ETF baserad på Bitcoin noteras

ETF - exchange traded funds (börshandlade fonder)

Turerna är många kring kryptovalutor och huruvida fler regleringar ska införas. Kina har sedan tidigare infört ett förbud. Samtidigt är Bitcoin återigen nära ett all time high. Detta till följd av tisdagens notering av den första ETF:en baserad på kryptovalutan Bitcoin.

Innehållsförteckning

Historisk notering

Under tisdagen ska en ETF (börshandlad fond) baserad på kryptovalutan Bitcoin noteras på New York Stock Exchange. Noteringen blir historisk då den blir den första i sitt slag. Diskussionen kring en sån här notering har pågått länge men nu är det alltså dags. 

Det blir det amerikanska bolaget ProShares som blir först ut på marknaden. Noteringen kommer ge fler möjlighet att få exponering mot priset på Bitcoin utan att äga valutan direkt. Fler ETF:er baserade på kryptovalutor väntas lanseras inom kort (Källa). 

Vi har tidigare rapporterat om att börshandlade fonder är på väg mot ett nytt rekordår. När utbudet breddas ytterligare lär utvecklingen fortsätta.

Mycket har hänt på kryptomarknaden

Det har hänt mycket sen vi senast rapporterade om kryptovalutan Bitcoin. I september blev El Salvador officiellt det första landet att acceptera kryptovalutor betalmedel. 

Senare under månaden införde Kina ett förbud mot transaktioner med kryptovalutor i landet. Det resulterade i att Bitcoinpriset föll och var nere på samma nivåer som i januari i år. Regleringar har också diskuterats i andra länder. 

Nu har alltså nyheterna kring den första börshandlade fonden med exponering mot Bitcoin gjort att priset gått upp igen och är numera nära rekordnivån i april i år på över 64 000 dollar.

Markus Larsson

Markus Larsson

Civilekonom

Om författaren

Bakgrund
Markus är utbildad civilekonom och avlade sin ekonomie magisterexamen vid Stockholms universitet 2012. Han har jobbat på en av de svenska storbankerna och har han handlat med värdepapper i över 10 år.

Markus intresserade sig för CFD under sin studietid och han skrev sin kandidatuppsats om ämnet höstterminen 2010. Sedan dess har han noga följt instrumentets utbredning på marknaden. 

Fler artiklar

Kurser i realtid