Investera i olja

Här har vi samlat information om oljemarknaden och hur du kan investera i olja i Sverige. 

Senast uppdaterad: 2024-04-01

Topplista för att investera i olja med CFD 2024

Plus500 logotyp vit
Underliggande tillgångar
Information om mäklaren

Betyg: 4,5/5
Minsta insättning: €100
Insättning med Swish: Nej
Demokonto: Ja
Verifiera med BankID: Nej
Antal råvaror: 22

80% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

etoro logotyp vit
Underliggande tillgångar
Information om mäklaren

Betyg: 4,6/5
Minsta insättning: $50
Insättning med Swish: Nej
Demokonto: Ja
Verifiera med BankID: Nej
Antal råvaror: 10 (Direkta)

51% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

Investera i olja - Så handlar du med olja

Det är möjligt att investera i olja på flera olika sätt. Du kan handla olja via CFD kontrakt, köpa olja med olika finansiella instrument som till exempel terminer och optioner, handla börshandlade fonder med exponering mot oljepriset eller investera i aktier med exponering mot oljesektorn. I den här artikeln går vi främst igenom hur du kan handla olja genom CFD-handel

I artikeln går vi igenom vad olja är, olika faktorer som påverkar oljepriset och hur du gör för att investera i olja i Sverige. Vi har också gjort en tydlig steg-för-steg guide i hur du gör för att handla olja genom CFD-handel. Du hittar också en sammanställning på de bästa handelsplattformarna att handla olja på. 

Läs vidare om du vill öka din förståelse för råvaran eller vill veta mer om hur du ska göra för att investera i råvaran. Artikeln riktar sig till dig som vill ha en tydlig guide i hur du gör för att handla med olja i Sverige. 

Texten är skriven i informativt syfte och ska inte betraktas som ekonomisk rådgivning.

Innehållsförteckning

Fyra sätt att investera i olja

Det är möjligt att investera i olja på flera sätt och framför allt fyra av dessa räknas till de vanligaste. Ett sätt att handla med olja utan att äga den underliggande tillgången är genom CFD-handel.

Det är också möjligt att handla med exponering mot oljepriset genom att använda finansiella instrument som terminer, optioner och börshandlade fonder. 

Ett annat sätt att investera i olja är genom att köpa aktier i bolag i oljesektorn. Oavsett vilket av alternativen som du väljer att genomföra din handel på så görs den till stor del online. Utbudet kan skilja sig åt beroende på var du väljer att handla råvaran.

1. Handla olja genom CFD-handel

Handel med CFD fungerar på så sätt att du handlar med oljeprisets rörelser. Du äger då inte råvaran direkt utan handlar med olja som underliggande tillgång och dess marknadsrörelser.

Den underliggande tillgången är oftast baserade på optioner eller terminers prisrörelser. Beroende på den position som du väljer att ta kan du spekulera i en upp- eller nedgång i priset.  

Det går att handla olja med CFD hos Plus500, eToro och Avatrade. Alla dessa handelsplattformar erbjuder olja som underliggande tillgång till handeln. CFD-handeln går också att genomföra med hävstång. Se mer om hur handeln med olja går till i vår guide: Så handlar du olja genom CFD-handel.

2. Köpa terminer eller optioner

Det är också möjligt att investera i olja genom att handla med terminer eller optioner. För att handla med dessa finansiella instrument behöver du vända dig till börsen för det jämförelseindex som du vill handla. 

Det är även möjligt att handla terminer och optioner med exponering mot olja genom CFD.

3. Köp aktier

Ett tredje sätt att köpa olja på är genom att investera i aktier i bolag som verkar eller har exponering mot oljesektorn. 

Aktiehandeln går då till på samma sätt som traditionell aktiehandel. Det är också möjligt att handla med aktier i oljesektorn med hävstång genom CFD-handel.

4. Köp börshandlade fonder

Det går också att få exponering mot olja genom att köpa börshandlade fonder. Oljebolagens pris påverkas i stor utsträckning av oljepriserna. Du kan använda börshandlade fonder till att investera i jämförelseindex för oljan. 

Börshandlade fonder med exponering mot olja går också att handla genom CFD.

investera i olja

Steg-för-steg guide: Så handlar du olja genom CFD-handel

  1. Skapa ett konto
  2. Välj olja
  3. Välj position
  4. Aktivera automatisk stop loss och limits
  5. Övervaka och stäng din position

Med CFD-handel kan du spekulera i oljepriset på olika sätt. Handeln går till på så sätt att du byter skillnaden i priset från att du öppnar positionen på marknaden tills du väljer att stänga den.

