Aktiehandel - att spekulera i aktier med CFD

En artikel för dig som vill lära dig hur du kan använda CFD för att bedriva aktiehandel. Du får lära dig hur det går till, var du kan handla och mycket mer. 

businessman

CFD-mäklare som erbjuder aktiehandel

etoro logotyp vit
5/5
eToro

51% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risk som finns för att du kommer att förlora dina pengar.

Plus500 logotyp vit
4.5/5
Plus500

80% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risk som finns för att du kommer att förlora dina pengar.

AvaTrade vit logotyp
4.5/5
AvaTrade

AvaTrade recension

76% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risk som finns för att du kommer att förlora dina pengar.

Populära avsnitt

Created with Fabric.js 1.7.22
Created with Fabric.js 1.7.22
Created with Fabric.js 1.7.22

Om aktiehandel

Aktiehandel har blivit allt vanligare med åren eftersom aktier blivit ett mer och mer populärt sätt att spara och investera pengar i. Det finns mycket som du bör tänka på innan du köper aktier som vi går igenom i denna artikel. 

Det finns flera olika sätt att köpa aktier på. Den här artikeln riktar dig främst till dig som vill spekulera i aktier genom CFD handel.   

Artikeln går igenom vad och hur aktiehandel går till, var och hur du kan köpa aktier, faktorer som påverkar aktiemarknaden och vanliga termer inom aktiehandel. 

I artikeln hittar du även en enkel och tydlig steg-för-steg guide i hur du kan handla aktier genom CFD-handel i Sverige. 

Artikeln riktar sig till dig som söker en tydlig guide i hur du kan handla aktier med CFD. Den riktar sig även till dig som vill öka din förståelse för aktier och aktiemarknaden. 

Texten är skriven i informativt syfte och ska inte betraktas som ekonomisk rådgivning. 

Innehållsförteckning

Två sätt att handla aktier

Det finns olika sätt att genomföra din aktiehandel. Ett av dessa är att du spekulerar i marknadspriserna genom CFD-handel med aktier som underliggande tillgång. Ett annat sätt är att köpa aktier direkt på en börs och därmed äga en andel direkt i ett bolag.

Beroende på vilken handelsplattform som du väljer och vilket sätt du väljer att handla på finns det olika typer av marknader som du kan handla på.

Aktiehandel med grafer

1. CFD-handel med aktier

CFD-handel med aktier innebär att du spekulerar i marknadsrörelser snarare än att du får ett direkt ägandeskap i aktien. Du investerar då i ett CFD-kontrakt som har den aktuella aktien som underliggande tillgång.

Beroende på hur du tror att priset på aktien kommer att utvecklas öppnar du en lång eller kort position i aktien.

Med CFD-handel har du även möjlighet att ta en större exponering än ditt initiala kapital med hjälp av hävstångseffekten.

2. Köpa aktier direkt på börsen

Ett annat sätt att handla aktier är direkt på en börs. Du lägger då en order och köper aktien direkt på den aktuella börsen till det pris som den handlas för just då.

Du blir då aktieägare i det aktuella bolaget och kan när du vill i framtiden sälja aktien. Först då kan du frigöra din vinst om aktiepriset gått upp eller förlust om aktiepriset gått ner.

Beroende på vilken marknad eller börs som du vill handla på kan du välja att skapa ett konto antingen hos en onlinemäklare eller handelsplattform. All aktiehandel sker digitalt och ditt ägande registreras i en databas. 

Guide steg-för-steg: Så handlar du aktier genom CFD-handel

När du bestämt dig för att aktiehandel genom CFD krävs det inte många steg innan din handel är igång. Eftersom allt sker online är det enkelt att komma igång med handeln.

Så kommer du igång med aktiehandel hos CFD-mäklare.

Steg 1: Skapa ett konto

Det första som du behöver göra är att skapa ett konto hos den handelsplattform som du väljer. Många av handelsplattformarna ger dig även möjlighet att testa CFD-handel med fiktiva pengar innan du börjar handla på riktigt. Det kan vara bra att använda denna gratistjänst för att komma igång och lära dig hur handeln går till.

Steg 2: Välj aktie

Nästa steg är att välja vilken aktie som du vill ha som underliggande tillgång till din CFD-handel. Du väljer då vilken marknad och aktie som du vill spekulera i. Beroende på vilken handelsplattform som du väljer finns olika utbud av aktiemarknader.

Steg 3: Välj köp eller sälj

Efter att du valt vilken aktie som du vill spekulera i med din CFD-handel väljer du vilken position som du vill ta på marknaden. Du kan då välja att antingen ta en kort eller lång position.

