Investera i guld

Här har vi samlat information om hur du kan investera i guld i Sverige och vad det innebär. 

Plattformar för CFD-handel med guld

Plus500 logotyp vit
4.5/5
Plus500

82% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risk som finns för att du kommer att förlora dina pengar.

etoro logotyp vit
5/5
eToro

51% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risk som finns för att du kommer att förlora dina pengar.

AvaTrade vit logotyp
4.5/5
AvaTrade

AvaTrade recension

76% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risk som finns för att du kommer att förlora dina pengar.

Investera i guld - Så handlar du med guld

Det finns flera sätt att investera i guld på. Du kan antingen köpa guld fysiskt, handla guld genom fonder eller spekulera i guldpriset. I den här artikeln går vi främst igenom hur du kan handla med guld genom CFD-handel

Du hittar information om vad guld är, hur råvaran fungerar, hur du gör för att investera i guld i Sverige och hur du gör för att spekulera i guldpriset genom CFD-handel.

Vi har gjort en tydlig steg-för-steg guide i hur du kan handla guld med CFD kontrakt. Du hittar även en topplista på de bästa nätmäklarna för handel med guld. 

Artikeln riktar sig till dig som vill öka din förståelse för råvaran guld och vill veta mer om olika möjligheter att köpa guld.

Den riktar sig också till dig som vill ha en tydlig och enkel guide i hur du gör för att handla guld med CFD i Sverige. 

Texten är skriven i informativt syfte och ska inte betraktas som ekonomisk rådgivning.

Innehållsförteckning

Fyra sätt att investera i guld

Det går att investera i guld på flera olika sätt. Fyra av sätten är att spekulera i prisutvecklingen för guldpriset genom CFD-handel, att köpa certifikat eller ETF:er med exponering mot guldpriset eller att investera i fonder eller aktier som baseras på guldsektorn.

Det går också att investera i fysiskt guld, då ofta genom smycken eller guldtackor. Beroende på var du väljer att handla guld erbjuds olika möjliga sätt att genomföra din handel på.

1. Handla guld genom CFD-handel

Att handla guld genom CFD-handel innebär att du spekulerar i guldpriset. Du äger aldrig råvaran eller ett certifikat utan handlar enbart med prisrörelserna. CFD-handel med guld går att genomföra hos eToro, Plus500 och Skilling. 

När du använder dig av CFD-handel kan du både spekulera i guldprisets uppgång och nedgång. Se mer om hur CFD-handel med guld går till i vår guide: Så handlar du guld genom CFD-handel.

2. Köpa certifikat eller ETF:er

Ett annat sätt att investera i guld är genom att köpa ett certifikat eller en börshandlad fond (ETF) med exponering mot guldpriset. Det är ett vanligt sätt att handla guld på och går att göra hos flera nätmäklare i Sverige. 

Det går också att handla börshandlade fonder baserade på guld genom CFD. 

3. Investera i aktier eller fonder

Det går också att köpa guld indirekt genom att köpa aktier eller fonder som är viktade mot guldsektorn. Det går till på samma sätt som när du investerar i aktier eller fonder direkt. Du behöver bara se över vilket eller vilka bolag aktierna eller fonderna baseras på. 

Det är även möjligt att handla med aktier genom CFD kontrakt. 

4. Investera i fysiskt guld

Det sista sättet är att investera i fysiskt guld i form av till exempel guldtackor eller smycken. Du blir då ägare av den fysiska råvaran genom att köpa fysiskt guld. Det gäller då att du har någonstans där du kan förvara det fysiska guldet. 

investera i guld

Guide steg-för-steg: Så handlar du guld genom CFD-handel

  1. Skapa ett konto
  2. Välj guld
  3. Välj position
  4. Aktivera automatisk stop loss och limits
  5. Övervaka och stäng din position

 

CFD-handel innebär att du spekulerar i guldpriset och dess utveckling utan att äga råvaran direkt. Med handeln byter du skillnaden i priset från att du öppnar positionen tills du stänger den. Beroende på vilken position som du väljer att ta kan du tjäna pengar antingen på en upp- eller nedgång av priset.

Steg 1: Skapa ett konto

Som ett första steg krävs det att du skapar ett konto hos den handelsplattform som du vill handla på.

