Så fungerar blankning i praktiken

I det här avsnittet går vi igenom vad det innebär att blanka aktier och olika sätt att utöva strategin. 

Blanka aktier - Så fungerar det

Att blanka aktier är en investeringsstrategi på aktiemarknaden som innebär att man har som mål att tjäna pengar på en akties nedgång. Det finns flera olika sätt att blanka aktier på.

I artikeln går vi igenom vad blankning innebär och vilka olika sätt du kan använda för att blanka aktier. 

Artikeln riktar sig till dig som vill veta mer om vad det innebär att blanka aktier, hur det går till i praktiken och varför det kan vara en användbar investeringsstrategi.

I artikeln hittar du även ett räkneexempel på hur blankning fungerar i praktiken och möjligheter och risker med strategin. 

Texten är skriven i informativt syfte och ska inte betraktas som ekonomisk rådgivning.

Senast uppdaterad: 2023-01-31

Plus500 logo

Minsta Insättning

100 USD

Registrering

79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

eToro logo

Minsta Insättning

50 USD

Registrering

81% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

Innehållsförteckning

Vad är blankning?

Att blanka aktier, eller blankning som det också kallas, innebär att en investerare har som strategi att tjäna pengar på en akties nedgång. Blankning är samma sak som att ta en kort position på marknaden. 

Blankning kan göras på flera olika marknaden men det vanligaste är på aktiemarknaden. Det fungerar på så sätt att du lånar aktier av en mäklare för att ta en kort position på marknaden.

Aktierna säljs sedan med förhoppning om att de ska kunna köpas tillbaka billigare i framtiden. 

När du sedan köper tillbaka aktierna och om priset är lägre än vad du från början sålde dem för har du gjort en vinst. Vinsten blir då skillnaden mellan priset du sålde för och priset du köpte tillbaka för.  

Ett annat sätt att blanka aktier är genom CFD handel. Du handlar då istället med prisrörelser snarare än att du lånar aktier från mäklaren. 

Hur fungerar blankning av aktier?

Det finns olika sätt att blanka aktier på. Ett sätt är genom CFD-handel. Det innebär kortfattat att du tar en kort position på aktiemarknaden genom att välja en aktie som underliggande tillgång till ditt CFD-kontrakt.

Till skillnad från att blanka aktier direkt på marknaden innebär CFD-handel istället att du handlar med prisrörelser och aldrig äger aktien. Genom att ta en kort position på marknaden tjänar du pengar på om den underliggande aktien till kontraktet gått ner när du stänger din position. 

Ett annat sätt att blanka aktier är direkt hos en mäklare eller bank där du handlar aktier. Det innebär kortfattat att du lånar aktier av mäklaren och säljer dem. När du sedan köper tillbaka aktierna har du gjort en vinst om priset gått ner.

Du lämnar då tillbaka aktierna till mäklaren och gör en vinst på mellanskillnaden. Tvärtom gäller om priset går upp istället. Då gör du en förlust när du säljer men måste fortfarande betala tillbaka aktierna.

För att få blanka aktier hos en mäklare eller bank krävs ofta ett form av kreditavtal eftersom du lånar aktier till din strategi. 

blanka aktier

Blanka aktier genom CFD-handel

Ett sätt att blanka aktier utan att behöva låna aktier från en mäklare är genom CFD-handel. Att blanka aktier genom CFD-handel är detsamma som att ta en kort position på marknaden.

CFD-handel innebär att du handlar med prisrörelser och aldrig direkt äger aktierna. Aktierna är istället underliggande tillgångar till ditt CFD-kontrakt. 

Genom att blanka aktier genom CFD-handel kan du också välja att handla med hävstång. Det innebär att du kan ta en större position på marknaden än din initiala insats och kan därför handla med väldigt små prisrörelser. 

Räkneexempel - Så fungerar blankning hos en mäklare

Om vi antar att du blankar en aktie vars pris för närvarande är 100 kronor per aktie. Du tror alltså att värdet på aktien kommer att gå ner och väljer därför att blanka aktien.

