Högsta amerikanska inflationen på 40 år

De senaste månaderna har inflationen i USA ökat rejält och under maj månad uppnåddes en ny nivå med den högsta inflationen på 40 år. Siffrorna var högre än väntat och påverkade börserna världen över som i många fall föll när nyheten presenterades. Den höga inflationen påverkas av flera delar av den amerikanska ekonomin och en ledande faktor är bensinpriset som uppnådde ett nytt rekordpris i lördags.

amerikanska inflationen bensinpriser

Innehållsförteckning

Den amerikanska inflationen stiger snabbare än väntat

I fredags rapporterades nya siffror gällande den amerikanska inflationen för maj månad. Siffrorna visar på att inflationen i USA under maj månad är den högsta på 40 år. Enligt en artikel publicerad i Bloomberg ökade inflationen med 8,6% jämfört med samma månad förra året. 

Jämfört med månaden innan hade inflationen ökat med 1%. Siffrorna var oväntat höga och aktiemarknaden reagerade negativt på siffrorna eftersom aggressiva räntehöjningar är att vänta framöver. 

Vilka faktorer påverkar inflationen

Enligt artikeln är det främst de höga bensinpriserna, elpriserna och matkostnaderna som påverkar den ökade inflationen. Både priserna på mat och el uppnådde nivåer som inte uppnåtts på flera år under månaden. Bensinpriset uppgick till en ny rekordnivå under lördagen. 

De ökade kostnaderna för konsumenter innebär att centralbanken behöver bromsa ekonomin ytterligare vilket ökar risken för en lågkonjunktur. Något som många ekonomer redan förutspått som troligt under nästa år.

Bensinpriset rekordhögt

För första gången någonsin uppgick det genomsnittliga bensinpriset i USA till över 5 dollar per gallon. Det nya rekordpriset noterades under lördagen. Priset är en ökning med ca 3 dollar jämfört med samma period för ett år sedan. 

Priset på drivmedel har ökat i USA under de senaste månaderna och är en av de största faktorerna till den skenande inflationen i landet.

Läs mer i våra artiklar om hur du gör för att handla råvaror och investera i olja genom CFD-handel

Markus Larsson

Markus Larsson

Civilekonom

Om författaren

Bakgrund
Markus är utbildad civilekonom och avlade sin ekonomie magisterexamen vid Stockholms universitet 2012. Han har jobbat på en av de svenska storbankerna och har han handlat med värdepapper i över 10 år.

Markus intresserade sig för CFD under sin studietid och han skrev sin kandidatuppsats om ämnet höstterminen 2010. Sedan dess har han noga följt instrumentets utbredning på marknaden. 

Fler artiklar

Kurser i realtid