Riksbanken höjer styrräntan

Idag kom Riksbankens besked om styrräntan som många har väntat på. Trots att många redan innan förväntade sig en rejäl höjning blev ändå höjningen högre än väntat. Höjningen motsvarade en procentenhet vilket är den högsta höjningen sedan inflationsmålet infördes. Räntebeskedet skakade om börsen rejält och Stockholmsbörsen föll till den lägsta nivån i år.  

riksbanken höjer styrräntan

Innehållsförteckning

Rekordhöjning av styrräntan

Dagens besked om att Riksbanken höjer styrräntan med den största höjningen sedan inflationsmålet infördes skakade verkligen om den finansiella marknaden. Beskedet innebär att räntan höjs med en procentenhet från 0,75 procent till 1,75 procent. 

Höjningen är alltså den högsta sedan inflationsmålet infördes 1993. Det är också första gången sedan 2000 som det gjordes en dubbelhöjning av räntan. Många experter förväntade sig en höjning men inte en så pass hög som Riksbanken slutligen bestämde sig för. Höjningen blir den tredje för i år. 

Det är den höga inflationen som urholkar hushållens köpkraft som ligger bakom den höga höjningen meddelar Riksbanken i ett pressmeddelande. Vidare meddelar Riksbanken att penningpolitiken behöver stramas åt mer för att uppnå inflationsmålet på 2 procent. Prognosen för styrräntan är att den kommer att fortsätta höjas det kommande halvåret. 

Stockholmsbörsen stängde på årslägsta

Det oväntade beskedet om en rekordhöjning av styrräntan skakade om Stockholmsbörsen rejält under dagen. Vid dagens slut hade Stockholmsbörsen handlats ner till den lägsta nivån i år. Bankerna gick däremot mot strömmen på beskedet och slutade på plus vid dagens slut. 

Det finns sätt att handla på en nedåtgående börs och fortfarande tjäna pengar på handeln. Läs mer om CFD-handel och vad det innebär att handla med finansiella instrument utan att direkt äga den underliggande tillgången. 

Markus Larsson

Markus Larsson

Civilekonom

Om författaren

Bakgrund
Markus är utbildad civilekonom och avlade sin ekonomie magisterexamen vid Stockholms universitet 2012. Han har jobbat på en av de svenska storbankerna och har han handlat med värdepapper i över 10 år.

Markus intresserade sig för CFD under sin studietid och han skrev sin kandidatuppsats om ämnet höstterminen 2010. Sedan dess har han noga följt instrumentets utbredning på marknaden. 

Fler artiklar

Kurser i realtid