Lång position förklarat och hur strategin används

Här hittar du information om vad en lång position på marknaden innebär och hur du kan gå lång genom CFD-handel. 

Lång position på marknaden

En lång position på marknaden innebär kortfattat att en investerare tror att prisutvecklingen på ett finansiellt instrument ska gå upp. 

Det finns flera olika sätt att ta en lång position på marknaden. Den här artikeln handlar till störst del om hur du kan ta en lång position på marknaden genom CFD handel

Artikeln riktar sig till dig som vill veta mer om vad en lång position på marknaden är, när du kan använda strategin och hur du gör för att ta en lång position genom CFD-handel. 

Texten är skriven i informativt syfte och ska inte betraktas som ekonomisk rådgivning.

Senast uppdaterad: 2024-04-01

Plus500 logo

Minsta Insättning

100 USD

Registrering

80% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

eToro logo

Minsta Insättning

50 USD

Registrering

51% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

Innehållsförteckning

Vad är en lång position?

En lång position på marknaden innebär att man tror att värdet på ett finansiellt instrument kommer att gå upp och tar därför en lång position på marknaden för att tjäna pengar på uppgången.

Det är möjligt att ta en lång position på flera finansiella marknader. Den vanligaste marknaden är aktiemarknaden.

Kortfattat innebär det att man köper en aktie och därmed tar en lång position för att i framtiden sälja aktien och tjäna pengar på uppgången.

En lång position går också att ta på marknaden utan att äga den underliggande tillgången. Det kan man exempelvis göra genom att ta en lång position i CFD-handel. 

En lång position brukar också kallas för att man går lång. Det engelska ordet long position kan också användas ibland. 

Motsatsen till en lång position är en kort position

Hur tar man en lång position på marknaden?

En lång position på marknaden går att ta på olika sätt och på olika finansiella marknader. Flera olika instrument kan också användas för att ta en lång position. 

Ett sätt att ta en lång position på marknaden utan att äga det finansiella instrumentet direkt är genom CFD-handel. Det innebär att du tar en lång position på marknaden genom att handla med prisrörelser. Om du tar en lång position på marknaden innebär det att du tror att marknaden kommer att gå upp. 

Det går också att ta en lång position direkt på en finansiell marknad. Om du tar en lång position på aktiemarknaden innebär du tror att värdet på aktien kommer att gå upp och köper därför aktien. 

Lång position i CFD-handel

Genom att handla med CFD-kontrakt innebär det att du handlar med prisrörelser hos den underliggande tillgången. För att starta din handel krävs det att du väljer en position på marknaden. 

En lång position innebär att du tror att priset på den underliggande tillgången kommer att gå upp. Du äger aldrig tillgången utan handlar med prisrörelser. 

Det finns flera olika marknaden att handla på och flera underliggande tillgångar att basera din CFD-handel på. Du kan till exempel handla med råvaror, kryptovalutor, aktier, valutor och index. 

Inom CFD-handel brukar en lång position även kallas för att man väljer att köpa på marknaden. 

Handelsplattformar som erbjuder CFD-handel

Plus500 logo

Minsta Insättning

100 USD

Registrering

80% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

eToro logo

Minsta Insättning

50 USD

Registrering

51% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

Mer om strategier

Långa positioner på marknaden är en av många investeringsstrategier som finns. Motsatsen till en lång position är en kort position som innebär att du istället tror att marknaden kommer att gå ner. 

CFD-handel är ett sätt att ta en lång eller kort position på marknaden utan att äga den underliggande tillgången och handla med små prisrörelser. 

En annan investeringsstrategi som används för bland annat riskhantering är hedging.

Markus Larsson

Markus Larsson

Civilekonom

Om författaren

Bakgrund
Markus är utbildad civilekonom och avlade sin ekonomie magisterexamen vid Stockholms universitet 2012. Han har jobbat på en av de svenska storbankerna och har han handlat med värdepapper i över 10 år.

Markus intresserade sig för CFD under sin studietid och han skrev sin kandidatuppsats om ämnet höstterminen 2010. Sedan dess har han noga följt instrumentets utbredning på marknaden.