Att handla aktieindex och vad det innebär

I avsnittet förklarar vi hur du kan handla aktieindex med CFD och vad det innebär. 

Handla med aktieindex

Ett aktieindex består av flera olika aktier inom till exempel olika branscher och används för att mäta utvecklingen.

Handel med index kan göras på flera olika sätt. Den här artikeln riktar sig främst till dig som vill spekulera i aktieindex genom CFD handel

I artikeln går vi igenom vad aktieindex är, populära index som finns och hur du kan handla med aktieindex. Du hittar även en tydlig och enkel steg-för-steg guide i hur du kan handla med aktieindex med CFD-kontrakt. 

Vår artikel riktar sig till dig som vill veta mer om aktieindex och öka din förståelse för hur du kan handla med den finansiella produkten. Artikeln riktar sig även till dig som söker en tydlig guide i hur du kan handla aktieindex med CFD i Sverige. 

Texten är skriven i informativt syfte och ska inte betraktas som ekonomisk rådgivning. 

Senast uppdaterad: 2024-04-30

Handelsplattformar som erbjuder CFD-handel med aktieindex

Det finns flera olika handelsplattformar som erbjuder CFD-handel med aktieindex som underliggande tillgång. Två av dem är Plus500 och eToro

Plus500 logo

Minsta Insättning

100 USD

Registrering

80% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

eToro logo

Minsta Insättning

50 USD

Registrering

51% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

Innehållsförteckning

Olika sätt att handla aktieindex

Det finns flera olika sätt att handla aktieindex. Ett sätt att är genom CFD-handel. Det innebär då att du spekulerar i marknadspriserna med index som underliggande tillgång istället för att investera direkt i indexet. Utbudet skiljer sig en del beroende på vilken handelsplattform som du väljer att genomföra din CFD-handel på. 

Plus500 ger dig möjlighet att spekulera i aktieindex som underliggande tillgång till ditt CFD kontrakt. Vissa handelsplattformar erbjuder andra typer av index att spekulera i som till exempel kan vara valutaindex, kryptoindex eller landindex. Beroende på vilken handelsplattform du väljer finns olika typer av index att handla med. 

Det är också möjligt att investera direkt i ett index för aktier. Du blir då en delägare av indexet och följer marknadens rörelser tills du väljer att sälja. 

Guide steg-för-steg: Så handlar du aktieindex med CFD

Det är relativt enkelt att komma igång med din CFD-handel när du bestämt dig för vilken handelsplattform som du vill handla på. Allt sker online och det är inte många steg som du behöver ta dig igenom tills du är igång med din handel.

Steg 1: Skapa ett konto

Det första steget när du bestämt dig för en handelsplattform är att skapa ett konto. Många handelsplattformar erbjuder ett gratis demokonto där du kan testa handeln innan du börjar handla med riktiga pengar.

För att öka din förståelse för hur det fungerar hos den plattform som du valt kan det vara klokt att nyttja denna gratistjänst oavsett om du är nybörjare eller erfaren handlare.

Steg 2: Välj aktieindex

Efter att du skapat ett konto är nästa steg att välja vilken underliggande tillgång som du vill spekulera i. Det är i det här steget som du väljer vilket index som du vill ha som underliggande tillgång. Utbudet av skiljer sig beroende på vilken handelsplattform som du väljer.

Steg 3: Välj position

I nästa steg väljer du vilken position du vill ta på marknaden. Du väljer här om du vill ta en lång eller kort position. En lång position innebär att du spekulerar i en uppgång i värdet och tvärtom för en kort position. Du anger också storleken på din position samt vilken hävstång du väljer. 

Steg 4: Välj automatiskt stop loss och limits

Innan du öppnar din position på marknaden kan det vara bra att aktivera en stop loss funktion. Med en sån funktion kan du begränsa din förlust och få mer kontroll över din handel. Din position avslutas då automatiskt när den når din förutbestämda toleransnivå. 

Steg 5: Övervaka och stäng din position

Övervaka din position för se din vinst eller förlust. När du känner dig klar med din handel kan du enkelt stänga din position. Många handelsplattformar tar ut en avgift om du håller en position under natten.

Aktieindex hos Plus500
Några index som erbjuds hos Plus500. Illustrativa priser.

Vad innebär CFD-handel med aktieindex?

Genom att handla aktieindex med CFD kontrakt spekulerar du i rörelserna på marknaden istället för att du investerar direkt i tillgången. Du tar då en position på marknaden beroende på om du tror att pris kommer gå ner eller upp. Den underliggande finansiella tillgången till din CFD-handel blir då det indexet som du väljer att spekulera i. 

