Så handlar du Bitcoin genom CFD

Här försöker vi reda ut allt om kryptotillgången och hur du kan köpa Bitcoin i Sverige.

Senast uppdaterad: 2023-01-31

Köpa Bitcoin - Så fungerar det i praktiken

Bitcoin är den äldsta och största kryptovalutan sett till marknadsvärde. Kryptovalutan har blivit alltmer populär de senaste åren och är idag accepterad som betalmedel hos flera stora bolag. 

Det finns flera olika sätt att handla med Bitcoin. Den här artikeln riktar sig främst till dig som vill spekulera i Bitcoins prisrörelser genom CFD handel

I denna artikel går vi även igenom vad Bitcoin är, hur kryptovalutan fungerar, vilka faktorer som påverkar dess prisrörelser, vanliga termer kopplade till valutan och hur du kan köpa Bitcoin i Sverige. Du hittar en tydlig och enkel steg-för-steg guide i hur du kan handla Bitcoin genom CFD-handel. 

Vår artikel riktar sig till dig som vill förbättra dina kunskaper och få en ökad förståelse för kryptovalutan. Artikeln riktar sig även till dig som söker en enkel och tydlig guide i hur du kan köpa Bitcoin i Sverige. 

Texten är skriven i informativt syfte och ska inte betraktas som ekonomisk rådgivning. 

Plus500 logo

79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

skilling-logo-grön

75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

Snabbfakta Bitcoin

Grundad

2009

Ticker

BTC

Webbplats

https://bitcoin.org/sv/

Tillgångsklass

Kryptovaluta

Innehållsförteckning

Två sätt att handla Bitcoin på

Det finns olika sätt att köpa Bitcoin på. Det finns främst två sätt att handla Bitcoin och de är samma sätt som att handla med kryptovalutor i allmänhet. Du kan antingen spekulera i marknadspriserna genom att handla med CFD-kontrakt eller köpa Bitcoin direkt på börsen.

Beroende på vilken handelsplattform du väljer erbjuds olika sätt att köpa Bitcoin på. Vissa plattformar erbjuder bland annat möjligheten att köpa Bitcoin med swish eller mobilt bankid.

1. Handla Bitcoin genom CFD-handel

Om du väljer att handla Bitcoin genom CFD-handel innebär det att du spekulerar i marknadspriset och marknadsrörelser istället för att bli ägare av valutan.

Vanligtvis ställs då Bitcoin mot en annan valuta, exempelvis USD. Genom att handla med CFD-kontrakt byter du skillnaden i marknadspriset från att du öppnar positionen tills att du stänger den. 

Om du till exempel väljer att köpa Bitcoin som underliggande instrument till ett CFD-kontrakt och väljer en lång position innebär det att du går med vinst om Bitcoin gått upp i pris när du stänger din position.

Tvärtom går du med förlust om priset på Bitcoin gått ner. En kort position innebär istället att du går med vinst om Bitcoin går ner i pris när du stänger din position och tvärtom går du med förlust om Bitcoin går upp i pris.

Se mer om hur CFD-handel med Bitcoin går till i vår guide: Så handlar du Bitcoin genom CFD-handel.

Plus500 logo

79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

skilling-logo-grön

75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

2. Köpa Bitcoin direkt på börsen

Om du istället vill köpa Bitcoin direkt på en börs blir du ägare av valutan som sedan lagras i en digital plånbok eller wallet. Transaktionen inkluderas då i blockkedjan.

Köper du Bitcoin direkt på ena börs får du en privat nyckel i din digitala plånbok som används för att signera transaktionen som fungerar som ett matematiskt bevis. När du bestämmer dig för att sälja Bitcoin går du med vinst om priset gått upp och med förlust om priset gått ner sedan du köpte.

Genom att köpa Bitcoin direkt innebär det att du endast kan gå med vinst om du säljer Bitcoin för mer än vad du köpte kryptovalutan för. Beroende på var du väljer att köpa Bitcoin kan du vanligtvis köpa Bitcoin med swish eller mobilt bankid. Köp Bitcoin här.

Köpa Bitcoin

Guide steg-för-steg: Så handlar du Bitcoin genom CFD-handel

  1. Skapa ett konto
  2. Välj Bitcoin
  3. Välj köp eller sälj
  4. Välj automatisk stop loss och limits
  5. Övervaka och stäng din position

 

Genom CFD-handel kan du spekulera i marknadspriset på Bitcoin och dess prisutvecklingen istället för att köpa Bitcoin direkt. Vanligtvis ställs då BTC mot en annan valuta.

