Kryptovalutor på nya rekordnivåer

Kryptovalutor fortsätter att locka investerare och i veckan uppnådde två av de största kryptovalutorna nya rekordnivåer ännu en gång. 

kryptovalutor

Innehållsförteckning

Nya rekordnivåer

I veckan rusade priserna på de två största kryptovalutorna ännu en gång. Bitcoin uppnådde en nya rekordnivå över 68 000 dollar. Det slår det tidigare rekordet från oktober i år på 67 700 dollar. Efter rekordet tappade kryptovalutan något bland annat efter att fler investerare rört sig som mot andra kryptovalutor som till exempel Shiba Inu Coin

Det är inte bara Bitcoin som noterar rekordnivå. Även den näst största kryptovalutan Ether eller Ethereum som den också kallas har noterat en ny rekordnivå. I veckan noterades en prisnivå på 4 837 dollar vilket är all time high.

Analytiker spår att utvecklingen lär fortsätta de närmaste veckorna (Källa). 

Hedging mot inflation driver utvecklingen

Enligt en artikel i The Guardian beror utvecklingen troligen på att att investerare är oroade över en ökad inflation och att räntorna på obligationer faller. Kryptovaluta har blivit ett allt vanligare sätt att hedga mot inflationen.

Tidigare har råvarumarknaden varit ett vanligt sätt att hedga mot inflationen genom att till exempel investera i guld. Enligt artikeln söker sig fler yngre investerare till hedging med krypto snarare än råvaror. 

Slutsats och summering

Det återstår att se hur priserna utvecklas mot årets slut. Något som går att konstatera är i varje fall att investerare söker sig mer och mer till krypto för hedging. Priserna på de största kryptovalutorna Bitcoin och Ether har mer än dubblats under det senaste året medan guldpriset å andra sidan inte alls har haft samma utveckling. 

Artikeln påminner också om en prognos som analyshuset JP Morgan gjorde i januari i år. Enligt analyshusets prognos kan priset på Bitcoin uppnå en så hög nivå som 146 000 dollar på lång sikt eftersom valutan konkurrerar med guld som investering för hedging. 

Än är det långt kvar till sådana nivåer och utvecklingen har ju varit minst sagt volatil det senaste året. 

Vill du läsa mer om kryptovaluto? Se våra avsnitt Handla kryptovaluta, Köpa Bitcoin och Köpa Ether. Kryptovalutor går bland annat att handla med genom CFD-handel hos Plus500. 

Markus Larsson

Markus Larsson

Civilekonom

Om författaren

Bakgrund
Markus är utbildad civilekonom och avlade sin ekonomie magisterexamen vid Stockholms universitet 2012. Han har jobbat på en av de svenska storbankerna och har han handlat med värdepapper i över 10 år.

Markus intresserade sig för CFD under sin studietid och han skrev sin kandidatuppsats om ämnet höstterminen 2010. Sedan dess har han noga följt instrumentets utbredning på marknaden. 

Fler artiklar

Kurser i realtid