Råvaror

Om råvaror och hur du kan spekulera i råvarupriset med CFD-handel

Råvaror är ett begrepp som man ofta kan komma i kontakt med på den finansiella marknaden. Men vad innebär handel med en råvara egentligen? I avsnittet går vi igenom betydelsen av en råvara och vilka som du kan handla CFD med.

Handelsplattformar som erbjuder CFD-handel med råvaror

Det finns flera handelsplattformar som erbjuder råvaror som underliggande tillgång till CFD-handel. Beroende på vilken plattform som du väljer kan utbudet variera. Två handelsplattformar som erbjuder CFD-handel är Plus500 och eToro.

Plus500 logo

Minsta Insättning

1000 SEK

Registrering

72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

eToro logo grön

Minsta Insättning

2000 SEK

Registrering

67% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

Innehållsförteckning

Texten är skriven i informativt syfte och ska inte betraktas som ekonomisk rådgivning. 

Om råvaror

En råvara är en kommersiell och grundläggande produkt eller fysisk tillgång som finns naturligt i marken eller framställs genom jordbruk. Tillgången används ofta som råmaterial för olika tjänster eller varor. De används också ofta för att bestämma priset på andra finansiella marknader. Eftersom många råvaror används i tillverkningsprocessen hos många bolag så påverkas priset på råvaran även det aktuella bolaget. 

Man brukar säga att en råvaror är fungibla. Det innebär att en specifik råvara bara kan handlas på marknaden om den byts mot en annan råvara av samma typ. 

Råvaror guld

Mjuka och hårda råvaror

En vanlig klassificering som görs är att dela upp tillgången två kategorier: mjuka eller hårda. Mjuka råvaror innefattar bland annat produkter framställda genom jordbruk som till exempel kakao, kaffe, bomull, boskap och vete. Hårda råvaror innefattar istället bland annat olja och ädelmetaller som exempelvis guld.

Ibland kan ytterligare kategorisering göras och underkategorier som till exempel basmetaller som innefattar aluminium och koppar och metallråvaror som innefattar ädelmetaller kan skapas.

Olika råvaror

Det finns flera olika råvaror som går att handla med. Beroende på var du väljer att handla kan utbudet skilja sig. 10 vanliga råvaror är:

  • Guld
  • Silver
  • Vete
  • Olja
  • Nötkött 
  • Naturgas
  • Stål
  • Koppar
  • Aluminium
  • Majs

Investera i råvaror

Det finns olika sätt att investera i eller handla med en råvara. Beroende på vilken typ av handel som du väljer kan utbudet skilja sig. Råvarumarknaden är den marknad som du kan handla råvaror på. Den brukar i sin tur delas in i spotmarknaden och terminsmarknaden. 

Terminsmarknaden används för råvaror som kommer att levereras vid en bestämd tidpunkt i framtiden. Spotmarknaden används istället för en råvara som kan levereras direkt. De flesta som handlar med råvaror vill inte ha en leverans av tillgången. Det är därför vanligast att terminskontraktet stängs före leveransdatum.

Handla råvaror genom CFD-handel

Ett sätt att handla en råvara är genom CFD-handel. Du investerar då inte direkt i tillgången utan spekulerar istället i prisrörelserna med CFD kontrakt. Den råvara som du vill spekulera i väljer du då som en underliggande tillgång till ditt kontrakt. 

Beroende på om du tror att priset kommer gå upp eller ner på råvaran kan du välja att ta en lång eller kort position i marknaden. En kort position är detsamma som att sälja på marknaden och innebär att du spekulerar i att marknaden kommer gå ner. En lång position är detsamma som att köpa och innebär istället att du tror att marknaden kommer gå upp. 

Eftersom du aldrig äger råvaran som en tillgång innebär CFD-handel ofta ett kortare tidsspann än traditionell handel. Du kan både tjäna pengar på att priset går upp eller ner och kan tjäna på väldigt små marknadsrörelser. 

Du har även möjlighet att handla med en hävstångseffekt genom CFD. Det innebär att du kan få en större exponering på marknaden än din initiala insats. Du kan därför tjäna och förlora mer pengar än du investerat. 

Råvaror hos eToro
Exempel på råvaror hos eToro

Viktigt att tänka på innan du börjar handla råvaror genom CFD-handel

Det är viktigt att du förstår vad CFD innebär innan du börjar handla. Instrumentet är komplext med både stora möjligheter och risker. Det är även viktigt att du förstår vad handel med hävstångseffekt kan ge för konsekvenser. Se mer under vårt avsnitt om CFD-handel. 

Det är även viktigt att du förstår dig på den underliggande tillgång som du vill spekulera i. Skapa dig därför god förståelse för den råvara som du väljer som underliggande tillgång och vilka faktorer som kan påverka marknaden. 

5 steg för CFD-handel med råvaror

1. Skapa ett konto

Det första steget som du behöver göra är att bestämma dig för vilken handelsplattform du vill handla på. Efter att du bestämt dig skapar du ett konto hos handelsplattformen. Många handelsplattformar erbjuder ett gratis demokonto. Det gör att du kan testa på handeln med fiktiva pengar innan du börjar handla med riktiga pengar. Det är alltid bra att testa demokontot innan du börjar handla för att förstå hur handeln fungerar på plattformen. 

2. Välj råvara

När du skapat ett konto kan du sätta igång med handeln direkt och nästa steg handlar om att välja vilken råvara du vill ha som underliggande tillgång. Utbudet kan skilja sig beroende på vilken handelsplattform som du väljer.

3. Välj position på marknaden

Nästa steg innebär att du väljer position på marknaden. Du väljer här om du vill köpa eller sälja, dvs om du vill ta en lång eller kort position. I det här steget väljer du också storleken på din position och vilken hävstång som du vill använda.

4. Aktivera automatisk stop loss

Innan du öppnar din position på marknaden bör du aktivera funktionen stop loss för att begränsa din potentiella förlust. Du får då mer kontroll över din handel eftersom du i förhand väljer en toleransnivå. När den nivån är uppnådd avslutas din position automatiskt.

5. Övervaka och stäng din position

Genom att övervaka din position har du större kontroll över din vinst eller förlust. Positionen kan enkelt stängas när du känner dig klar med din handel.