Efter att du skapat dig förståelse för CFD-handel med Bitcoin och förstår de risker som handeln innebär kan du enkelt skapa ett konto online hos någon av handelsplattformarna som erbjuder CFD-handel med Bitcoin.

Följ vår enkla steg-för-steg guide för att enkelt komma igång med din handel. 

Plus500 logo

79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

skilling-logo-grön

75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

Steg 1: Skapa ett konto

När du valt vilken handelsplattform du vill handla på kan du skapa ett konto på handelsplattformens hemsida.

Du behöver inte skapa en wallet eller ett konto hos en börs när du handlar med CFD:er utan ett konto hos en handelsplattform räcker.

Steg 2: Välj Bitcoin

Nästa steg går ut på att du ska välja underliggande tillgång till din CFD-handel. Du väljer då Bitcoin som underliggande tillgång. Beroende på vilken handelsplattform som du väljer finns det olika typer av kryptovalutor att välja bland.

Eftersom Bitcoin är den vanligaste brukar den finnas hos de flesta handelsplattformar.

Steg 3: Välj köp eller sälj

När du valt underliggande tillgång ska du bestämma vilken position du vill ta på marknaden och om du vill gå lång eller kort.

Bitcoin kvoteras då mot en annan valuta, vanligtvis USD. Köp Bitcoin är detsamma som en lång position och sälj Bitcoin är det samma som en kort position. 

Steg 4: Välj automatisk stop loss och limits

Innan du öppnar en position på marknaden bör du aktivera funktionen stop loss hos den handelsplattform du valt. På så sätt minskar du risken med CFD-handel och begränsar din förlust då positionen avslutas automatiskt på din valda toleransnivå.

Steg 5: Övervaka och stäng din position

Du kan hela tiden övervaka din position under öppna positioner i ditt konto. Där kan du även se din vinst eller förlust. För att stänga din position öppnar du en position i motsatt riktning.

Viktigt att tänka på innan du börjar handla Bitcoin med CFD

Det är viktigt att du förstår innebörden av CFD-handel, Bitcoin och hur marknaden påverkar handeln innan du börjar handla CFD:er. 

CFD-handel med Bitcoin är en hävstångsprodukt som innebär att du kan få en stor exponering genom att endast investera en liten del av kapitalet. Det finns därför risk för att väldigt små marknadsrörelser kan leda till att du förlorar kapital snabbt. 

Bitcoin har historiskt haft väldigt volatila marknadsrörelser vilket innebär att du kan förlora mycket pengar under en kort period.

Vad är Bitcoin?

Bitcoin skapades redan 2009 och är kanske den mest kända kryptovalutan. Bitcoin implementerade i princip kryptovaluta när den skapades. Det är världens första och största kryptovaluta baserat på marknadsvärde. Huvudsyftet med Bitcoin är att göra det möjligt med betalningar över nätet utan inblandning från tredje part. 

Bitcoin är en öppen källkod som gör att alla kan delta. Det är ingen som styr eller äger kryptovalutan. Tekniken är icke-hierarkisk vilket innebär att den saknar någon central auktoritet eller banker.

Det finns en begränsad mängd Bitcoin på marknaden och kryptovalutan överförs genom P2P-nätverk. En Bitcoin sparas då i en wallet och kan överföras till någon annan med en bitcoinadress. Genom att köpa Bitcoin överförs kryptovalutan till en annan adress. 

Eftersom Bitcoin har många unika funktioner kan kryptovalutan erbjuda nya användningsområden som inte är möjligt i andra betalningssystem. Med kryptovalutan kan du betala över hela världen med låga hanteringsavgifter.

Bitcoin jämfört med traditionella valutor

Bitcoin fungerar till skillnad från traditionella valutor utan inblandning av staten, banker eller företag som kontrollerar transaktionerna. Bitcoin är även enkelt att använda globalt utan någon inblandning av tredje part. 

Nätverket är helt öppet och kan användas av vem som helst. Det innebär att ingen kan stoppa dig från att skapa en bitcoinadress för att ta emot eller skicka pengar.

Strukturen saknar en hierarki och är decentraliserad. Det innebär att vem som helst kan vara en del av processen och sälja eller köpa Bitcoin. 

Bitcoin bland andra valutor

Så fungerar Bitcoin

Som ny användare behöver du inte förstå de tekniska detaljerna bakom Bitcoin. Detaljerna och källkoden är dock helt offentlig och går att läsa in sig på för den som vill förstå hur tekniken är uppbyggd och fungerar.