Du lånar därför 100 aktier från din mäklare och säljer dem för 100 kronor per aktie. 

Tre dagar senare har priset på aktien sjunkit till 70 kronor per aktie och du väljer därför att stänga din korta position på marknaden. Det innebär att du köper tillbaka 100 aktier för 70 kronor per aktie. 

Din vinst blir då mellanskillnaden mellan priset som du sålde för och priset som du köpte tillbaka aktierna för (100×100=10 000 kronor – 70×100=7 000 kronor= 3 000 kronor). Vinsten blir alltså 3 000 kronor exklusive eventuella avgifter som mäklaren kan ta ut. 

Om priset på aktierna istället skulle gått upp och din prognos var fel innebär det istället att du behöver stänga din position med förlust och blir därmed skyldig din mäklare de lånade aktierna. 

Fördelar med blankning

Det finns flera fördelar med att blanka aktier. Den kanske främsta fördelen och möjligheten är att du kan göra en vinst på en sjunkande marknad och aktier som går ner i värde.

Vid traditionell aktiehandel innebär det att du äger aktien direkt och kan endast göra en vinst om priset på aktien går upp. Genom att blanka aktien kan du istället även tjäna pengar på en nedgång. 

Det finns olika sätt att blanka aktier på som beskrivet ovan. Genom att använda olika derivatprodukter som exempelvis CFD-kontrakt kan du till exempel blanka aktier utan att behöva låna aktier från en mäklare.

Du handlar då istället med prisrörelserna och kan också använda dig av handel med hävstång. 

Nackdelar med blankning

De främsta nackdelarna och riskerna med att blanka aktier uppstår när marknaden rör sig åt motsatt håll och går upp istället för ner. Det innebär att du då gör en förlust eftersom priset som du köper tillbaka aktierna på är högre än vad du sålde för.

Eftersom du lånat aktierna från en mäklare måste du betala tillbaka. Det finns också administrativa kostnader som flera mäklare tar ut för en kort position på marknaden vilket gör att även en kurs som står stilla kan leda till en förlust. 

Det är även viktigt att du har koll på bolagsspecifika händelser som kan påverka en aktiekurs innan du väljer en ta en kort position för att undvika att kursen sticker iväg åt “fel håll”. 

Det finns också risker kopplade till att blanka aktier genom CFD-handel och genom handel med hävstång. Det är därför viktigt att du förstår vad CFD-handel innebär och vilka risker och möjligheter som finns kopplade till handeln. Se mer om CFD-handel här.

Det är också bra att hålla koll på vilka aktier som har betydande korta positioner. I Finansinspektionens blankningsregister uppdateras dagligen korta nettopositioner som passerat 0,5 procent av det emitterade aktiekapitalet. Registret inkluderar bolag som handlas på marknader och handelsplattformar under FI:s tillsyn. 

Här kan du blanka aktier genom CFD-handel

Plus500 logo

Minsta Insättning

100 USD

Registrering

79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

eToro logo

Minsta Insättning

50 USD

Registrering

81% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

Mer om strategier

Att blanka aktier är en investeringsstrategi som kan vara användbar om du tror att marknaden kommer att gå ner. Om du istället tror att marknaden ska gå upp kan du istället ta en lång position på marknaden. 

Hedging är också en investeringsstrategi som kan användas för bland annat riskhantering. 

Markus Larsson

Markus Larsson

Civilekonom

Om författaren

Bakgrund
Markus är utbildad civilekonom och avlade sin ekonomie magisterexamen vid Stockholms universitet 2012. Han har jobbat på en av de svenska storbankerna och har han handlat med värdepapper i över 10 år.

Markus intresserade sig för CFD under sin studietid och han skrev sin kandidatuppsats om ämnet höstterminen 2010. Sedan dess har han noga följt instrumentets utbredning på marknaden.