Nytt rekordpris på Bitcoin

Efter vår senaste rapportering om priset på Bitcoin har det hänt mycket kring kryptovalutan. Priset på Bitcoin nådde nya rekordnivåer i mitten på mars och passerade då 60 000 dollar. 

bitcoin låg volatilitet

Innehållsförteckning

Rekordpris på Bitcoin fortsätter

Det var i slutet av förra året som priset på Bitcoin gick upp rejält. Många trodde att en ny rekordnivå var uppnådd och att det skulle avta något under första kvartalet. Tvärtom har priset på Bitcoin ännu en gång nått nya nivåer och i mitten av mars passerade kryptovalutan 60 000 dollar och nådde ett nytt rekordpris på 61 732 dollar. I början av april gick kryptovalutan ner något men i skrivande stund ligger priset på Bitcoin åter på över 59 000 dollar.

Makalös utveckling sedan i vintras

Priset på Bitcoin har de senaste månaderna haft en makalös utveckling och passerat flera milstolpar på vägen. De senaste månaderna har dock utvecklingen skyndats på under kortare tidspann än tidigare som lett till att en ny rekordnivå har kunnat passeras i princip varje månad. Utvecklingen sedan december förra året har varit minst sagt makalös: 

  • 16 december 2020: 20 000 dollar
  • 2 januari 2021: 30 000 dollar
  • 7 januari 2021: 40 000 dollar
  • 16 februari 2021: 50 000 dollar
  • 13 mars 2021: 60 000 dollar

 

Det återstår att se huruvida en ny rekordnivå uppnås nu i april. Prisnivån är i skrivande stund minst sagt nära en ny rekordnivå. Många börjar redan spekulera i att Bitcoin i slutet av året kommer att uppnå den magiska gränsen på 100 000 dollar medan andra varnar för en bubbla. 

Vad ligger bakom utvecklingen?

Det finns flera anledningar till att Bitcoin har stigit i pris de senaste månaderna även om inte hela utvecklingen går att förklara. Enligt en artikel publicerad i MarketWatch kan följande anledningar ha påverkat priset:

För det första har det senaste året lett till att allt fler har intresserat sig för blockkedjeteknik och kryptovalutor. Blockkedjetekniken kan numera ses som mainstream och populariteten har fullständigt exploderat det senaste året. 

Institutionellt intresse från bolag som Tesla, Paypal och Microstrategy Inc har haft påverkan på kryptovalutan eftersom det bidrar till kryptovalutan har blivit mer mainstream. 

Vi har tidigare rapporterat om Teslas köp av bitcoin för närmare 1,5 miljarder dollar. Det är dock inte det enda börsnoterade bolaget som investerat i Bitcoin. Även det amerikanska mjukvaruföretaget MicroStrategy Inc rapporterade att de köpte Bitcoin motsvarande 1 miljard dollar i februari i år. 

Ytterligare nyheter inom branschen rör den kommande börsnoteringen av Coinbase Global Inc som är den snabbast växande handelsplattformen för kryptovalutor. Bolaget ska genomföra en IPO och noteras på den amerikanska börsen imorgon med en värdering motsvarande 100 miljarder dollar. Enligt artikeln kan noteringen påverka priset på Bitcoin ytterligare. 

Även om ovan nämnda anledningar har viss påverkan på utvecklingen går inte hela utvecklingen att förklara. Det återstår att se hur priset utvecklas de närmsta månaderna. Bitcoin och kryptovalutor är volatila instrument som kan svänga kraftigt både upp och ner. 

Markus Larsson

Markus Larsson

Civilekonom

Om författaren

Bakgrund
Markus är utbildad civilekonom och avlade sin ekonomie magisterexamen vid Stockholms universitet 2012. Han har jobbat på en av de svenska storbankerna och har han handlat med värdepapper i över 10 år.

Markus intresserade sig för CFD under sin studietid och han skrev sin kandidatuppsats om ämnet höstterminen 2010. Sedan dess har han noga följt instrumentets utbredning på marknaden. 

Fler artiklar

Kurser i realtid