Squid Game-kryptovaluta lurade investerare

Det är nog få som har missat den populära Netflixserien Squid Game. Serien är den mest framgångsrika någonsin på Netflix och många har försökt rida på framgången. Kryptovalutan Squid lanserades i oktober till följd av seriens succé men det visade sig vara en så kallad ”rug pull” och investerare lurades på flera miljoner. 

squid game kryptovaluta

Innehållsförteckning

"Play-to-earn" kryptovaluta

Kryptovalutan Squid lanserades den 20 oktober och var en så kallad ”play-to-earn” kryptovaluta. En ”play-to-earn” kryptovaluta innebär att man köper tokens för att använda i spel och för att tjäna fler tokens i spelet. Dessa kan sedan bytas mot andra kryptovalutor eller valutor. 

Det påstods att Squid skulle kunna användas i ett kommande spel som inspirerats av den populära Netflixserien Squid Games. Spelet skulle lanseras i november.

Squid rusade efter lanseringen

Priset på kryptovalutan rusade och på mindre än en vecka gick priset upp från 1 cent till 2 856 dollar. Kort därefter rasade priset med 99,99%. 

Kritik väcktes ganska snart mot valutan och många varnade för att det kunde vara en bluff. Det gick bland annat inte för köparna att sälja vidare tokens och det fanns en hel del stavfel på sajten. Den här typen av bluff brukar kallas för ”rug pull” av kryptoinvesterare.

Squid visade sig vara en "rug pull"

Squid visade sig vara en så kallad ”rug pull”. Det innebär att utvecklaren av kryptovalutan lurar in köpare, stoppar all handelsaktivitet och tar pengarna som investerats.

Enligt uppgifter från BBC har Squids utvecklare tjänat närmare 3,38 miljoner dollar på bluffen. Sajten är numera borttagen, alla sociala medier konton kopplade till valutan är raderade och priset har fallit med närmare 100% (Källa).

Mer om kryptovalutor

Om du vill lära dig mer om kryptovalutor och hur det fungerar se vårt avsnitt handla kryptovaluta. Vi har även avsnitt där vi mer ingående går igenom vissa populära kryptovalutor som Bitcoin, Dogecoin och Shiba Inu Coin.

Markus Larsson

Markus Larsson

Civilekonom

Om författaren

Bakgrund
Markus är utbildad civilekonom och avlade sin ekonomie magisterexamen vid Stockholms universitet 2012. Han har jobbat på en av de svenska storbankerna och har han handlat med värdepapper i över 10 år.

Markus intresserade sig för CFD under sin studietid och han skrev sin kandidatuppsats om ämnet höstterminen 2010. Sedan dess har han noga följt instrumentets utbredning på marknaden. 

Fler artiklar

Kurser i realtid