CFD-handel är oftast kortare än vanlig handel med index för aktier eller vanlig aktiehandel. Du har också möjlighet att handla med små marknadsrörelser och kan använda en hävstångseffekt för din handel. Många handelsplattformar tar även oftast ut en avgift för att hålla en position över natten. 

Hävstångseffekten som du kan använda för din handel med CFD innebär att du kan få en större exponering än den initiala insatsen. Den vinst eller förlust som du gör med din handel baseras då på hela din positions värde och inte din initiala insats. Det innebär att du kan göra en större förlust än din investering men också en större vinst än din investering. 

När du genomför handel med CFD med index som underliggande tillgång väljer du en position som du vill ta på marknaden. Om du väljer en kort position innebär det att du spekulerar i att priset kommer att gå ner. Om du istället väljer en lång position innebär det att du spekulerar i att priset kommer att gå upp. 

Du kan alltså göra en vinst oavsett om du spekulerar i att marknaden kommer gå upp eller ner till skillnad från direkt handel då du bara kan göra en vinst om indexet går upp. 

Genom CFD-handel kan du också i många fall få tillgång till flera marknader än vid traditionell direkt investering. Handelsplattformarna har oftast tillgång till marknader över hela världen som du kan spekulera i. Utbudet kan dock skilja sig något beroende på vilken handelsplattform som du väljer.

Viktigt att tänka på innan du börjar med CFD-handel med aktieindex

Det är viktigt att du förstår hur CFD-handel går till och vad det innebär innan du börjar handla index genom CFD kontrakt. Det är viktigt att du har koll på de risker och möjligheter som finns med CFD kontrakt. Det är också viktigt att du förstår vad index innebär som underliggande tillgång och vilka faktorer som kan påverka marknaden. 

CFD-kontrakt kan handlas med hävstångseffekt. Det är därför viktigt att du förstår konsekvenserna av handel med hävstångseffekt. Det innebär kortfattat att du får en större exponering på marknaden än din initiala insats.

Det eller de index som du väljer att spekulera i kan också ha en mer eller mindre volatil marknadsrörelse. Det innebär att din position kan påverkas väldigt snabbt beroende på vilken position som du väljer. 

Vad är aktieindex?

Aktieindex, som ibland kallas för börsindex, är en sammansättning av flera utvalda aktier och är ett index som mäter utvecklingen av dessa aktier. Det fungerar som ett jämförelsetal eftersom det väger samman utvecklingen i flera olika aktier. Indexet har alltid en startdag med värdet 100 som dess utveckling mäts utifrån. Utvecklingen mäts sedan procentuellt utifrån startdagen. 

Det finns olika typer av index för aktier beroende på vad de mäter. Det finns bland annat aktieindex som gäller för den aktuella börsen som aktierna är noterade på. Det vanligaste börsindexet i Sverige är OMXSPI som visar utvecklingen på Stockholmsbörsen genom att väga samman värdet på alla aktier som är noterade på börsen. 

Aktieindex kan också visa utvecklingen i en viss bransch eller de mest omsatta aktierna på börsen. Ett exempel på ett sådant index på den svenska börsen är OMXS30 som innehåller de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. 

New York Stock Exchange

3 vanliga aktieindex

S&P 500

Ett av de största och mest kända index för aktier i världen är S&P 500 (Standard & Poor’s 500). S&P 500 inkluderar över 500 stora noterade aktiebolag på den amerikanska marknaden. 

Det är det näst största indexet i USA och inkluderar aktier som handlas på New York Stock Exchange eller NASDAQ. Aktierna som ska ingå i indexet väljs regelbundet ut så de på bästa sätt ska representera industrin i USA.

Dow Jones

Ett annat välkänt aktieindex är Dow Jones Industrial Average (DIJA) som ofta kallas för Dow Jones index. Det är det största och äldsta aktieindexet på den amerikanska marknaden och togs fram av grundaren till Wall Street Journal. Indexet inkluderar 30 av de största noterade företagen i USA.

Ett av de vanligaste aktieindex i Sverige och på Stockholmsbörsen är OMX Stockholm 30 (OMXS30). Indexet inkluderar de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen och revideras två gånger årligen.

Markus Larsson

Markus Larsson

Civilekonom

Om författaren

Bakgrund
Markus är utbildad civilekonom och avlade sin ekonomie magisterexamen vid Stockholms universitet 2012. Han har jobbat på en av de svenska storbankerna och har han handlat med värdepapper i över 10 år.

Markus intresserade sig för CFD under sin studietid och han skrev sin kandidatuppsats om ämnet höstterminen 2010. Sedan dess har han noga följt instrumentets utbredning på marknaden.