Om ETF och hur handel med ETF:er fungerar

ETF är en term som man lätt stöter på i finansvärlden. Men vad är det? I avsnittet tar vi upp ett ämne som är lättare att förstå än man kan tro.

Handla ETF:er och börshandlade fonder

ETF:er, som även kallas för börshandlade fonder, är fonder som handlas direkt på börsen likt aktier men är baserade på underliggande tillgångar istället för äganderätt till ett bolag. Artikeln riktar sig främst till dig som vill handla börshandlade fonder genom CFD handel. 

I artikeln går vi igenom och sammanfattar vad ETF:er är, vilka olika börshandlade fonder som finns, hur du kan handla med börshandlade fonder i Sverige och vanliga frågor som hör till den finansiella produkten. Du hittar även en steg-för-steg guide i hur du handlar ETF:er genom CFD-handel i Sverige. 

Artikeln är skapad för dig som vill öka din förståelse för börshandlade fonder. Den riktar sig även till dig som vill ha en enkel och tydlig guide i hur du kan handla med börshandlade fonder i Sverige. 

Texten är skriven i informativt syfte och ska inte betraktas som ekonomisk rådgivning.

Senast uppdaterad: 2024-04-02

Plus500 logo

Minsta Insättning

100 USD

Registrering

80% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

eToro logo

Minsta Insättning

50 USD

Registrering

51% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

Innehållsförteckning

Vad är en ETF?

ETF står för engelskans Exchange Traded Fund och kallas ofta på svenska för börshandlade fonder. Det är fonder som handlas direkt på börsen likt aktier men är baserade på underliggande tillgångar istället för äganderätt till ett bolag.

Det som skiljer börshandlade fonder från vanliga fonder är att de är noterad och går därför att köpa flera gånger per dag medan vanliga fonder går att handla max en gång per dag. 

Den börshandlade fonden baseras på att fonden följer en grupp av underliggande tillgångar, som exempelvis index. Det finns även börshandlade fonder kopplade till råvaror, länder, valutor och branscher.

Du investerar då i din förväntan om den underliggande tillgångens utveckling. Beroende på din förväntan på den underliggande tillgångens utveckling kan du välja att ta en kort eller lång position.

ETF - exchange traded funds (börshandlade fonder)

Vad innebär CFD-handel med ETF?

Genom CFD-handel går det att handla ETF:er som underliggande tillgång. Beroende på vilken handelsplattform som du väljer att handla på kan utbudet skilja sig. Det är även möjligt att handla med hävstångseffekt likt övriga underliggande tillgångar till CFD-handel. 

Genom att handla börshandlade fonder kan du få tillgång till exotiska index, sektorer eller unika marknader som du annars kan ha svårt att investera direkt i. Du kan då få exponering mot en grupp marknader med en enda position. 

När du handlar med CFD:er väljer du position baserat på om du tror att den underliggande tillgången ska gå upp eller ner i värde. Om du exempelvis tror att den underliggande tillgången kommer stiga i värde ska du ta en lång position eller bull som det också kallas. 

Om du istället tror att den underliggande tillgången kommer sjunka i värde ska du ta en kort position, det kallas även för bear.

Exempel på ETF:er hos Plus500
Exempel på börshandlade fonder som erbjuds hos Plus500. Illustrativa priser.

Guide steg-för-steg: CFD-handel med ETF

När du har skapat dig förståelse för hur CFD-handel och börshandlade fonder som underliggande tillgång fungerar och dess risker är det enkelt att börja handla hos någon av de handelsplattformar som erbjuder CFD-handel med den underliggande tillgången. Följ dessa fem enkla steg och du är igång med din handel. 

Steg 1: Skapa ett konto

Du börjar med att skapa ett konto hos den handelsplattform som du tycker passar dig bäst.

Steg 2: Välj ETF

När du skapat ett konto kan du nästan omedelbart börja handla. Du väljer då vilken typ av fond som du vill att ditt CFD-kontrakt ska baseras på. Olika handelsplattformar erbjuder olika typer av den underliggande tillgången. Vissa handelsplattformar erbjuder flera tusen olika börshandlade fonder att välja mellan.

Steg 3: Välj köp eller sälj

Nästa steg går ut på att välja vilken position som du vill ta, dvs om du vill gå lång eller kort i marknaden. Positionen beror på dina förväntningar och hur du tror att det underliggande instrumentet kommer att utvecklas.

Steg 4: Välj automatiskt stop loss och limits

Du bör aktivera funktionen stop loss innan du öppnar din position på marknaden. De flesta handelsplattformarna erbjuder denna funktion och den gör att du begränsar din förlust eftersom positionen avslutas automatiskt när den når din förutbestämda nivå.

Funktionen gör att du har större kontroll över din handel eftersom du med hävstångseffekten kan få en stor exponering mot marknaden.

Steg 5: Övervaka och stäng din position

Du kan övervaka din position och se din vinst eller förlust under öppna positioner i ditt konto. Genom att öppna en position i motsatt riktning stänger du din position.

