Så gör du för att handla Ripple XRP genom CFD

I avsnittet går vi igenom hur du gör för att köpa Ripple XRP i Sverige och hur kryptovalutan fungerar. 

Senast uppdaterad: 2023-01-31

Köp Ripple XRP - Så gör du för att handla kryptovalutan

Ripple XRP är en av de största och äldsta kryptovalutorna på marknaden. För närvarande är kryptovalutan den tredje största, bara Bitcoin och Ether är större. Den tekniska uppbyggnaden är likt andra kryptovalutor helt decentraliserade och bygger på en blockkedjeteknik.  

Det går att köpa Ripple XRP på flera sätt. Denna artikel riktar sig främst till dig som vill handla Ripple XRP genom CFD-handel

Artikeln går även igenom vad Ripple XRP är, hur tekniken bakom kryptovalutan fungerar och hur du gör för att köpa Ripple XRP i Sverige. Vi har även gjort en enkel och tydlig guide i hur du kan handla Ripple XRP med CFD:er i Sverige. 

Artikelns innehåll är till för att ge dig ökad förståelse för kryptovalutan. Den riktar sig även till dig som söker en tydlig steg-för-steg guide i hur du kan handla Ripple XRP med CFD:er. 

Texten är skriven i informativt syfte och ska inte betraktas som ekonomisk rådgivning.

skilling-logo-grön

75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

Snabbfakta Ripple XRP

Grundad

2012

Ticker

XRP

Webbplats

https://ripple.com/xrp/

Tillgångsklass

Kryptovaluta

Innehållsförteckning

Två sätt att handla Ripple XRP på

Det går att handla Ripple XRP på flera sätt. De två vanligaste sätten att köpa Ripple XRP är genom CFD-handel eller direkt på en börs. Beroende på vilken handelsplattform som du väljer att handla på kan möjliga sätt att handla skilja sig åt.

1. Handla Ripple XRP genom CFD-handel

Det går att handla med Ripple XRP utan att äga kryptovalutan direkt. Det gör du genom att handla med XRP som underliggande tillgång till ditt CFD-kontrakt. Genom handel med CFD:er spekulerar du istället i prisrörelser hos XRP. 

Du kan med handeln spekulera i att priset antingen går upp eller ner. Det innebär att du kan göra en vinst på din handel även om priset på kryptovalutan gått ner. Det går även att ta en större position på marknaden genom handel med hävstång.

Se mer om hur Ripple XRP med CFD fungerar i vår guide: Så handlar du Ripple XRP genom CFD-handel.

skilling-logo-grön

75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

2. Köpa Ripple XRP på börsen

Det går också att handla Ripple XRP direkt på börsen. Du blir då ägare av kryptovalutan och lagrar den i en virtuell plånbok eller wallet. Transaktionen blir även en del av blockkedjan. 

Eftersom du äger valutan direkt gör du en vinst eller förlust när du säljer valutan beroende på om priset gått upp eller ner. För att kunna sälja kryptovalutan krävs det att du har tillgång till den privata nyckeln.

köpa ripple xrp

Guide steg-för-steg: Så handlar du Ripple XRP genom CFD-handel

  1. Skapa ett konto
  2. Välj Ripple XRP
  3. Välj köp eller sälj
  4. Aktivera automatisk stop loss och limits
  5. Övervaka och stäng din position
skilling-logo-grön

75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

Steg 1: Skapa ett konto

Innan du kan handla med XRP behöver du som ett första steg skapa ett konto hos en handelsplattform där du kan handla valutan.

Undersök därför vilka plattformar som erbjuder handel med valutan innan du skapar ett konto. Skilling och AvaTrade är två handelsplattformar som erbjuder handel med Ripple XRP i Sverige. 

Det räcker med att skapa ett konto hos en handelsplattform som erbjuder handel med XRP för att kunna påbörja din handel. Flera handelsplattformar erbjuder registrering med BankID. Du behöver inte skapa en wallet eftersom du aldrig äger kryptovalutan.

