hos de flesta handelsplattformarna får du tillgång till ett demokonto.

Med demokontot kan du testa att handla innan du börjar handla med riktiga pengar. Genom att testa innan du börjar handla på riktigt får du en ökad förståelse för hur handelsplattformen fungerar. 

2. Välj index

När du skapat ett konto och vill påbörja din CFD-handel är nästa steg att välja underliggande tillgång. Beroende på vilken handelsplattform du väljer kan utbudet variera. Med index som underliggande tillgång kan du hos de flesta plattformarna kan du välja index baserat på aktier, kryptovalutor eller valutor. 

3. Välja position

I detta steg ska du välja position på marknaden. Det innebär att du väljer om du vill ta en lång eller kort position på marknaden. Du anger också storleken på din position och vilken hävstång du vill handla med.

4. Välj automatiskt stop loss och limits

Det är alltid bra att aktivera en stop loss funktion innan du påbörjar din handel. De flesta handelsplattformarna kräver också det för att du ska kunna handla med hävstång. Du får då större kontroll över din handel och begränsar din potentiella förlust. 

Läs mer om Stop Loss här. 

5. Övervaka och stäng din position

Övervaka din position och se din vinst eller förlust. Du avslutar enkelt din handel genom att stänga din position på marknaden. 

Mer om index

Om du vill ha mer detaljerad information om specifika index rekommenderar vi att du läser mer på våra sidor om aktieindex, valutaindex och kryptoindex. 

Läs mer om aktieindex här. 

Läs mer om valutaindex här.