Här kan du handla ETF:er

Flera handelsplattformar erbjuder CFD-handel med ETF:er som underliggande tillgång. Utbudet kan variera beroende på vilken plattform du väljer. Två handelsplattformar som erbjuder CFD-handel med den underliggande tillgången är Plus500 och eToro.

Plus500 logo

Minsta Insättning

100 USD

Registrering

80% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

eToro logo

Minsta Insättning

50 USD

Registrering

51% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

Viktigt att tänka på innan du börjar handla ETF genom CFD-handel

Det är viktigt att du förstår vad CFD-handel och ETF:er innebär innan du börjar handla. CFD-handel kan vara komplext och innebära risker för dig som investerare.

Det är därför viktigt att du förstår vad handel med börshandlade fonder innebär, hur marknaden påverkar tillgången och de underliggande finansiella tillgångarna som fonderna baseras på. 

CFD-handel erbjuds som en hävstångsprodukt vilket innebär att du investerar en liten del av kapitalet men får exponering mot positionens totala värde. Det är därför viktigt att du förstår vad handel med hävstång innebär.

Beroende på vilken underliggande grupp tillgångar som du väljer till din börshandlade fond är dem mer eller mindre volatila. Det är därför viktigt att du har koll på de kraftiga prisförändringar som vissa tillgångar har.

4 exempel på börshandlade fonder

Vissa handelsplattformar erbjuder flera tusen olika börshandlade fonder. Du kan då välja fond baserat på vilken marknad som du är mest intresserad av och kan mest av.

Index

Index betyder att en börshandlad fond baseras på olika typer av aktieindex. Den kan vara baserad på ett aktieindex som inkluderar flera aktier inom en specifik marknad som exempelvis Emerging Markets.

Den börshandlade fonden kan även vara baserad på några av de största aktieindex i världen som exempelvis S&P 500. 

Beroende på vilket eller vilka aktieindex som du väljer att basera din fond på innebär det olika typer av risker. Ett exempel på börshandlade fonder baserade på index är SPDR S&P 500 Trust som följer S&P 500.

Valutor eller kryptovalutor

Det är möjligt att välja en börshandlad fond vars underliggande tillgång består av ett valutapar eller flera valutapar. Det finns även flera fonder som baseras på populära kryptovalutor som exempelvis Bitcoin eller Ether.

Sektorer

En börshandlad fond som baseras på olika typer av branscher inkluderar oftast flera aktier eller liknande inom samma typ av bransch.

Det kan exempelvis handla om en fond som baseras på aktier från fastighetsbranschen. Den börshandlade fonden inkluderar i det fallet endast aktier från fastighetsbolag.

Vanliga frågor om ETF:er

Går det att handla ETF:er med hävstång?

Börshandlade fonder kan handlas med eller utan hävstång. CFD-handel med hävstång inkluderar en hävstångseffekt. Det innebär att du med en mindre insats kan få full exponering för hela värdet.

Du kan därför få en förstärkt utveckling med exempelvis 5 gånger så mycket. Det innebär att du har chans till en högre avkastning men också att du riskerar att förlora mer pengar då hävstången går åt båda hållen.

Vad innebär bull och bear ETF?

Bull och bear är andra ord för positionerna lång och kort. Om du tror att en underliggande tillgång kommer gå upp i värde kallas din position för lång eller bull. Om du istället tror att den underliggande tillgången kommer gå ner i värde kallas din position för kort eller bear. 

Vad är Smart Beta ETF?

Smart Beta ETF är en typ av börshandlad fond som använder ett regelstyrt system för att välja investeringar som ska ingå i fondportföljen. Den bygger på en traditionell börshandlad fond men använder komponenter för att bestämma fondens innehåll genom förutbestämda finansiella mått.

Vad står ETF för?

ETF står för Exchange Traded Funds och kallas ofta på svenska för börshandlade fonder.

Vad påverkar ETF:ers kursutveckling?

Kursutvecklingen baseras på olika typer av underliggande tillgångar som råvaror, index, valutor, länder eller branscher.

Hur handlas ETF:er?

Börshandlade fonder kan handlas flera gånger per dag vilket skiljer dem från traditionella fonder.

Vad är Inverse ETF?

En inverse ETF baseras på att flera derivat används för att tjäna pengar på en nedgång i värde för de underliggande tillgångarna. Att investera i inverse ETF är samma sak som att ha flera korta positioner. Den finansiella produkten kan också kallas för short eller bear ETF.

Markus Larsson

Markus Larsson

Civilekonom

Om författaren

Bakgrund
Markus är utbildad civilekonom och avlade sin ekonomie magisterexamen vid Stockholms universitet 2012. Han har jobbat på en av de svenska storbankerna och har han handlat med värdepapper i över 10 år.

Markus intresserade sig för CFD under sin studietid och han skrev sin kandidatuppsats om ämnet höstterminen 2010. Sedan dess har han noga följt instrumentets utbredning på marknaden.