Investera i silver

Vi går igenom råvaran silver och flera olika sätt om hur du gör för att investera i silver i Sverige. 

Senast uppdaterad: 2024-04-30

Topplista för att investera i silver med CFD 2024

Plus500 logotyp vit
4.5/5
Plus500

80% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risk som finns för att du kommer att förlora dina pengar.

etoro logotyp vit
5/5
eToro

51% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risk som finns för att du kommer att förlora dina pengar.

AvaTrade vit logotyp
4.5/5
AvaTrade

AvaTrade recension

76% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risk som finns för att du kommer att förlora dina pengar.

Populära avsnitt

Created with Fabric.js 1.7.22
Created with Fabric.js 1.7.22
Created with Fabric.js 1.7.22

Investera i silver - Så handlar du med silver

Det går att investera i silver på flera sätt. Du kan köpa silver fysiskt, köpa silver indirekt genom fonder och aktier eller spekulera i silverpriset genom olika finansiella instrument. I artikeln går vi främst igenom hur du kan handla med silver genom CFD-handel

Vi har samlat information om vad silver är, hur råvaran är uppbyggd, anledningar till att köpa silver, hur du gör för att investera i silver i Sverige och hur CFD-handel med silver som underliggande tillgång fungerar. 

I artikeln hittar du också en tydlig steg-för-steg guide i hur du kan handla silver genom CFD-handel. Vi har även sammanställt en topplista på de bästa nätmäklarna att handla silver på. 

Läs vidare om du vill öka din förståelse för råvaran och vill veta mer om vilka möjligheter som finns att köpa silver. Artikeln riktar sig även till dig som vill ha en tydlig guide i hur du gör för att handla med silver med CFD kontrakt i Sverige.

Texten är skriven i informativt syfte och ska inte betraktas som ekonomisk rådgivning.

Innehållsförteckning

Fyra sätt att investera i silver

Det finns primärt fyra sätt att investera i silver på. Det är bland annat möjligt att spekulera i råvarans prisutvecklingen genom CFD-handel.

Det går också att köpa certifikat eller börshandlade fonder med exponering mot silverpriset eller investera i aktier eller fonder som inkluderar bolag inom råvarusektorn. 

Det är också möjligt att investera i fysiskt silver. Vanligtvis köper du då silvertackor, smycken eller silvermynt som du bevarar fysiskt.

Oavsett vilket av alternativen som du väljer går handeln till stor del att genomföra online. Utbudet och möjligheterna kan skilja sig åt beroende på var du väljer att handla silver.

1. Handla silver genom CFD-handel

CFD-handel med silver som underliggande tillgång är ett sätt att handla med silverpriset utan att äga råvaran eller ett certifikat. Du handlar då med råvarans prisrörelser och beroende på vilken position som du tar kan du spekulera i både upp- och nedgång i priset. 

Det går att handla silver med CFD hos Plus500 och eToro. Samtliga handelsplattformar erbjuder silver som underliggande tillgång till handeln. Se mer om hur CFD-handel med silver går till i vår guide: Så handlar du silver genom CFD-handel.

2. Köpa certifikat eller börshandlad fond

Det går också att investera i silver genom att köpa en börshandlad fond (ETF) eller ett certifikat med exponering mot silverpriset. Att köpa certifikat är ett vanligt sätt att handla silver på och är därför möjligt hos flera nätmäklare.

Börshandlade fonder med exponering mot silver går också att handla genom CFD.

3. Köp aktier eller fonder

Ett tredje sätt att köpa silver på är genom att investera i fonder och aktier som är baserade på bolag med exponering mot råvarusektorn. 

Handeln går då till på samma sätt som traditionell aktiehandel eller fondköp. Det är också möjligt att handla med silveraktier med hävstång genom CFD-handel.

4. Investera i fysiskt silver

Det fjärde sättet att köpa silver på är genom att investera i fysiskt silver. Du köper då silvertackor, smycken eller silvermynt och blir således ägare av den fysiska råvaran. Om du väljer att köpa fysiskt silver behöver du ett bra ställe att förvara det.

Investera i silver

Steg-för-steg guide: Så handlar du silver genom CFD-handel

  1. Skapa ett konto
  2. Välj silver
  3. Välj position på marknaden
  4. Aktivera automatisk stop loss och limits
  5. Övervaka och stäng din position

Med CFD-handel kan du spekulera i silverpriset utan att äga råvaran. Du byter skillnaden i priset från att du öppnar positionen på marknaden tills du väljer att stänga den. 

