Silverpriset på högsta nivån sedan 2013

Den här veckan började med att silverpriset handlades upp till den högsta nivån på åtta år. Den drastiska ökningen har flera likheter med GameStops dramatiska utveckling förra veckan. Även i detta fall var det en diskussionstråd på forumet Reddit som fick silverpriset att rusa under måndagen.

Silvertackor silverpriset

Innehållsförteckning

Silverpriset rusade till följd av måndagens "silver squeeze"

Silverpriset fick sig en rejäl ökning under måndagen och rusade med 11% till som högst 30 dollar per uns. Det är den högsta nivån för metallen sedan 2013. Måndagens rusning fick namnet “silver squeeze”. Detta eftersom anledningen till rusningen sägs vara en diskussionstråd på forumet Reddit som uppmanade till att köpa silver under måndagen. Förra veckan var Reddit-anhängare i hetluften då GameStops aktie handlades upp vilket ledde till en short squeeze. Den här veckan riktade sig Reddit istället mot silverpriset och även det fick effekt då silverpriset rusade under måndagen.

Varför just silverpriset?

Likt förra veckans dramatiska utveckling av aktien GameStop började rusningen av silverpriset också på forumet Reddit. Enligt en artikel publicerad i BBC gav sig investerarna denna gång på silverpriset. Dessa så kallade “short-sellers” handlade upp silverpriset efter att ha skrivit i en tråd på forumet Reddit. 

Det finns dock flera som är skeptiska till att samma personer skulle ligga bakom silverprisets rusning. Artikeln menar på att när några tittade närmare på kommentarerna i tråden Wall Street Silver visade det sig att de flesta av kontona som skrev hade skapats de senaste två dagarna. Det fick flera att tro att Wall Street själva kanske låg bakom utvecklingen. Oavsett vem som egentligen ligger bakom rusningen kom i varje fall ryktena från Reddit. Som högst var silverpriset på 30 dollar per uns, vilket är den högsta nivån sedan 2013.

Silverprisets ökning påverkade även aktiemarknaden

Även aktiemarknaden påverkades av att silverpriset rusade under måndagen. Flera bolag som inriktar sig på metallen steg med upp till 60 procent under måndagen. Bland annat steg de Australienska bolagen Argent Minerals och Investigator Resources med över 15 procent.

Är en “silver squeeze” ens möjlig?

Enligt artikeln publicerad hos BBC är det mycket svårare att påverka silverpriset. Detta eftersom det totala värdet av silver handlas för 1,4-1,6 biljoner, vilket är 1 000 gånger mer än det totala värdet av GameStops aktie innan den började handlas upp. En stor del av silvermarknaden handlas också “off-exchange”, vilket innebär att metallen inte lika lätt som aktier kan köpas och säljas online. 

Svårigheterna att genomföra samma typ av short squeeze som för aktien GameStop kanske påverkade marknaden ner igen. Under tisdagen gick nämligen silverpriset ner med närmare 7% till ett pris på ca 26,93 USD per uns.

Skärmavbild silverpriset Plus500
Skärmavbild silverpriset från Plus500 2021-02-21.

CFD-handel med silver som underliggande tillgång

Ett sätt att handla silver på är genom att spekulera i silverpriset. Det kan du göra genom att handla med CFD-kontrakt. CFD-handel med silver som underliggande tillgång innebär att du spekulerar i silverpriset och inte äger metallen direkt.

Läs mer om investera i silver. 

Läs mer här om handla råvaror. 

Markus Larsson

Markus Larsson

Civilekonom

Om författaren

Bakgrund
Markus är utbildad civilekonom och avlade sin ekonomie magisterexamen vid Stockholms universitet 2012. Han har jobbat på en av de svenska storbankerna och har han handlat med värdepapper i över 10 år.

Markus intresserade sig för CFD under sin studietid och han skrev sin kandidatuppsats om ämnet höstterminen 2010. Sedan dess har han noga följt instrumentets utbredning på marknaden. 

Fler artiklar

Kurser i realtid