Tesla investerar 1,5 miljarder dollar i Bitcoin

Efter att Bitcoin tappat en del i värde sedan början av januari har kryptovalutan återigen nått en ny rekordnivå. Under måndagen steg kryptovalutan med upp till 16% och nådde därmed en ny rekordnivå på över 44 000 dollar. Den största anledningen till ökningen under dagen var att Tesla investerat 1,5 miljarder dollar i kryptovalutan och att bolaget meddelade att de i framtiden planerar att acceptera Bitcoin som betalmedel.

Tesla

Innehållsförteckning

Bitcoin på ny rekordnivå

Under måndagen steg Bitcoin till en ny rekordnivå på över 44 000 dollar. Anledningen var att Tesla meddelat att bolaget investerat 1,5 miljarder dollar i kryptovalutan och planerar inom en snar framtid acceptera betalningar med kryptovalutan. Den nya rekordnoteringen på över 44 000 dollar innebär att Bitcoin stigit med mer än 50% bara under 2021. 

Enligt en artikel publicerad av Bloomberg informerade Tesla i ett pressmeddelande att investeringen i Bitcoin är en del av bolagets förändrade investeringspolicy. Investeringen står dock endast för en bråkdel av bolagets totala kassa och likvida tillgångar vid slutet av december 2020. Tesla meddelar även att bolaget inom en snar framtid kommer acceptera Bitcoin som betalmedel för deras produkter. 

Teslas grundare och vd, Elon Musk, har tidigare vid flera tillfällen uttryckt sitt stöd för digitala valutor och kryptovalutor på sociala medier. Tidigare den här månaden twittrade Musk om kryptovalutor och liknande ämnen. Bland annat har han flera gånger twittrat om kryptovalutan Dogecoin som också nådde en ny rekordnivå till följd. 

Återstår att se om fler bolag följer efter

Tesla blir inte det första bolaget att acceptera Bitcoin som betalmedel. Redan i höstas meddelade Paypal att bolaget numera accepterar Bitcoin som betalmedel. Det återstår att se om fler bolag följer efter i utvecklingen.

Tesla upp under måndagen

Även Teslaaktien (TSLA) steg under måndagen till följd av beskedet. Bolaget avslutade 2020 med mer än 19 miljarder dollar i kassan. Aktien gick upp med nästan 750% under 2020 och handlas idag på ca 860 dollar. I december blev Tesla en del av S&P 500.

Läs också: Köpa BitcoinHandla kryptovaluta

Markus Larsson

Markus Larsson

Civilekonom

Om författaren

Bakgrund
Markus är utbildad civilekonom och avlade sin ekonomie magisterexamen vid Stockholms universitet 2012. Han har jobbat på en av de svenska storbankerna och har han handlat med värdepapper i över 10 år.

Markus intresserade sig för CFD under sin studietid och han skrev sin kandidatuppsats om ämnet höstterminen 2010. Sedan dess har han noga följt instrumentets utbredning på marknaden. 

Fler artiklar

Kurser i realtid