En kort position innebär att du spekulerar i att priset kommer att gå ner och tvärtom för en lång position. Beroende på hur aktien rör sig kan du göra en vinst eller förlust beroende på din position. Du anger även storleken på din position och vilken hävstång du väljer.

Steg 4: Välj automatiskt stop loss och limits

Innan du öppnar din position är det bra att du har aktiverat en stop loss funktion. Det gör att du kan begränsa din förlust eftersom din position avslutas automatiskt när den uppnår en bestämd toleransnivå. På så sätt får du en större kontroll över din CFD-handel.

Steg 5: Övervaka och stäng din position

Det är viktigt att du hela tiden övervakar din position för att se din vinst eller förlust. Du kan då enkelt stänga din position när du känner dig klar. Många handelsplattformar tar ut en avgift om du håller din position under natten.

Vad innebär aktiehandel med CFD-kontrakt?

Till skillnad från vanlig aktiehandel får du med CFD-kontrakt inget ägande i aktierna eller bolaget. Du spekulerar istället på hur du tror att marknaden och aktierna kommer att röra sig i framtiden.

Du väljer då en position på marknaden beroende på om du tror att priset kommer gå upp eller ner. CFD-handeln sker då med aktier som underliggande tillgång. 

Positionen är oftast kortare än vid vanlig aktiehandel då du kan handla med små marknadsrörelser och många handelsplattformar tar ut en avgift för att hålla en position över natten. 

Med CFD-handel kan du även handla med hävstångseffekt vilket innebär att du kan få en större exponering än din initiala insats. Din totala vinst eller förlust räknas då ut baserat på hela din positions värde och inte din insats. 

För att genomföra CFD-handel med aktier måste du välja position på marknaden. Du väljer då om du vill gå lång eller kort. En lång position är samma sak som köp och innebär att du spekulerar i att priset kommer att gå upp.

Ofta kan du genom CFD-handel få tillgång till aktiemarknader över hela världen, både större och mindre marknader. Beroende på vilken handelsplattform som du väljer att handla på skiljer sig utbudet något.

Här kan du handla aktier med CFD

Om du vill spekulera i aktiepriser med CFD finns det en rad olika handelsplattformar att välja bland. 

Två kända exempel är Plus500 och eToro. Båda handelsplattformarna erbjuder CFD-handel med aktier som underliggande tillgång och aktiehandel direkt på börsen. 

Viktigt att tänka på innan du börjar handla aktier genom CFD-handel

Innan du börjar handla aktier genom CFD-handel är det viktigt att du förstår hur handeln går till och vilka risker som kommer med handeln. Det är viktigt att du förstår aktier som underliggande tillgång och vilka faktorer som påverkar aktiemarknaden. 

Eftersom CFD-handel med aktier erbjuds med hävstångseffekt är det viktigt att du förstår konsekvenserna av en sådan handel. 

Beroende på vilken aktiemarknad som du väljer att handla på kan marknaden vara mer eller mindre volatil vilket kan leda till att din position snabbt kan påverkas. Det är därför viktigt att du förstår den aktiemarknad som du väljer att handla på.

Vad innebär aktiehandel?

För att förstå aktiehandel krävs det att du förstår vad aktier är.

Aktier är enkelt beskrivet ägarandelar i ett bolag. Om du äger en aktie i ett bolag innebär det därför att du är aktieägare och delägare i det bolaget.

Ett bolags aktier måste vara noterade på en börs eller handelsplattform för att vem som helst ska kunna köpa aktierna och bli delägare i bolaget. Oftast väljer bolag att notera eller ge ut aktier för att finansiera bolaget när det skapas eller för att tillföra nytt kapital. 

Aktiehandel är den handel av aktier som sker på en börs eller handelsplattform. Aktiehandel inkluderar investerares köp och sälj av aktier på marknaden. När investerare köper och säljer aktier påverkar det priset och värdet på bolaget som går upp eller ner.

Aktiehandel sker på en börs eller handelsplattform som oftast är kopplad till en viss marknad eller ett visst land. Bland de största börserna i världen återfinns New York Stock Exchange, NASDAQ, Tokyo Stock Exchange och London Stock Exchange. Det är på dessa börser som bolagen med högst börsvärde handlas.

3 största aktiemarknaderna

New York Stock Exchange (NYSE)

Den amerikanska börsen NYSE grundades 1917 och är den största börsen i världen sett till börsvärde. Det innebär att bolagen som listas på börsen är bland de största i världen.

Flera välkända bolag som McDonald’s, Pepsi, General Electric och Spotify är alla noterade på börsen. Det aktieindex som används för att mäta värdet på NYSE är Dow Jones.

