Att handla kryptovaluta med CFD

Här går vi igenom olika sätt att handla kryptovaluta och reder ut vanliga begrepp som blockchain och mining.

Handla kryptovaluta med CFD

Kryptovaluta har blivit alltmer populärt och mycket har hänt på marknaden sedan den första kryptovalutan Bitcoin grundades 2009.

Det finns flera olika sätt att handla kryptovaluta på. Den här artikeln riktar sig främst till dig som vill spekulera i prisrörelser hos en bestämd kryptovaluta genom CFD-handel.

I artikeln går vi igenom vad kryptovaluta är, hur det fungerar, populära kryptovalutor på marknaden, räkneexempel för CFD-handel med kryptovaluta och vanliga termer. Du hittar även en tydlig steg-för-steg guide hur du kan handla kryptovaluta genom CFD-handel i Sverige. 

Artikeln riktar sig till dig som vill förbättra dina kunskaper inom området och få ökad förståelse för kryptovalutor och hur det fungerar att handla kryptovaluta. Artikeln riktar sig även till dig som vill ha en tydlig och enkel guide i hur du kan handla kryptovaluta med CFD i Sverige.   

Texten är skriven i informativt syfte och ska inte betraktas som ekonomisk rådgivning. 

Senast uppdaterad: 2023-01-31

Plus500 logo

Minsta Insättning

100 USD

Registrering

79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

skilling-logo-grön

Skilling

Minsta Insättning

1000 SEK

Registrering

75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

Innehållsförteckning

Två sätt att handla kryptovaluta

Det finns främst två olika sätt att handla kryptovalutor. Det går att spekulera i marknadspriserna genom att handla med CFD-kontrakt eller köpa kryptovalutor direkt via en börs.

Beroende på vilken handelsplattform som du väljer erbjuds olika sätt att handla kryptovaluta på. Olika handelsplattformar erbjuder också olika mängd av kryptovalutor.

Handla kryptovaluta

1. Handla kryptovaluta genom CFD-handel

Genom CFD-handel av kryptovaluta spekulerar du i marknadspriset och marknadsrörelser istället för att bli ägare av valutan. Kryptovalutan ställs då mot en annan valuta, vanligtvis USD.

Med ett CFD-kontrakt byter du skillnaden i marknadspriset på den aktuella kryptovalutan från att du öppnar positionen tills du stänger den. 

Om du exempelvis öppnar en lång position och den aktuella kryptovalutan har gått upp i pris när du stänger din position innebär det att du gått med vinst. Om priset istället gått ner när du stänger din position går du med förlust.

Om du istället öppnar en kort position innebär det att du går med vinst om kryptovalutan gått ner i pris när du stänger din position och tvärtom går du med förlust om kryptovalutan ökat i pris när du stänger din position.

2. Handla kryptovaluta direkt på en börs

Det går också att handla kryptovaluta direkt på en börs. Istället för att spekulera i marknadsrörelserna blir du ägare till en mängd av kryptovalutan direkt. Kryptovalutan lagras sedan i en så kallad wallet eller digital plånbok. 

Om priset på kryptovalutan sedan går upp går du med vinst. Och tvärtom går du med förlust om priset går ner. 

Guide steg-för-steg: Så handlar du kryptovaluta genom CFD-handel

När du har skapat dig en förståelse för kryptovalutor och CFD-handel är det enkelt att börja handla eftersom allt sker online. Du behöver då bestämma dig för vilken plattform du vill handla på och sedan följa stegen nedan.

Steg 1: Skapa ett konto

Det är enkelt att skapa ett konto direkt hos den handelsplattform som du bestämmer dig för. När du handlar kryptovaluta via CFD behöver du inte heller någon wallet eller ett konto hos en börs. 

Du spekulerar då i kryptovalutor istället för att köpa dem vilket går mycket snabbare att komma igång med.

Steg 2: Välj kryptovaluta

Innan du bestämmer dig för vilken position du vill ta på marknaden ska du välja vilken kryptovaluta som ska vara underliggande tillgång till ditt CFD-kontrakt. 

Beroende på vilken handelsplattform som du väljer finns olika typer av kryptovalutor.