Steg 2: Välj Ripple XRP

När du skapat ditt konto kan du påbörja din handel. Som ett andra steg väljer du därför underliggande tillgång till ditt CFD-kontrakt. Du väljer i detta steg kryptovaluta och sedan Ripple XRP. 

Steg 3: Välj köp eller sälj

I det tredje steget ska du välja position på marknaden. Du väljer då om du vill ta en kort position eller lång position på marknaden. 

En kort position är detsamma som sälj och innebär att du spekulerar i att priset kommer att gå ner. En lång position är detsamma som köp och innebär att du spekulerar i att priset kommer gå upp.

Steg 4: Aktivera automatisk stop loss och limits

Innan du öppnar din position på marknaden bör du som ett sista steg aktivera funktionerna stop loss och limits. Det ger dig en större kontroll över din handel och möjliga förlust. 

Flera handelsplattformar har även aktivering av denna funktion som krav för att du ska kunna handla med hävstång.

Steg 5: Övervaka och stäng din position

När du har öppnat positionen på marknaden kan du övervaka handelns utveckling i realtid. Du väljer själv när du vill stänga din position.

Viktigt att tänka på innan du börjar handla Ripple XRP med CFD

Det är viktigt att du förstår vad CFD-handel innebär innan du börjar handla. Det är även viktigt att du har förståelse för hur kryptomarknaden fungerar och vilka faktorer som påverkar prisförändringarna. 

Handeln går att genomföras med hävstång och därför är det även viktigt att du förstår hur handel med hävstång fungerar. Med hävstångseffekten får du en större exponering på marknaden och det är därför viktigt att du förstår konsekvenserna av handeln. 

Kryptomarknaden är känd för att ha volatila marknadsrörelser och det gäller även för kryptovalutan Ripple XRP. Eftersom marknaden är volatil kan störa prisrörelser ske över en kort period.

Vad är Ripple XRP?

Ripple XRP är en kryptovaluta som är till för att användas på plattformen Ripple. Plattformen är till för snabba överföringar av pengar mellan olika parter som använder olika valutor. Den lanserades 2012 och ägs av det amerikanska bolaget Ripple Labs. 

Själva nätverket fungerar på så sätt att säljare och köpare som har olika valutor för över valutan till XRP som sedan skickar pengarna vidare till säljarens valuta. Med plattformen kan transaktioner överföras snabbt och till ett lägre pris.

ripple xrp

Så fungerar Ripple XRP

Ripple XRP är likt andra kryptovalutor helt decentraliserad och bygger på blockkedjeteknik. Kryptovalutan är idag den tredje största sett till marknadsvärde. Tekniken bygger delvis på en öppen källkod och erbjuds med servicen RippleX. 

Eftersom Ripple fokuserar på att göra valutaöverföringar snabba innebär det att deras idé skiljer sig något från flera av de andra kryptovalutorna.

Deras plattform baseras på ett decentraliserat protokoll och aktiva validerare. Det ägande företaget behåller också till stor del kontrollen över plattformen för att säkerställa pålitligheten.

Mer om Ripple XRP och kryptovaluta

Se vårt avsnitt handla kryptovaluta för mer information om kryptovalutor. Se också våra avsnitt om hur du gör för att köpa Dogecoin, köpa Litecoin och köpa Shiba Inu Coin.

Ripple XRP är en kryptovaluta som är till för att användas på plattformen Ripple. Plattformen är till för snabba överföringar av pengar mellan olika parter som använder olika valutor.

Ripple XRP går främst att handla på två sätt. Ett av sätten går ut på att spekulera i kryptovalutans prisutveckling med CFD-handel. Du har då även möjlighet att handla med hävstång. Det andra sättet är att köpa Ripple XRP direkt på en börs. 

Markus Larsson
Markus Larsson
Civilekonom
Om författaren

Bakgrund
Markus är utbildad civilekonom och avlade sin ekonomie magisterexamen vid Stockholms universitet 2012. Han har jobbat på en av de svenska storbankerna och har han handlat med värdepapper i över 10 år.

Markus intresserade sig för CFD under sin studietid och han skrev sin kandidatuppsats om ämnet höstterminen 2010. Sedan dess har han noga följt instrumentets utbredning på marknaden.