NASDAQ

Den amerikanska börsen NASDAQ ligger också i New York och grundades 1971. NASDAQ är den näst största börsen i världen sett till börsvärde men har det högsta marknadsvärdet för aktier inom tech och IT eftersom några av världens största techbolag är listade på börsen.

Några av dessa är Apple, Microsoft och Facebook. Indexet som används för att mäta värdet på NASDAQ är Nasdaq 100.

Tokyo Stock Exchange (TSE)

Den Japanska börsen Tokyo Stock Exchange är världens tredje största börs och grundades redan 1878. Några av de största bolagen som är noterade på börsen är Sony, Honda och Toyota.

New York Stock Exchange
Exempel på index på New York Stock Exchange. Illustrativa priser.

7 faktorer som påverkar aktiehandeln

Det finns många faktorer som påverkar aktiehandeln. Aktiemarknaden påverkas bland annat av makroekonomiska händelser, räntor, samhällstrender, nyheter och rykten.

En aktie kan även påverkas av bolagsspecifika händelser som utdelningar och vinster. Beroende på vilken eller vilka aktier som du väljer att handla med kan rörelserna vara mer eller mindre volatila och på så sätt påverkas mer av specifika externa händelser.

Vi listar några av de faktorer som historiskt har visat sig påverka aktieprisets rörelser.

1. Nyheter och mediarapportering

Nyheter kopplade till en viss bransch eller aktie har visat sig påverka aktiepriset.

2. Spekulationer och rykten

Spekulationer och rykten på forum och i sociala medier har haft en allt större påverkan på aktiemarknaden de senaste åren. Mycket av de dagliga upp- och nedgångarna som inte riktigt kan förklaras handlar ofta om rykten och spekulationer.

3. Makroekonomiska händelser

Makroekonomiska händelser påverkar i viss utsträckning aktiemarknaden. Främst påverkas hela börsen som aktierna är noterade på. Beroende på ränteutvecklingen i landet och var i konjunkturcykeln som landet befinner sig påverkas aktiemarknaden.

4. Omvärlden

Mindre börser påverkas i större utsträckning av hur de större börserna går. Händelser och oroligheter  i större ekonomier har en direkt påverkan på andra mindre ekonomier och börser.

5. Samhällstrender

Samhällstrender har också en påverkan på börsen och aktiemarknaden. Det har till exempel blivit allt vanligare med e-handel de senaste åren vilket även gjort att aktier inom e-handel, tech och IT har blivit allt mer populära. 

6. Förväntningar

Aktieanalytikers förväntningar kan till viss del påverka aktiepriset. En köp- eller säljrekommendation kan göra att fler väljer att köpa eller sälja den aktuella aktien. Det leder till en upp- eller nedgång i aktiepriset.

7. Bolagsspecifika faktorer

För en enskild aktie påverkar bolagsspecifika faktorer rörelsemönstret på börsen. Det kan handla om att bolaget släpper en kvartalsrapport som är bra, ökar utdelningen eller gör personalförändringar i bolaget.

Mer om aktier

Det finns flera olika sätt att handla med aktier, både direkt och indirekt. Om du vill handla med fler aktier för att sprida ut din risk finns det möjlighet att handla aktieindex.

Likt aktiehandel går det att investera direkt i ett aktieindex eller spekulera i prisrörelser med hjälp av CFD-handel. 

Vi har även skrivit en artikel för dig som är intresserad av att köpa utländska aktier

Vanliga frågor om aktiehandel

En bear market eller björnmarknad innebär att marknaden under en längre period har gått ned.

En bull market eller tjurmarknad innebär att marknaden under en längre period har gått upp.

Courtage är en avgift som mäklaren eller handelsplattformen tar ut när du öppnar och stänger en position.

Baisse är en börsterm som innebär att kraftigt fallande aktiekurser under stor omsättning.

Hausse är en börsterm som innebär en kraftig uppgång av aktiekurser under livlig handel.

Betavärde är ett mått på hur mycket en aktie svänger i kurs i förhållande till index.

Genom att blanka en aktie spekulerar du i en kursnedgång. Du säljer då aktier som du inte har för att köpa motsvarande aktier senare till en lägre kurs. Det är detsamma som en kort position.

Se här för mer information om vad det innebär att blanka aktier. 

Aktiemarknaden påverkas av flera olika faktorer däribland nyheter, rykten, interna och externa händelser.

 

CFD-handel med aktier innebär att du spekulerar i aktiens kursrörelser utan att faktiskt äga aktien. Köper du istället en aktie över marknaden äger du den faktiska tillgång till dess att du säljer. 

Börsvärde är ett bolags totala aktier multiplicerat med aktiekursen.