Steg 1: Skapa ett konto

Innan du kan påbörja din handel behöver du skapa ett konto hos en handelsplattform. Välj den handelsplattform som passar dig bäst och som erbjuder silver som underliggande tillgång. Se vår topplista för att investera i silver för mer information.

Steg 2: Välj silver

När du har skapat ett konto hos en handelsplattform kan du påbörja din handel. Du väljer då den underliggande tillgång som du vill spekulera i. Silver ligger i gruppen råvaror hos flera handelsplattformar. Sedan väljer du silver som underliggande tillgång.

Steg 3: Välj position på marknaden

Innan du påbörjar din handel behöver du välja en position på marknaden. Det är alltså i det här steget som du väljer om du tror att priset på silver kommer gå upp eller ner. Positionerna brukar kallas för en kort eller lång position. 

En kort position innebär att du gör en vinst om priset på silver gått ner när du stänger din position. Går priset istället upp gör du en förlust. 

En lång position innebär tvärtom att du går med vinst om priset på silver har gått upp när du stänger din position. Det innebär på samma sätt en att du gör en förlust om priset rör sig i motsatt riktning.

Steg 4: Aktivera automatisk stop loss och limits

Innan du öppnar din position på marknaden bör du aktivera automatisk stop loss för din handel. Det ger dig en större kontroll över din handel och minimerar den potentiella förlusten. Se här för mer information om vad stop loss innebär.

Steg 5: Övervaka och stäng din position

I nästa steg är din handel igång och du kan därför övervaka den och följa utvecklingen i realtid. När du är klar med din handel stänger du din position.

Viktigt att tänka på innan du börjar handla silver med CFD

Innan du påbörjar din CFD-handel med silver som underliggande instrument är det viktigt att du förstår vad handeln innebär och konsekvenserna av den.

Du bör även skapa dig en förståelse för vad som driver råvarumarknaden och dess prisutveckling. Handel med CFD gör att genomföra med hävstång och hävstångseffekt.

Det innebär att du får en större exponering på marknaden. Små marknadsrörelser kan därför leda till att du förlorar kapital snabbt.

Vad är silver?

Silver tillhör gruppen ädelmetaller. Det är ett grundämne med den kemiska beteckningen Ag. Grundämnet har används i flera tusentals år till bland annat smycken och mynt. 

Användningsområde för silver är många. Det är bland annat den vanligaste metallen för smycken. Det kan också användas som betalmedel i form av mynt, bestick och olika kombinationer av silver är också vanligt i konstföremål. 

Det renaste silvret i smycken kallas för sterlingsilver och innebär att 92,5% måste bestå av rent silver. Resterande del består av andra ädelmetaller. 

Metallen går även att köpa fysiskt i form av en silvertacka. Den kan vara pressad eller gjuten. Silver mäts likt flera andra ädelmetaller oftast i viktmåttet troy uns. Numera finns det också oftast priser per gram.

silvertackor

Värdet på silver

Värdet på silver mäts oftast i viktmåttet troy uns och ställs då mot en valuta, vanligtvis USD. Värdet påverkas av utbudet och efterfrågan på ädelmetallen. Efterfrågan är oftast hög eftersom silver har ett väldigt brett användningsområde. 

Produktionen är ibland begränsad och förhöjda gruvkostnadet kan påverka silverpriset. Rostfritt stål har även ersatt silver i stor utsträckning för vissa användningsområden, till exempel för bestick och mynt.

Mer om råvaror

Det finns fler råvaror att handla med. Se vårt avsnitt handla råvaror för mer information om hur handeln går till och vilka råvaror som finns att tillgå. Guld är en av de vanligaste råvorna att handla med. Se mer i vårt avsnitt investera i guld

Investeringar i silveraktier, silverfonder och börshandlade fonder är bara några sätt att handla med ädelmetallen. Se mer om aktiehandel och hur du gör för att köpa ETF.

Det går att investera i silver på flera olika sätt. Ett sätt är att spekulera i prisutvecklingen för silverpriset genom CFD-handel. Ett annat sätt är att köpa certifikat eller ETF:er med exponering mot silverpriset. Det går också att investera i fonder eller aktier som baseras på råvarusektorn eller att köpa fysiskt silver. 

Det går att investera i silver genom CFD-handel hos handelsplattformar som Plus500, eToro och Skilling.