Beroende på vilken handelsplattform du väljer att genomföra din handel på kan utbudet av råvaror skilja sig åt. Det är därför viktigt att du ser över utbudet innan du väljer en handelsplattform.

Steg 2: Välj guld

Efter att du skapat ett konto kan du sätta igång med handeln. Välj då vilken underliggande tillgång som du vill spekulera i. För att handla med guld väljer du råvaror och sedan guld.

Steg 3: Välj position

Efter att du valt guld som underliggande tillgång ska du i nästa steg bestämma dig för vilken position som du vill ta på marknaden. Det går att ta en kort eller lång position på marknaden.

Med en kort position går du med vinst om guldpriset gått ner när du stänger positionen. Skulle priset på guld stärkas under perioden gör du istället en förlust på din investering. 

Väljer du en lång position går du med vinst om guldpriset har gått upp när du stänger din position. Skulle priset på guld falla under perioden gör du istället en förlust på din investering. 

Steg 4: Aktivera automatisk stop loss och limits

I nästa steg innan du öppnar din position bör du aktivera automatisk stop loss för din handel. Du får då en större kontroll över din handel och minimerar storleken på den möjliga förlusten.

Steg 5: Övervaka och stäng din position

När din position är öppen kan du övervaka och följa utvecklingen i realtid. När du är klar med din handel stänger du din position.

Viktigt att tänka på innan du börjar handla guld med CFD

Det är viktigt att du har förståelse för vad CFD-handel innebär och hur den går till innan du påbörjar din handel. Det är också viktigt att du förstår råvarumarknaden och vilka faktorer som påverkar priserna. 

Det är möjligt att genomföra handel med CFD med hävstång. Handel med hävstång innebär att du får en större exponering på marknaden och små marknadsrörelser kan därför leda till att du förlorar kapital snabbt.

Vad är guld?

Guld tillhör gruppen ädelmetall och är ett grundämne med den kemiska beteckningen Au. Metallen har använts i tusentals år som bland annat betalmedel och till smycken. 

Guld är den mest kemiskt tåliga och formbara av alla metaller. Utseendet är mjukt, glänsande och kompakt och den klara gula färgen är känd för att vara tilltalande. Eftersom metallen är så pass mjuk och formbar duger den inte till någon teknisk användning. 

Guld mäts likt flera andra ädelmetaller i troy uns. Numera finns det också oftast priser per gram.

spargris i guld

Det påverkar intresset för guld

Investeringar i guld tenderar att öka när det finns oroligheter på traditionella marknader och en hög inflation.

Guld bedöms i dessa lägen som en trygg investeringen då ädelmetallen tenderar att behålla sitt värde oavsett kriser och inflationer. 

Det finns dock vissa risker med att handla med guld däribland en valutarisk eftersom guld prissätts mot dollarn.

Mer om råvaror

Guld är inte den enda råvaran som går att handla med. Se vårt avsnitt handla råvaror för mer information om hur handeln går till och vilka råvaror som är de vanligaste att handla med. Se även hur du gör för att investera i silver och investera i olja

Investeringar i guldaktier, guldfonder och ETF:er baserade på guld är några sätt att investera i ädelmetallen. Läs mer här om aktiehandel och hur du köper ETF

Det går att investera i guld på flera olika sätt. Det går att spekulera i prisutvecklingen för guldpriset genom CFD-handel. Det går också att köpa certifikat eller ETF:er med exponering mot guldpriset. Ett annat sätt är att investera i fonder eller aktier som baseras på guldsektorn eller att köpa fysiskt guld. 

Det går att investera i guld genom CFD-handel hos handelsplattformar som eToro, Plus500 och Skilling. 

Markus Larsson
Markus Larsson
Civilekonom
Om författaren

Bakgrund
Markus är utbildad civilekonom och avlade sin ekonomie magisterexamen vid Stockholms universitet 2012. Han har jobbat på en av de svenska storbankerna och har han handlat med värdepapper i över 10 år.

Markus intresserade sig för CFD under sin studietid och han skrev sin kandidatuppsats om ämnet höstterminen 2010. Sedan dess har han noga följt instrumentets utbredning på marknaden.