Steg 3: Köp eller sälj

När du väljer att skapa en position på marknaden väljer du om du vill gå kort eller lång. Kryptovalutan kvoteras då mot en annan valuta, vanligtvis USD. För att gå kort väljer du sälj eftersom du då spekulerar i att priset kommer att gå ner i förhållande till den andra valutan. 

För att gå lång väljer du istället köp eftersom du då spekulerar i att priset kommer att gå upp i förhållande till den andra valutan. Du anger också storleken på din position.

Steg 4: Välj automatiskt stop loss och limits

För att minska risken med CFD-handel bör du aktivera stop loss hos den handelsplattform som du väljer. På så sätt kan du begränsa din förlust eftersom din position avslutas automatiskt när din toleransnivå uppnås.

Steg 5: Övervaka och stäng din position

Du kan enkelt övervaka din position och se din vinst eller förlust under öppna positioner i ditt konto. För att stänga en position öppnar du en position i motsatt riktning. 

Handelsplattformar som erbjuder CFD-handel med kryptovaluta

Det finns flera handelsplattformar som erbjuder CFD-handel med kryptovaluta. Ett exempel är Plus500

Plus500 logo

Minsta Insättning

100 USD

Registrering

79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

skilling-logo-grön

Skilling

Minsta Insättning

1000 SEK

Registrering

75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

Viktigt att tänka på innan du börjar handla kryptovaluta med CFD:er

Innan du börjar med CFD-handel och kryptovaluta är det viktigt att du förstår vad handel med kryptovaluta innebär, hur marknaden påverkar kryptovalutor och att du förstår den aktuella kryptovalutan som du vill handla med. 

CFD-handel med kryptovaluta är en hävstångsprodukt som innebär att du investerar en del av kapitalet för att få exponering mot positionens totala värde. Det finns därför en risk för att väldigt små marknadsrörelser kan leda till att du förlorar kapital snabbt. 

handla kryptovaluta

Vad är kryptovaluta?

Kryptovaluta är en digital valuta som kan spekuleras i eller växlas mot traditionella valutor. Till skillnad från traditionella valutor saknas kryptovalutor en centralt reglerande instans. Istället används kryptografiska metoder för att garantera transaktionerna. Kryptovaluta har en distribuerad konsensus som uppnås genom att blockkedjor genereras över ett P2P-nätverk. 

För traditionella valutor sköter centralbanken hur och när nya pengar tillförs genom att trycka nya pengar. För kryptovalutor tillförs nya pengar vid valutans instiftande. Kryptovalutor är därför utom centralbankernas kontroll. 

Den kanske vanligaste kryptovalutan är Bitcoin. Övriga populära kryptovalutor är bland andra Litecoin, Ether, Ripple, Dogecoin och Dash.

4 vanliga kryptovalutor

Bitcoin (BTC)

Bitcoin är kanske den vanligaste och mest kända kryptovalutan. Den digitala valutan som är en implementation av kryptovaluta skapades redan 2009 med huvudsyfte att göra det möjligt med betalningar över nätet utan inblandning från tredje part. 

Bitcoins överförs genom P2P-nätverk. Det innebär att varje användares Bitcoin sparas i en wallet och kan skickas till vem som helst med en Bitcoinadress. Det finns en begränsad mängd av Bitcoin på marknaden. Se mer här för olika sätt att köpa Bitcoin.  

Ether (ETH)

Kryptovalutan Ether, som ofta kallas för Ethereum, är en av de största kryptovalutorna sett till marknadsvärde. Till skillnad från Bitcoin är tillgången på Ether inte begränsad. 

Ethereum är en öppen digital plattform uppbyggd på blockkedjeteknik där olika applikationer kan byggas och utvecklas. Det går bland annat att skapa egna valutor, betalningsmetoder och identitets- och säkerhetsprogram. Se mer här för olika sätt att köpa Ether

Ripple (XRP)

Ripple är den tredje största kryptovalutan sett till marknadsvärde bakom Bitcoin och Ethereum. Kryptovalutan är ett öppet betalsystem i beta. 

