Om index och hur handel med index fungerar

I avsnittet går vi igenom vad index är och förklarar hur du kan handla index med CFD. 

Handla med index

Ett index kan vara uppbyggt på olika sätt beroende på vilken marknad som du vill handla på. Det finns olika sätt att handla med index. I denna artikel går vi främst igenom hur du kan handla med index genom CFD-handel. 

I artikeln går vi även igenom vad ett index är, vilka olika typer som finns och hur du kan handla med den finansiella produkten utan att direkt äga det. Vi har även gjort en tydlig steg-för-steg guide för dig som vill börja handla med index genom CFD-handel. 

Artikeln riktar sig till dig som vill öka din förståelse och lära dig mer om hur index fungerar och är uppbyggda. Den riktar sig även till dig som letar efter en enkel och tydlig guide i hur du kan handla med index i Sverige. 

Texten är skriven i informativt syfte och ska inte betraktas som ekonomisk rådgivning. 

Senast uppdaterad: 2024-04-30

Handelsplattformar som erbjuder CFD-handel med index

Det finns flera olika handelsplattformar som erbjuder CFD-handel med olika typer av index som underliggande tillgång. Två av dessa är Plus500 och eToro.

Plus500 logo

Minsta Insättning

1000 SEK

Registrering

82% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

eToro logo

Minsta Insättning

50 SEK

Registrering

51% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

Innehållsförteckning

Vad är ett index?

Ett index är en av flera finansiella instrument som används för att mäta utvecklingen av en sektor eller industri. Det finns flera typer som kan användas i handel och baseras då på olika finansiella instrument. 

Det kanske vanligaste indexet är aktieindex som följer en samling noterade aktier baserat på en gemensam nämnare. Det kan exempelvis vara störst marknadsvärde på den aktuella börsen de är noterade på eller den bransch de tillhör. Genom att följa ett index kan en trader förstå och följa branschen eller börsens övergripande rörelser och kan då planera sin investeringsstrategi. 

Det finns även index som baseras på flera valutor eller kryptovalutor. Dessa kallas för valutaindex eller kryptoindex och är istället baserade på en samling av valutor eller kryptovalutor och dess utveckling. 

Guide steg-för-steg: Så handlar du index med CFD

Att komma igång med din CFD-handel när du väl bestämt dig för vilken underliggande tillgång som du vill spekulera i är relativt lätt. Allt sker online och det är enkelt att påbörja och följa din handel.

Steg 1: Skapa ett konto

Det första stegen för att komma igång med din CFD-handel är genom att först välja handelsplattform och sedan skapa ett konto på den handelsplattform som du valt. Hos de flesta handelsplattformarna får du tillgång till ett demokonto. 

Med demokontot kan du testa att handla innan du börjar handla med riktiga pengar. Genom att testa innan du börjar handla på riktigt får du en ökad förståelse för hur handelsplattformen fungerar.

Steg 2: Välj index

När du skapat ett konto och vill påbörja din CFD-handel är nästa steg att välja underliggande tillgång. Beroende på vilken handelsplattform du väljer kan utbudet variera.

Med index som underliggande tillgång kan du hos de flesta plattformarna kan du välja index baserat på aktier, kryptovalutor eller valutor. 

Steg 3: Välj position

I detta steg ska du välja position på marknaden. Det innebär att du väljer om du vill ta en lång eller kort position på marknaden. Du anger också storleken på din position och vilken hävstång du vill handla med.

Steg 4: Välj automatiskt stop loss och limits

Det är alltid bra att aktivera en stop loss funktion innan du påbörjar din handel. De flesta handelsplattformarna kräver också det för att du ska kunna handla med hävstång. Du får då större kontroll över din handel och begränsar din potentiella förlust. 

Läs mer om Stop Loss här. 

Steg 5: Övervaka och stäng din position

Övervaka din position och se din vinst eller förlust. Du avslutar enkelt din handel genom att stänga din position på marknaden. 

Exempel på index CFD
Exempel på index som erbjuds hos eToro.

Vad innebär CFD-handel med index?

CFD handel med index som underliggande tillgång fungerar på samma sätt som övrig CFD handel. Det innebär kortfattat att du spekulerar i marknadsrörelser av det index som du väljer som underliggande tillgång istället för att investera direkt i indexet. Det är även möjligt att investera med hävstång vilket innebär att du får en större exponering på marknaden. 

De flesta handelsplattformarna erbjuder handel med index som underliggande tillgång. Utbudet skiljer sig dock beroende på handelsplattform. Aktieindex är vanligast och finns hos de flesta handelsplattformarna. 

Valutaindex och kryptoindex erbjuds hos några men inte alla. Det är däremot vanligare att du kan handla CFD med valutor och kryptovalutor som underliggande tillgång. Både eToro och Plus500 erbjuder CFD handel med index. 

Viktigt att tänka på innan du börjar med CFD-handel med index

Det är viktigt att du förstår hur CFD handel fungerar innan du påbörjar din handel. Det är också viktigt att du har förståelse för det index som du spekulerar i och vilka faktorer som påverkar dess rörelser.

Handel med CFD erbjuds med hävstångseffekt och det är därför viktigt att du förstår hävstångseffektens risker och möjligheter innan du börjar handla. 

Beroende på vilket du väljer som underliggande tillgång kan det aktuella marknaden vara mer eller mindre volatil. Det kan leda till att din position snabbt kan förändras.

Mer om index

Om du vill ha mer detaljerad information om specifika index rekommenderar vi att du läser mer på våra sidor om aktieindex, valutaindex och kryptoindex

Markus Larsson

Markus Larsson

Civilekonom

Om författaren

Bakgrund
Markus är utbildad civilekonom och avlade sin ekonomie magisterexamen vid Stockholms universitet 2012. Han har jobbat på en av de svenska storbankerna och har han handlat med värdepapper i över 10 år.

Markus intresserade sig för CFD under sin studietid och han skrev sin kandidatuppsats om ämnet höstterminen 2010. Sedan dess har han noga följt instrumentets utbredning på marknaden.