Copy Trading - Så fungerar det i praktiken

Läs vad Copy Trading innebär, var du har möjlighet att aktivera det för CFD-handel och hur det fungerar i praktiken.

Här erbjuds copy trading

etoro logotyp vit
5/5
eToro

51% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risk som finns för att du kommer att förlora dina pengar.

Copy Trading - Så fungerar det

Copy Trading är en funktion som bland annat erbjuds hos handelsplattformen eToro. Det innebär kortfattat att du kopierar en utvald investerares handel.

Handeln sker automatiskt och kopierar det innehav som investeraren har i sin portfölj. Artikeln riktar sig främst till dig som vill veta mer om Copy Trading och CFD-handel. 

I artikeln hittar du information om vad Copy Trading är, vilka handelplattformar som erbjuder tjänsten, möjligheter och risker med funktionen, tips om hur du bör förbereda dig innan du aktiverar funktionen och hur funktionen fungerar. Du hittar även en enkel guide i hur du ska gå till väga för att starta Copy Trading hos eToro. 

Artikeln riktar sig till dig som vill veta mer om funktionen Copy Trading, olika användsområden, vad funktionen innebär och hur du kan aktivera Copy Trading för CFD-handel i Sverige.

Texten är skriven i informativt syfte och ska inte betraktas som ekonomisk rådgivning.

Innehållsförteckning

Om Copy Trading

Copy Trading innebär kortfattat att du kopierar en utvald investerares handel. Handeln sker automatiskt och kopierar det innehav som investeraren har i sin portfölj. Du väljer själv hur mycket du vill investera. 

Flera handelsplattformar har dock ett krav på ett minimibelopp som du måste investera för att kunna aktivera funktionen. Beroende på vilken handelsplattform som du väljer finns olika utbud i hur många investerare som du kan följa. 

Handelsplattformarna har också i många fall information om de traders som går att kopiera, dess portföljer, risk och avkastning. För att det ska gå att kopiera en trader krävs det att tradern väljer att vara offentlig med sin handel. 

Copy Trading hos eToro

Den vanligaste handelsplattformen som erbjuder Copy Trading i Sverige är eToro som kallar tjänsten för CopyTrader. Funktionen låter dig se vad professionella traders gör i realtid och kopiera deras handel automatiskt. 

Hos eToro kan du välja att kopiera en trader eller upp till 100 stycken traders samtidigt. Du kan tydligt se vilken riskprofil, portfölj och avkastning som traders har. Om du vill avbryta den trading som du kopierar kan du när som helst sluta kopiera eller pausa din handel. Det är även möjligt att lägga till eller ta bort pengar.

Guide steg-för-steg: Så startar du Copy Trading hos eToro

Steg 1: Skapa ett konto

Det är helt gratis att skapa ett konto hos eToro. Alla användare får dessutom tillgång till ett demokonto och möjlighet att handla med virtuella pengar innan du börjar din handel på riktigt. Du har då möjlighet att testa tjänsten CopyTrader.

Steg 2: Välj en eller flera traders att kopiera

I menyn finns “Kopiera personer” där du hittar alla traders som går att kopiera. Du kan då filtrera antalet personer beroende på bland annat risknivå och avkastning. 

Du kan läsa på om tradern och dennes strategi. För att kunna kopiera en trader krävs det att denne är offentlig med sin strategi.

Steg 3: Ange belopp (minst 200 USD)

När du valt vilken trader du vill kopiera är nästa steg att du väljer det belopp som du vill investera. eToro har ett krav på ett minimibelopp motsvarande 500 USD för att kunna kopiera en trader. I det här steget kan du även välja att aktivera en Stop Loss funktion och välja om de öppna affärerna ska kopieras eller inte.

Steg 4: Klicka på kopiera

För att aktivera Copy Trader behöver du i det sista steget klicka på knappen “Kopiera”. Du har då aktiverat handeln och börjar automatiskt kopiera traderns positioner.