Ripple byggdes som ett digitalt betalningsnätverk för finansiella transaktioner och är huvudägare av det digitala myntet Ripple XRP. Det finns en begränsad mängd av Ripple XRP på marknaden. Se mer här för olika sätt att köpa Ripple XRP

Litecoin (LTC)

Litecoin är en peer-to-peer kryptovaluta vars teknik är inspirerad av Bitcoin. Kryptovalutan är ett open source-projekt under MIT/X11 licens. 

Litecoin skiljer sig dock från Bitcoin i flera aspekter. Bland annat är överföringarna snabbare och begränsningen är fyra gånger större än för Bitcoin. Se mer här för olika sätt att köpa Litecoin. 

Dogecoin (DOGE)

Dogecoin startade som ett skämt men är idag en av de största kryptovalutorna. Dogecoin är baserad på kryptovalutan Litecoin och använder en scrypt-teknik. 

Till skillnad från exempelvis Bitcoin har Dogecoin ingen maximal mängd monetära enheter utan når sin maximala tillväxt vid 100 miljarder enheter. Se mer här för olika sätt att köpa Dogecoin

Shiba Inu Coin (SHIB)

Shiba Inu Coin är en kryptovaluta som grundades 2020. Kryptovaluten baseras på Ethereums blockkedja.

Shiba Inu är en så kallade meme token och baseras på samma doge meme som Dogecoin. Bilden för valutan är baserad på den japanska hundrasen Shiba Inu. 

Se mer här för olika sätt att köpa Shiba Inu Coin

olika kryptovalutor

5 faktorer som påverkar kryptovaluta

Kryptovalutamarknaden påverkas inte i lika stor utsträckning som FX-marknaden av makroekonomiska faktorer eftersom kryptovalutor tillhör en decentraliserad marknad och inte styrs av en central enhet. 

Marknaden påverkas främst av tillgång och efterfrågan men övriga faktorer kan spela in eftersom marknaden är fortsatt osäker och svängningar i priset är inte lika lätt att förklara som för traditionella valutor. 

Det finns dock vissa faktorer som har visat sig påverka priset på kryptovalutor. Några av dem listar vi nedan.

1. Medias rapportering

Nyheter om den aktuella kryptovalutan eller information som delas på forum har visat sig påverka kryptovalutakursen i stor utsträckning.

2. Tillgången på kryptovaluta

Tillgången på den aktuella kryptovalutan spelar roll för dess pris. Andra faktorer som kan spela roll är hur snabbt nya kryptomynt släpps, förloras eller förstörs.

3. Integration i befintliga strukturer

Kryptovalutans möjlighet att integreras i befintliga strukturer har visat sig påverka priset. Det kan handla om exempelvis om kryptovalutan kan användas som betalningslösning.

4. Marknadsvärdet och förväntningar

Marknadsvärdet på den aktuella kryptovalutan och investerarnas tro på hur priset kommer att utvecklas i framtiden har påverkan på marknaden.

5. Externa händelser

Externa händelser som inte går att påverka som exempelvis förändringar av regler gällande kryptovaluta eller säkerhetsproblem kan påverka priset på kryptovalutor.

Räkneexempel CFD-handel med kryptovaluta

Bitcoin/USD handlas för ett marknadspris på 17 330 USD. Du tror att priset kommer att gå upp och vill spekulera i att priset ökar genom att öppna en lång CFD-position mot USD. Du köper ett CFD-kontrakt (ett sätt att handla kryptovaluta) för kursen 17 350 USD. Din totala exponering blir då 17 350 USD men eftersom du använder en hävstång och säkerhetskravet är 50% betalar du 8 675 USD av den totala investeringen. 

Om din prognos var rätt och marknaden går upp har du en vinst att hämta ut. Om priset på Bitcoin ökade till 17 650 USD och du bestämmer dig för att realisera din vinst kommer din vinst att motsvara antalet CFD-kontrakt och skillnaden. Din vinst blir alltså: 1 x (17 650-17 350) = + 300 USD. 

Om din prognos istället visade sig vara fel och priset istället går ner kommer du göra en förlust när du bestämmer dig för att stänga din position. Om priset på Bitcoin gick ner till 17 050 USD och du bestämmer dig för att stänga din position på det priset kommer du göra en förlust. Din förlust blir då: 1 x (17 050-17 350) = – 300 USD. 

