Blanka aktier - Så fungerar det

I det här avsnittet går vi igenom vad det innebär att blanka aktier och olika sätt att utöva strategin. 

Innehållsförteckning

Så fungerar blankning i praktiken

Att blanka aktier är en investeringsstrategi på aktiemarknaden som innebär att man har som mål att tjäna pengar på en akties nedgång. Det finns flera olika sätt att blanka aktier på.

I artikeln går vi igenom vad blankning innebär och vilka olika sätt du kan använda för att blanka aktier. 

Artikeln riktar sig till dig som vill veta mer om vad det innebär att blanka aktier, hur det går till i praktiken och varför det kan vara en användbar investeringsstrategi.

I artikeln hittar du även ett räkneexempel på hur blankning fungerar i praktiken och möjligheter och risker med strategin. 

Texten är skriven i informativt syfte och ska inte betraktas som ekonomisk rådgivning.

Vad är blankning?

Att blanka aktier, eller blankning som det också kallas, innebär att en investerare har som strategi att tjäna pengar på en akties nedgång. Blankning är samma sak som att ta en kort position på marknaden. 

Blankning kan göras på flera olika marknaden men det vanligaste är på aktiemarknaden. Det fungerar på så sätt att du lånar aktier av en mäklare för att ta en kort position på marknaden.

Aktierna säljs sedan med förhoppning om att de ska kunna köpas tillbaka billigare i framtiden. 

Står priset lägre när du köper tillbaka aktierna än nu du först sålde dem har du gjort en vinst. Vinsten blir då skillnaden mellan priset du sålde för och priset du köpte tillbaka för. Skulle priset istället vara högre än när du sålde aktierna har du istället gjort förlust. 

Ett annat sätt att blanka aktier är genom CFD handel. Du handlar då istället med prisrörelser snarare än att du lånar aktier från mäklaren. 

Hur fungerar blankning av aktier?

Det finns olika sätt att blanka aktier på. Ett sätt är genom CFD-handel. Det innebär kortfattat att du tar en kort position på aktiemarknaden genom att välja en aktie som underliggande tillgång till ditt CFD-kontrakt.

Till skillnad från att blanka aktier direkt på marknaden innebär CFD-handel istället att du handlar med prisrörelser och aldrig äger aktien. Genom att ta en kort position på marknaden tjänar du pengar på om den underliggande aktien till kontraktet gått ner när du stänger din position. Skulle priset istället stärkas gör du en förlust på din investering. 

Ett annat sätt att blanka aktier är direkt hos en mäklare eller bank där du handlar aktier. Det innebär kortfattat att du lånar aktier av mäklaren och säljer dem. När du sedan köper tillbaka aktierna har du gjort en vinst om priset gått ner.

Du lämnar då tillbaka aktierna till mäklaren och gör en vinst på mellanskillnaden. Tvärtom gäller om priset går upp istället. Då gör du en förlust när du säljer men måste fortfarande betala tillbaka aktierna.

För att få blanka aktier hos en mäklare eller bank krävs ofta ett form av kreditavtal eftersom du lånar aktier till din strategi. 

blanka aktier

Blanka aktier genom CFD-handel

Ett sätt att blanka aktier utan att behöva låna aktier från en mäklare är genom CFD-handel. Att blanka aktier genom CFD-handel är detsamma som att ta en kort position på marknaden.

CFD-handel innebär att du handlar med prisrörelser och aldrig direkt äger aktierna. Aktierna är istället underliggande tillgångar till ditt CFD-kontrakt. 

Genom att blanka aktier genom CFD-handel kan du också välja att handla med hävstång. Det innebär att du kan ta en större position på marknaden än din initiala insats och kan därför handla med väldigt små prisrörelser. 

Räkneexempel - Så fungerar blankning hos en mäklare

Om vi antar att du blankar en aktie vars pris för närvarande är 100 kronor per aktie. Du tror alltså att värdet på aktien kommer att gå ner och väljer därför att blanka aktien.

Du lånar därför 100 aktier från din mäklare och säljer dem för 100 kronor per aktie. 

Tre dagar senare har priset på aktien sjunkit till 70 kronor per aktie och du väljer därför att stänga din korta position på marknaden. Det innebär att du köper tillbaka 100 aktier för 70 kronor per aktie. 

Din vinst blir då mellanskillnaden mellan priset som du sålde för och priset som du köpte tillbaka aktierna för (100×100=10 000 kronor – 70×100=7 000 kronor= 3 000 kronor). Vinsten blir alltså 3 000 kronor exklusive eventuella avgifter som mäklaren kan ta ut. 

Om priset på aktierna istället skulle gått upp och din prognos var fel innebär det istället att du behöver stänga din position med förlust och blir därmed skyldig din mäklare de lånade aktierna. 

Mer om strategier

Att blanka aktier är en investeringsstrategi som kan vara användbar om du tror att marknaden kommer att gå ner. Om du istället tror att marknaden ska gå upp kan du istället ta en lång position på marknaden. 

Hedging är också en investeringsstrategi som kan användas för bland annat riskhantering.