Copy Trading eToro
Steg för Copy Trading hos eToro

Handelsplattformar som erbjuder Copy Trading för CFD-handel

Den vanligaste handelsplattformen som erbjuder Copy Trading i Sverige är eToro. Hos eToro kan du välja att kopiera traders genom deras funktion CopyTrader. Du har möjlighet att kopiera traders över hela världen hos handelsplattformen. 

5 tips innan du börjar med Copy Trading

1. Testa din Copy Trading med ett demokonto

Innan du aktiverar Copy Trading med riktiga pengar kan det vara klokt att testa funktionen i ett demoläge. De flesta handelsplattformarna erbjuder ett demoläge som gör att du kan testa funktionen med virtuella pengar. 

Ett sätt för dig att utöka din förståelse och kunskap för CFD är genom att testa med ett demokonto innan du påbörjar din riktiga handel.

2. Se till att du förstår vad CFD-handeln innebär

Det kan vara lockande att speciellt som nybörjare kopiera en mer erfaren trader. Det kan dock vara riskfyllt och det är därför viktigt att du har en del förkunskaper. 

Det är viktigt att du förstår vad CFD-handel innebär och dess risker innan du väljer att kopiera en trader. Det är också viktigt att du har koll på traderns riskprofil och övrig information som finns att tillgå för att säkerställa att du vet hur du investerar dina pengar.

3. Välj en marknad som du förstår

För att öka kontrollen i din handel är det viktigt att du förstår den marknad som du väljer att kopiera en trader inom. CFD-handel i sig är komplext och att ge sig ut på en marknad som du har väldigt liten förståelse för kan innebära ett stort risktagande.

4. Ange Stop Loss

De flesta handelsplattformar har en Stop Loss funktion som du kan aktivera innan du börjar med CFD-handel. Denna funktion går även att aktivera när du kopierar andra traders.

Eftersom du kopierar en annan trader är det viktigt att du aktiverar funktionen för att undvika att din förlust drar iväg. Stop Loss är ett sätt för dig att kontrollera din CFD-handel.

* Stop loss och take profit är inte garanterat. 

5. Övervaka din handel

Genom att ständigt övervaka din handel och de positioner som du kopierar får du en större kontroll över din handel. Du har då större kontroll över när du behöver avsluta, pausa eller utöka din position.

Risker och möjligheter med Copy Trading

Genom att aktivera Copy Trading börjar du automatiskt kopiera en eller flera traders. Det innebär att du inte har samma kontroll som om du genomför handeln själv.

Det kan vara lockande som nybörjare att kopiera en mer erfaren trader. Det är dock viktigt att du förstår riskerna med CFD och att kopiera andra traders innan du påbörjar din handel.

Det finns flera sätt för dig att få viss kontroll över handeln, bland annat genom att aktivera Stop Loss

Även om det kan vara riskfyllt att kopiera en trader kan det också ge dig stora möjligheter med din trading. Genom att kopiera en mer erfaren trader har du möjlighet att kopiera deras strategi.

Oavsett om du väljer att handla CFD med Copy Trading eller själv är det alltid bra att skapa dig en god kunskap och förståelse om ämnet. Se mer under våra avsnitt CFD handel och CFD för nybörjare för ytterligare information. 

eToro disclaimer

eToro är en multiassetplattform som erbjuder möjligheten att investera i aktier såväl som handel med CFD.

CFD:er är komplexa instrument och medför en hög risk att snabbt förlora pengar på grund av hävstång. 51 procent av privatinvesterare förlorar pengar vid CFD-handel med denna leverantör. Du bör fundera på om du är införstådd med hur CFD:er fungerar och om du kan ta den höga risk att förlora pengar som det innebär.

Denna kommunikation är avsedd endast för informations- och utbildningssyften och ska inte betraktas som investeringsråd eller investeringsrekommendation. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. 

Copy trading utgör inte investeringsråd. Värdet på dina investeringar kan gå upp eller ner. Ditt kapital är i risk.

eToro USA LLC erbjuder inte CFD:er och åtar sig inget ansvar för riktigheten eller fullständigheten av innehållet i denna publikation som upprättats av vår partner baserat på offentligt tillgängliga källor för icke-enhetsspecifik information om eToro.