Steg 1: Skapa ett konto

Det första som du behöver göra innan du kan börja handla är att skapa ett konto hos en handelsplattform.

Välj en handelsplattform som passar dina preferenser och se över vilka underliggande tillgångar som finns. Se vår topplista för att investera i olja för mer information.

Steg 2: Välj olja

Efter att du skapat ett konto kan du påbörja din handel. Välj då vilken underliggande tillgång som du vill spekulera i. Olja ligger i gruppen råvaror hos de flesta nätmäklare. Välj sedan olja som underliggande tillgång.

Steg 3: Välj position

I nästa steg gäller det att välja position på marknaden. Det är här du väljer position baserad på om du tror att priset kommer gå upp eller ner. 

Om du tror att priset kommer gå ner ska du välja en kort position. Om du tror att priset kommer gå upp ska du välja en lång position. Du gör då en vinst om utfallet blir som din valda position. Om priset rör sig i motsatt riktning gör du en förlust.

Steg 4: Aktivera automatisk stop loss och limits

Innan din position öppnas på marknaden bör du aktivera automatisk stop loss. Det gör att du minimerar din förlust då den handel avslutas på en viss nivå. Du får på så sätt en större kontroll över din handel. Se mer här om vad stop loss innebär.

Steg 5: Övervaka och stäng din position

När din handel är igång kan du övervaka din position och följa utvecklingen i realtid. När du känner dig klar med din handel stänger du din position.

Viktigt att tänka på innan du börjar handla olja med CFD

CFD kontrakt är komplexa finansiella instrument och innan du börjar handla är det därför viktigt att du förstår hur handeln gå till och dess konsekvenser. Du bör också förstå råvarumarknaden och vilka faktorer som driver dess prisutveckling. 

Handel med CFD kontrakt kan genomföras med hävstång. Det innebär kortfattat att du får en större exponering på marknaden och små marknadsrörelser kan därför leda till att du förlorar kapital snabbt. 

Vad är olja?

Olja kallas ofta för petroleum eller råolja. Det är en tunnflytande vätska som naturligt finns i delar av berggrunden. Det är en blandning av flera hundra olika kolväten. Utvinning av olja sker främst genom oljeborrning i oljefält. 

Priset på olja anges i fat med ofta mot den amerikanska dollarn.

Så fungerar oljemarknaden

Olja handlas oftast via terminskontrakt. Det innebär att du inte behöver hantera stora mängder olja för att handla med råvaran.

Oljeterminer är baserade på kontrakt går ut på man byter en viss mängd olja till ett förutbestämt pris på ett bestämt datum i framtiden. Kontrakten handlas på terminsbörser. 

Terminer används från importörer och exportörer för att skydda mot de negativa effekterna av råvarans prisvolatilitet.

Traders använder terminerna för att spekulera i råvaran utan att äga den faktiska råvaran. Priserna på oljeterminer ändras med värdet på olja. 

Oljeoptioner fungerar på liknande sätt som terminer. En viktig skillnad är att optionen ger dig rätten att köpa en viss mängd olja innan ett visst datum till ett förutbestämt pris men du behöver inte handla om du inte vill.

Mer om råvaror

Det finns fler råvaror att handla med. Se vårt avsnitt handla råvaror för mer information om vilka råvaror som du kan handla med.

Guld och silver är två av de vanligaste råvarorna att handla med. Se mer i våra avsnitt investera i guld och investera i silver.

Det är möjligt att investera i olja på flera sätt och framför allt fyra av dessa räknas till de vanligaste. Ett sätt att handla med olja utan att äga den underliggande tillgången är genom CFD-handel. Det är också möjligt att handla med exponering mot oljepriset genom att använda finansiella instrument som terminer, optioner och börshandlade fonder. Ett annat sätt att investera i olja är genom att köpa aktier i bolag i oljesektorn.

Det går att investera i olja genom CFD-handel hos handelsplattformar som Plus500, eToro och Skilling. 

Markus Larsson
Markus Larsson
Civilekonom
Om författaren

Bakgrund
Markus är utbildad civilekonom och avlade sin ekonomie magisterexamen vid Stockholms universitet 2012. Han har jobbat på en av de svenska storbankerna och har han handlat med värdepapper i över 10 år.

Markus intresserade sig för CFD under sin studietid och han skrev sin kandidatuppsats om ämnet höstterminen 2010. Sedan dess har han noga följt instrumentets utbredning på marknaden.