Hävstång och hävstångseffekten

Om handel med hävstång och vad hävstångseffekten innebär

I det här avsnittet förklarar vi vad handel med hävstång och hävstångseffekten innebär. Vi går igenom hur handeln fungerar, vilka möjligheter och risker som finns och vanliga användningsområden.

Handelsplattformar för CFD-handel

Plus500 logo

Minsta Insättning

1000 SEK

Registrering

72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

eToro logo grön

Minsta Insättning

2000 SEK

Registrering

67% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

Innehållsförteckning

Texten är skriven i informativt syfte och ska inte betraktas som ekonomisk rådgivning. 

Handel med hävstång förklarat

Hävstång är ett form av verktyg som kortfattat innebär att du får ökad exponering på marknaden. Du investerar då en förhållandevis liten summa för att öppna din position. Hävstången gör sedan att du får en större position på marknaden med lånade pengar. Det innebär i sin tur att din vinst eller förlust kan bli betydligt större än din initiala investering. 

Det finns flera olika typer av finansiella instrument som erbjuder handel med hävstång. Några av de vanligaste är CFD-kontrakt och optioner. Beroende på vilken handelsplattform som du väljer att handla på kan den hävstång som är möjlig skilja sig. Om du handlar med hävstång med CFD-kontrakt skiljer sig ofta hävstången beroende på vilket underliggande finansiellt instrument du väljer och hur volatilt det är.

Hävstång hos Plus500
Skärmdump på möjlig hävstångseffekt på en aktie hos Plus500

CFD och hävstång

CFD-handel med hävstång fungerar på så sätt att din initiala insats är en liten del av den totala position som du kan ta på marknaden. Den initiala insatsen kallas för säkerhetskrav och är en procentsats som du måste investera för att kunna handla. Resterande belopp lånar handelsplattformen ut till dig. 

Beroende på vilken handelsplattform som du väljer att handla på kan den möjliga hävstången och säkerhetskravet variera. Hävstången varierar också beroende på vilket finansiellt instrument du väljer att handla med och hur volatilt det är. 

Hävstångseffekten förklarat

Hävstångseffekten är den totala exponering som du får på marknaden i förhållande till den det säkerhetskrav som du betalar. Positionens står i en procentuell relation till det investerade kapitalet och fungerar som ett säkerhetskrav. 

Trots att du bara investerar en viss del av positionens storlek får du full exponering på marknaden och får ta del av det totala beloppet vid en eventuell vinst. Detsamma gäller vid en förlust. Det innebär att du kan förlora mer pengar än du investerat.

Exempel CFD-handel med hävstång

Om vi antar att varje aktie i ett bolag kostar 100 kronor styck och du vill köpa totalt 3000 aktier. Du behöver då i traditionell aktiehandel ha ett totalt kapital motsvarande 300 000 kronor (3000×100) för att kunna genomföra handeln.

Genom att använda hävstångseffekten med CFD handel behöver du istället bara betala den säkerhetskravet. Om du har ett säkerhetskrav på 10% innebär det att du endast behöver betala 10% av 300 000 kronor, dvs 30 000 kronor för att starta din handel. Du få dock med hävstångseffekten en exponering för 300 000 kronor på marknaden.  

Om värdet på aktien stiger i värde med 5% till 105 kronor har du genom hävstångseffekten chans till betydligt högre avkastning jämfört med traditionell aktiehandel. En ökning med 5% skulle ge dig en vinst på 15 000 kronor med traditionell aktiehandel.

Med hävstångseffekten och CFD handel får du fortfarande den totala exponeringen och en vinst med 15 000 kronor. Däremot är din initiala insats endast 30 000 kronor och din avkastning blir därmed 50%.

Risker och möjligheter med hävstångseffekten

Innan du börjar handla med hävstångseffekt är det viktigt att du förstår vad hävstångseffekt innebär och vilka risker och möjligheter som är förknippade med handeln.

Möjligheter

Hävstångseffekten kan leda till en större avkastning än vid traditionell handel eftersom du inte behöver investera en så stor del av positionen men ändå får full exponering på marknaden. Din position på marknaden är därmed inte beroende av hur mycket pengar som du kan investera.

Du har också möjlighet att göra vinst på finansiella produkter som går ner i pris genom att ta en kort position och inte endast frigöra vinst när priset på en produkt går upp som vid traditionell handel.

Risker

Det finns också flera risker förknippade med handel med hävstång. Eftersom du får en större exponering på marknaden innebär det att du kan göra en förlust som motsvarar hela din position och inte din initiala insats. 

Det innebär att du kan förlora mer pengar än du investerat. Eftersom du lånar pengar med hävstång kan du behöva betala en finansieringskostnad om du vill hålla din position öppen över natten. Beroende på vilken handelsplattform som du väljer att handla på kan avgiften skilja sig. 

Det finns flera sätt att hantera och minimera din risker med hävstångseffekten och CFD-handel. Ett av sätten är genom att aktivera Stop Loss innan du öppnar din position på marknaden.

Se mer om riskerna och möjligheterna med CFD handel här.