Ovanstående räkneexempel är endast ett exempel för att illustrera hur CFD-handel med kryptovaluta fungerar i praktiken. Räkneexemplet ska inte ses som någon form av rådgivning. 

Vanliga termer relaterade till kryptovaluta

Blockkedja eller blockchain

Blockkedja, eller blockchain som det heter på engelska, är en distribuerad decentraliserad databas som innebär att en databas lagras i många kopior i ett peer-to-peer-nätverk. Det vanligaste området för blockchain är kryptovalutor. Databasen lagrar då när en elektronisk valuta byter ägare med information om tidigare ägare. 

Blockkedjan registrerar transaktioner i block som innebär att nya block läggs till längst fram i blockkedjan. Funktionen gör det omöjligt att i efterhand manipulera databasens ändringshistorik. 

Kryptomynt

Kryptomynt är en kryptovaluta som används som ett alternativ till de traditionella valutorna som till exempel EUR och USD.

Kryptomynt kan användas för att köpa eller sälja produkter och tjänster. Bitcoin är ett exempel på ett kryptomynt.

Bitcoin Cash

Bitcoin Cash skapades ur blockkedjetekniken genom en så kallad hard fork som innebär att ena sidan av blockkedja fortsätter som en ny kryptovaluta. 

Det var ett resultat av att Bitcoin splittrades till två separata mynt då en del av Bitcoins nätverk ville utveckla kedjan och göra den mer effektiv men inte fick med sig 51% av noderna.

Altcoins

Altcoins används ofta när man hänvisar till andra kryptovalutor än Bitcoin.

Kryptopolletter

Kryptopolletter används inte på samma sätt som traditionella valutor utan är istället associerade med blockkedjor som har en särskild funktion. Ethereum är ett exempel på kryptopolletter.

Smarta kontrakt

Smarta kontrakt är mjukvarubaserade regler. De kan användas och kombineras på olika sätt för att skapa applikationer. Kontrakten är verifierade och förstärkta enligt peer-to-peer-nätverket.

Wallet

En wallet är en digital plånbok där din kryptovaluta lagras. När en transaktions genomförs mellan två användare skickas enheterna mellan användarnas wallets. 

En wallet behöver du sätta upp om du handlar kryptovaluta direkt på börsen. För CFD-handel med kryptovaluta behöver du inte sätta upp en wallet hos handelsplattformen.

Mining

Mining eller utvinning är den process som sker mellan två användare för att en transaktion ska anses vara avslutad. Transaktionen ska då verifieras och nya block ska läggas till i blockkedjan, en process som kallas mining.

Initial coin offering (ICO)

Initial coin offering är kryptovalutamarknadens motsvarighet till en initial public offering (IPO) på aktiemarknaden. Det innebär att att företag vill resa pengar till att skapa en ny kryptovaluta. De flesta av ICO görs på plattformen Ethereum. 

P2P-nätverk eller peer-to-peer-nätverk

P2P-nätverk eller peer-to-peer-nätverk är ett icke hierarkiskt nät. Det innebär att det inte finns någon central server inblandad utan alla tillgängliga resurser delas mellan användarna.

Faktaruta om kryptovaluta

Mer om kryptovaluta

Om du är intresserad av att få större exponering mot flera kryptovalutor erbjuds CFD-handel med kryptoindex som underliggande tillgång hos flera handelsplattformar. 

Det har också blivit allt vanligare med andra typer av tokens och krypto. Se mer om hur du gör för att köpa Fan Tokens och handla med kryptovaluta för fotbollslag. 

Markus Larsson

Markus Larsson

Civilekonom

Om författaren

Bakgrund
Markus är utbildad civilekonom och avlade sin ekonomie magisterexamen vid Stockholms universitet 2012. Han har jobbat på en av de svenska storbankerna och har han handlat med värdepapper i över 10 år.

Markus intresserade sig för CFD under sin studietid och han skrev sin kandidatuppsats om ämnet höstterminen 2010. Sedan dess har han noga följt instrumentets utbredning på marknaden.