Bitcoin är enkelt beskrivet baserat på en blockkedjeteknik. Blockkedjetekniken används för att göra säkra transaktioner och för att behålla användarens anonymitet. Detta görs genom att använda en huvudbok för att verifiera transaktioner.

Blockkedjan inkluderar alla transaktioner som bekräftas och genomförs. Den är även offentlig och delad vilket gör att alla i nätverket kan se och delta. Genom kryptografi kan blockkedjan följa en kronologisk ordning.

3 faktorer som har påverkat Bitcoins prisutveckling historiskt

Bitcoins prisutveckling är likt övriga kryptovalutor svår att förutspå och kryptovalutan kan ha väldigt volatila rörelser från en dag till en annan. Efter kryptovalutans prisutveckling det senaste åren kan man dock konstatera att det finns en del faktorer som visat sig påverka marknadsrörelserna historiskt. 

1. Sociala medier och forum

Sociala medier och forum har haft en stor påverkan på hur kryptovalutan utvecklats de senaste åren. Det finns bland annat forum som exempelvis Reddit där man frekvent diskuterar kryptovalutan i olika trådar.

Även sociala medier och främst Twitter har visat sig påverka prisutvecklingen. Elon Musk har bland annat vid flera tillfällen tweetat om kryptovalutan vilket påverkat dess utveckling.  

2. Nyheter

Nyheter kopplade till kryptovalutan och kryptovalutor i allmänhet har visat sig påverka prisrörelser. Flera positiva nyheter om kryptovalutan har det senaste året visat sig vid flera tillfällen leda till ett nytt rekordpris för kryptovalutan. 

Vi har till exempel rapporterat om följande nyheter som tros ha påverkat prisutvecklingen: Paypal accepterar Bitcoin som betalmedel, Tesla investerar i Bitcoin, El Salvador erkänner Bitcoin som betalmedel och Nytt rekordpris på Bitcoin. 

3. Kryptovalutans popularitet

En tredje orsak som tros påverka prisutvecklingen hos Bitcoin är att kryptovalutan blivit alltmer populär och mainstream de senaste åren. Flera kända bolag har genomfört åtgärder som mer och mer godkänner Bitcoin som en valuta. 

Alltfler börjar också intressera sig för att handla med kryptovalutan eftersom det är möjligt på fler ställen än tidigare. 

Mer om Bitcoin och kryptovaluta

För att lära dig mer om hur CFD-handel med Bitcoin och andra kryptovalutor fungerar se vår sida handla kryptovaluta.

Där har vi bland annat samlat andra kryptovalutor, faktorer som i många fall påverkar marknadsrörelser av kryptovalutor, räkneexempel för CFD-handel med Bitcoin och vanliga termer relaterade till kryptovaluta och Bitcoin. 

Där kan du även hitta information om andra kryptovalutor som finns på marknaden. Se även våra avsnitt köpa Dogecoin, köpa Ether, köpa Litecoin, köpa Ripple XRP och köpa Shiba Inu Coin. 

Vanliga frågor och svar om Bitcoin

Bitcoin är världens första och största kryptovaluta baserat på marknadsvärde. Huvudsyftet med valutan är att göra det möjligt med betalningar över nätet utan inblandning från tredje part. Bitcoin är en öppen källkod som gör att alla kan delta.

Bitcoin går främst att handla på två olika sätt. Du kan antingen spekulera i kryptovalutans prisutveckling med CFD-handel och har då även möjlighet att handla med hävstång. Köp Bitcoin med CFD här.

Det går också att köpa Bitcoin direkt på en börs. Köp Bitcoin direkt här.

Bitcoin är den äldsta och största kryptovalutan sett till marknadsvärde.

Tekniken är decentraliserad och saknar central auktoritet.

Bitcoin består av en blockkedjeteknik och valutan överförs genom ett P2P-nätverk.

Markus Larsson
Markus Larsson
Civilekonom
Om författaren

Bakgrund
Markus är utbildad civilekonom och avlade sin ekonomie magisterexamen vid Stockholms universitet 2012. Han har jobbat på en av de svenska storbankerna och har han handlat med värdepapper i över 10 år.

Markus intresserade sig för CFD under sin studietid och han skrev sin kandidatuppsats om ämnet höstterminen 2010. Sedan dess har han noga följt instrumentets utbredning på marknaden.