Fortsatt valutavinst för dollar men osäkerheter för den amerikanska ekonomin ökar

Det har varit många turer kring den amerikanska valutan de senaste månaderna. Dollarn har påverkats både av coronapandemins effekter, det ekonomiska läget i den amerikanska ekonomin samt det stundande politiska valet. Igår var det dags igen när president Trump uttalade sig om framtida stimulanspaket.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på reddit

Dollarn fortsatt stark

Valutavinst för dollar

Valutakurserna hade precis återhämtat sig något efter att president Trump återvände till Vita Huset efter sin behandling på sjukhus för COVID-19. Trump förvånade dock marknaden ännu en gång efter att ha ställt in diskussioner om stimulanspaket för den amerikanska ekonomin till efter presidentvalet den 3 november. 

Enligt en artikel som publicerats av Economic Times ökar risken för en nedgång av den redan skakiga amerikanska ekonomin, vilket troligen gynnar säkra inflöden i den amerikanska dollarn.

Dollar ses som en form av “risk-off trade”

Enligt artikeln blir reaktionen troligen en form av “risk-off trade” att köpa dollarn mot andra valutor. Utan ytterligare stimulanser i ekonomin kommer den amerikanska ekonomin sakta in vilket även kommer att påverka den globala ekonomin. 

Den amerikanska dollarn noterades under tisdagen på $ 1,1738 per euro, vilket är en vinst motsvarande 0,4%. Det brittiska pundet noterades på $ 1,2869 under tisdagen efter Storbritanniens misslyckade förhandlingar med EU, vilket påverkade pundets utveckling mot dollarn. 

Den närmaste tiden väntas präglas av osäkerheter

Trumps uttalande på Twitter om att diskussionerna om framtida hjälppaket skjuts upp till efter valet trots att antalet coronafall ökar utgör ett stort hot mot ekonomiska framtidsutsikter. 

Flera makroekonomiska experter har uttalat sig de senaste veckorna om oron för den ekonomiska utveckling om coronaviruset fortsätter att spridas. Den amerikanska ekonomin väntas som följd hamna i en nedåtgående trend om inte coronaviruset kontrolleras.

Den ökade risken i den amerikanska ekonomin påverkade dock inte dollarkursen mot yen eftersom båda valutorna tenderar att handlas under osäkra tider enligt analytiker. 

Den närmaste tiden väntas fortsatt präglas av osäkerheter då president Trump precis lämnat sjukhuset efter att han testade positivt för COVID-19 förra veckan. Flera läkare menar på att presidentens tidiga utskrivning från sjukhuset kan leda till andra infektionsrisker och spridas till hans personal i Vita Huset. Samtidigt sprids coronaviruset bland den amerikanska befolkning och flera städer har påbörjat en ny karantän.

Läs också: Om Plus500 , Forex Trading

Källor: Economictimes

Kurser i realtid

Fler nyheter

Handelsplattformar

Plus500 CFD-handel

76,4% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar.

eToro logo grön

67% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar.