Så handlar du Litecoin genom CFD

Här går vi igenom hur kryptovalutan Litecoin fungerar och hur du gör för att köpa Litecoin i Sverige. 

Senast uppdaterad: 2023-01-31

Köpa Litecoin - Så gör du för att handla Litecoin

Litecoin är en av de äldsta kryptovalutorna på marknaden och med tiden har kryptovalutan blivit en av de största. Kryptovalutan är inspirerad av Bitcoin och bygger i stor utsträckning på samma teknisk. 

Det går att köpa Litecoin på flera olika sätt. Denna artikeln riktar sig främst till dig som vill handla Litecoin genom CFD-handel

I artikeln finner du information om vad Litecoin är, hur uppbyggnaden av kryptovalutan ser ut och hur du kan köpa Litecoin i Sverige. Du hittar även en guide i hur du kan handla Litecoin med CFD i Sverige. 

Artikeln ger dig ökad förståelse för kryptovalutan och ger dig en steg-för-steg guide i hur du kan handla med Litecoin genom CFD-handel. 

Texten är skriven i informativt syfte och ska inte betraktas som ekonomisk rådgivning.

Plus500 logo

79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

skilling-logo-grön

75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

Snabbfakta Litecoin

Grundad

2011

Ticker

LTC

Webbplats

https://litecoin.org/sv/

Tillgångsklass

Kryptovaluta

Innehållsförteckning

Två sätt att handla Litecoin på

Litecoin går främst att handla på två sätt. Ett sätt är att spekulera i dess prisutveckling genom CFD-handel. Det andra sättet är att köpa Litecoin direkt på en börs. Möjliga sätt att handla med kryptovalutan varierar beroende på var du väljer att handla.

1. Handla Litecoin genom CFD-handel

CFD-handel innebär att du spekulerar i prisrörelser hos LTC utan att äga kryptovalutan direkt. LTC blir då den underliggande tillgång till CFD kontraktet som du handlar med. Plus500 och Skilling erbjuder CFD-handel med Litecoin. 

Handel med CFD innebär att du kan spekulera i att priset går upp eller ner. Det innebär därför att du kan göra en vinst även om priset på kryptovalutan går ner. Med handeln kan du även handla med hävstång. Se mer om hur Litecoin med CFD fungerar i vår guide: Så handlar du Litecoin genom CFD-handel.

Plus500 logo

79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

skilling-logo-grön

75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

2. Köpa Litecoin på börsen

Om du vill köpa Litecoin direkt kan du göra det på en börs. Genom att köpa kryptovalutan direkt på börsen blir du ägare av LTC och lagrar du valutan i en virtuell plånbok. Du får en privat nyckel med transaktionen. Transaktionen blir med köpet en del av blockkedjan. 

Den privata nyckeln fungerar som ett bevis på att du äger valutan. För att kunna sälja kryptovalutan i framtiden behöver du ha tillgång den. Genom att köpa LTC direkt blir du ägare av valutan och gör således en vinst om du säljer valutan när priset gått upp. Här kan du köpa Litecoin direkt.

köpa litecoin

Guide steg-för-steg: Så handlar du Litecoin genom CFD-handel

  1. Skapa ett konto
  2. Välj Litecoin
  3. Välj position
  4. Aktivera automatisk stop loss och limits
  5. Övervaka och stäng din position

 

Med CFD-handel spekulerar du i prisrörelserna hos LTC. Du äger alltså aldrig valutan direkt. Vanligtvis ställs LTC ställs mot dollarn för att prissättas. Med handeln kan du också välja till hävstångseffekten vilket gör att du kan ta en större position på marknaden. Handeln går till på så sätt att du byter skillnaden i priset när du öppnar positionen tills du stänger den.

Plus500 logo

79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

skilling-logo-grön

75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

Steg 1: Skapa ett konto

För att kunna handla med LTC behöver du skapa ett konto hos en handelsplattform som erbjuder CFD-handel med valutan. Utbudet varierar beroende på vilken handelsplattform som du väljer att genomföra din handel på. Det kan därför vara bra att undersöka möjligheterna innan du skapar ett konto. 

Du behöver endast skapa ett konto hos en handelsplattform för att kunna handla med kryptovalutan. Eftersom du aldrig äger LTC direkt behöver du inte skapa en wallet eller virtuell plånbok.

Steg 2: Välj Litecoin

När du skapat ett konto är det relativt enkelt att påbörja din handel. Innan du kan öppna en position på marknaden behöver du välja underliggande tillgång till ditt CFD-kontrakt. I det här steget väljer du därför först kryptovaluta och sedan Litecoin för att kunna spekulera i kryptovalutan prisutveckling.

Steg 3: Välj position

När du har valt underliggande tillgång väljer du i nästa steg vilken position du vill ta på marknaden. Du väljer då om du vill gå kort eller lång på marknaden. 

En kort position kallas ofta som sälj och innebär att du gör en vinst om priset gått ner när du stänger din position. En lång position kallas ofta för köp och innebär istället att du gör en vinst om priset gått upp när du stänger din position. 

Steg 4: Aktivera automatisk stop loss och limits

I det sista steget innan du öppnar din position på marknaden får du möjlighet att aktivera funktionerna stop loss och limits. Med funktionerna får du en större kontroll över din handel och begränsar en möjlig förlust. Vissa handelsplattformar kräver att du aktiverar dessa för att kunna handla med hävstång. 

Steg 5: Övervaka och stäng din position

Efter att du öppnat positionen på marknaden är din handel igång. Du kan då övervaka den i realtid och stänga handeln när du känner dig klar.

Viktigt att tänka på innan du börjar handla Litecoin med CFD

Innan du börjar med CFD-handel är det viktigt att du har en god förståelse för hur handeln fungerar. Det är också viktigt att du har en god förståelse för kryptomarknaden och vad som påverkar kursrörelser på marknaden. 

Handeln är komplex och kan genomföras med hävstång. Det är därför viktigt att du förstår vad handel med hävstång är och vad det får för konsekvenser. Du får genom hävstångseffekten en större exponering på marknaden vilket kan leda till att du förlorar pengar snabbt. 

Kryptomarknaden är känd för volatila prisrörelser och Litecoin är inget undantag. Det innebär därför att du kan förlora pengar snabbt och tvärtom tjäna pengar snabbt.

Vad är Litecoin?

Litecoin (LTC) är en peer-to-peer kryptovaluta som lanserades 2011 av Charlie Lee. Kryptovalutan är ett open source-projekt som skapats under MIT/X11 licens. LTC erbjuder ett globalt betalsystem som är helt decentraliserat utan central auktoritet. 

LTC erbjuder en väldigt snabb tid för transaktionsbekräftelse och bättre lagringseffektivitet är flera andra kryptovalutor.

litecoin

Så fungerar Litecoin

Litecoin är delvis inspirirerad av kryptovalutan Bitcoin och tekniken bakom valutan är väldigt lik Bitcoins uppbyggnad. Protokollet för kryptovalutan är en “fork” av Bitcoin. 

Det innebär att LTC är en förgrening av Bitcoins blockkedja och baseras därför på samma historik tills “forken” genomfördes. Även om kryptovalutorna till viss del är lika finns det flera större skillnader.

Skillnaden mellan Litecoin och Bitcoin

Även om Litecoin och Bitcoin till viss del har liknande uppbyggnad finns det en del saker som skiljer dem åt. En skillnad mellan kryptovalutorna är antalet totala enheter. Bitcoin har ett bestämt antal tillgängliga enheter som uppgår till 21 miljoner. Litecoin har fyra gånger fler och ett bestämt antal tillgängliga enheter som uppgår till 84 miljoner. 

Litecoins skapar även block med transaktioner i sin blockkedja oftare än Bitcoin. LTC skapar ett nytt block varje 2,5 minut. Det går att jämföra med BTC som skapar ett nytt block var 10 minut. 

En till skillnad mellan kryptovalutorna är att LTC använder scrypt-algoritmen och BTC använder SHA-256-algoritm. LTC är också ofta snabbare och billigare än flera av de ledande kryptovalutorna, däribland BTC.

Mer om Litecoin och kryptovaluta

Om du vill veta mer om kryptovalutor, se vårt avsnitt handla kryptovaluta. Där hittar du mer information om hur handeln går till och vilka fler kryptovalutor som finns på marknaden. Vi har även samlat information om hur du kan köpa Dogecoin, köpa Ether, köpa Ripple XRP och köpa Shiba Inu Coin.

Litecoin (LTC) är en peer-to-peer kryptovaluta som lanserades 2011. Kryptovalutan är ett open source-projekt som skapats under MIT/X11 licens. LTC erbjuder ett globalt betalsystem som är helt decentraliserat utan central auktoritet. 

Litecoin går främst att handla på två sätt. Du kan antingen spekulera i kryptovalutans prisutveckling med CFD-handel och kan då handla med hävstång. Det går också att köpa Litecoin direkt på en börs. 

Markus Larsson
Markus Larsson
Civilekonom
Om författaren

Bakgrund
Markus är utbildad civilekonom och avlade sin ekonomie magisterexamen vid Stockholms universitet 2012. Han har jobbat på en av de svenska storbankerna och har han handlat med värdepapper i över 10 år.

Markus intresserade sig för CFD under sin studietid och han skrev sin kandidatuppsats om ämnet höstterminen 2010. Sedan dess har han noga följt instrumentets utbredning på marknaden.