Säkerhetskrav förklarat - Så fungerar det

Här hittar du information om vad säkerhetskrav är och varför det krävs hos handelsplattformar för att öppna en position. 

Säkerhetskrav

Säkerhetskrav är ett belopp som du måste betala för att kunna öppna en position på marknaden med vissa finansiella instrument.

Vid CFD handel och handel med hävstång krävs ett säkerhetskrav för att öppna en position på marknaden. 

Säkerhetskrav krävs hos flera handelsplattformar för att öppna en position på marknaden för olika hävstångsprodukter och derivat.

Beroende på vilken finansiell tillgång som du handlar med och vilken hävstångseffekt som du väljer kan säkerhetskravet skilja sig.  

Artikeln riktar sig till dig som vill veta mer om vad ett säkerhetskrav innebär och varför vissa handelsplattformar kräver det för hävstångsprodukter.

Texten är skriven i informativt syfte och ska inte betraktas som ekonomisk rådgivning.

Senast uppdaterad: 2024-04-02

Plus500 logo

Minsta Insättning

100 USD

Registrering

80% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

eToro logo

Minsta Insättning

50 USD

Registrering

51% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

Innehållsförteckning

Vad är säkerhetskrav?

Säkerhetskrav, som kallas margin på engelska, är en insättning eller ett initialt belopp som en handlare måste sätta in för att kunna öppna en position på marknaden med en hävstångsprodukt. 

Säkerhetskrav används vid CFD-handel och handel med hävstång. Handeln innebär att du får en större exponering på marknaden och sätter in ett säkerhetskrav för att kunna öppna positionen. 

Säkerhetskravet är ofta en procentandel av det totala värdet av hela positionen. Det kan variera beroende på vilken handelsplattform som du handlar på och vilken marknad som du handlar på.

Säkerhetskraven inom CFD-handel med hävstång brukar variera från 3% till 50% beroende på underliggande tillgång och marknad. 

En marknad med hög volatilitet innebär ofta ett högre säkerhetskrav. Om man tar en större position på marknaden kan också säkerhetskravet vara högre. 

Olika säkerhetskrav

Det finns två olika säkerhetskrav som handelsplattformar ofta kräver. 

Initialt säkerhetskrav är den summa som du behöver ha på ditt konto för att kunna öppna en position på marknaden. 

Uppehållande säkerhetskrav är det det extra kapital som krävs för att hålla positionen öppen. Om man inte har tillräckligt med pengar för att täcka säkerhetskravet kan positionen stängas av handelsplattformen eller mäklaren. 

Handelsplattformar som erbjuder CFD-handel

Plus500 logo

Minsta Insättning

100 USD

Registrering

80% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

eToro logo

Minsta Insättning

50 USD

Registrering

51% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

Mer om CFD-handel

Säkerhetskrav är ett krav för att öppna en position med hävstångsprodukter. För att se mer om vilka säkerhetskrav som krävs hos de olika plattformarna. Se respektive recension. 

Se även CFD för nybörjare,  kort position, lång position och handel med hävstång för mer information om CFD-handel. 

Markus Larsson

Markus Larsson

Civilekonom

Om författaren

Bakgrund
Markus är utbildad civilekonom och avlade sin ekonomie magisterexamen vid Stockholms universitet 2012. Han har jobbat på en av de svenska storbankerna och har han handlat med värdepapper i över 10 år.

Markus intresserade sig för CFD under sin studietid och han skrev sin kandidatuppsats om ämnet höstterminen 2010. Sedan dess har han noga följt instrumentets utbredning på marknaden.