Så handlar du Fan Tokens kryptovaluta

Här har vi samlat information om hur Fan Tokens fungerar och hur du kan köpa Fan Tokens i Sverige. 

Senast uppdaterad: 2023-01-31

Köp Fan Tokens - Så fungerar det

Fan Tokens har blivit allt vanligare och innebär att fotbollslag skapar egna kryptovalutor som det är möjligt att investera i. Valutorna utfärdas av lagen själva och likt övriga kryptovalutor sätts priset mot en valuta, vanligtvis USD. 

Det går att handla Fan Tokens genom CFD-handel. I artikeln går vi igenom vad Fan Tokens är, hur du kan handla Fan Tokens i Sverige och hur dessa fungerar. Vi har också gjort en tydlig steg-för-steg guide i hur du kan handla Fan Tokens genom CFD-handel. 

Denna artikel riktar sig till dig som vill lära dig mer om kryptovalutan. Den riktar sig även till dig som söker en tydlig guide och vill veta mer om hur du handlar kryptovalutan i Sverige. 

Texten är skriven i informativt syfte och ska inte betraktas som ekonomisk rådgivning.

skilling-logo-grön

75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

Innehållsförteckning

Två sätt att handla Fan Tokens på

Det går att handla Fan Tokens kryptovaluta på flera olika sätt. De två främsta sätten att handla Fan Tokens på är genom CFD-handel eller direkt på en börs. 

Sätten att handla på liknar handel för övriga kryptovalutor. Om du väljer att handla genom CFD-handel spekulerar du i prisutvecklingen av kryptovalutan. Väljer du att istället köpa Fan Tokens direkt på en börs blir du ägare av valutan.

Utbudet skiljer sig beroende på vilken nätmäklare som du väljer att handla på.

1. Handla Fan Tokens kryptovaluta genom CFD-handel

Genom CFD-handel kan du handla med kryptovalutan utan att äga den direkt. Du handlar då med Fan Tokens kryptovalutas prisrörelser. Positionen är därför oftast kortvarig eftersom du aldrig äger valutan direkt. 

Skilling är en av få nätmäklare som erbjuder CFD-handel med Fan Tokens. Det går att handla med bland annat fotbollslag som Juventus, PSG, Milan, Roma och Barcelona på handelsplattformen. 

CFD-handel gör det möjligt att tjäna pengar på både en upp- och nedgång i prisutvecklingen. Den position som du väljer avgör hur du kan tjäna pengar på priset. För mer information om hur CFD-handel med Fan Tokens kryptovaluta fungerar se vår guide: Så handlar du Fan Tokens genom CFD-handel.

2. Köp Fan Tokens direkt på en börs

Det går också att köpa Fan Tokens kryptovaluta direkt på en börs. Det fungerar på samma sätt som för övriga kryptovalutor och valutan förvaras i en wallet. 

Utbudet och möjligheten att handla med Fan Tokens kryptovaluta kan skilja sig beroende på vilken nätmäklare som du väljer.

BARUSD
Illustrativa priser på BARUSD hos Skilling.

Guide steg-för-steg: Så handlar du Fan Tokens genom CFD-handel

  1. Registrera dig och skapa ett konto
  2. Välj en Fan Token kryptovaluta
  3. Välj position
  4. Aktivera automatisk stop loss och limits
  5. Övervaka och stäng positionen

Med CFD-handel spekulerar du i i prisutveklingen av det Fan Token som du väljer som underliggande tillgång. Kryptovalutan ställs då vanligtvis på en annan traditionell valuta som USD.

Hos Skilling finns bland annat JUVEUSD, PSGUSD och BARUSD som alla handlas mot dollarn. Du byter då skillnaden i priset från när du öppnar position tills du väljer att stänga positionen.

skilling-logo-grön

75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

Steg 1: Registrera dig och skapa ett konto

Innan du kan påbörja din handel behöver du registrera dig och skapa ett konto hos en nätmäklare. Se över vilka nätmäklare som erbjuder Fan Tokens innan du gör ditt val. Eftersom du inte investerar direkt i kryptovalutan behöver du inte skapa en wallet.

Steg 2: Välj en Fan Token kryptovaluta

I nästa steg behöver du välja vilken Fan Tokens kryptovaluta som du vill handla med. Beroende på vilken nätmäklare som du handlar hos kan utbudet skilja sig. 

Om du till exempel vill handla med Juventus Fan Token väljer du JUVEUSD som underliggande tillgång. Du kommer då att spekulera i kryptovalutans prisrörelser.

Steg 3: Välj position

I nästa steg väljer du vilken position du vill ta på marknaden. Du väljer då om du vill ta en lång eller kort position.

En lång position innebär kortfattat att du spekulerar i att priset går upp och en kort position innebär tvärtom att du spekulerar i att priset går ner.

Steg 4: Aktivera automatisk stop loss och limits

Aktivera funktionen stop loss innan du öppnar din position på marknaden. Genom att aktivera funktionen minskar du din risk och begränsar den möjliga förlusten.

Kryptovalutor kan svänga kraftigt och det är därför viktigt att du aktiverar funktionen.

Steg 5: Övervaka och stäng din position

När din handel är igång gäller det att övervaka prisrörelserna och stänga positionen när du är klar med din handel.

Viktigt att tänka på innan du börjar handla Fan Tokens med CFD

Innan du påbörjar din handel är det viktigt att du förstår både hur CFD-handel fungerar och hur kryptovalutamarknaden fungerar. 

CFD-handel kan handlar med hävstång. Det är därför viktigt att du förstår konsekvenserna av handel med hävstång och volatila instrument som krypto. 

Kryptovalutor har ofta väldigt volatila marknadsrörelser. Det innebär att små marknadsrörelser kan resultera i att du förlorar kapital snabbt.

Vad är Fan Tokens?

Fan Tokens är digitala tillgångar som skapas och används på befintlig blockkedja. Den mest populära blockkedjan som används är ERC Tokens av Ethereum. Fan Tokens är en typ av kryptovaluta som utfärdats av sportklubbar. 

De är specifika för en klubb och ger tillgång till ett krypterat register med rösträtt och medlemskap. Fan Tokens baseras inte på något underliggande värde utan baseras istället på hur stort värde fansen sätter på att kunna delta i klubben och möjligheten att tjäna fördelar.

fotboll

Så fungerar Fan Tokens

Priset på Fan Tokens kryptovaluta baseras på deras popularitet. Kryptovalutan kan bli mer populär om fler rättigheter låses upp så fler fans kan involvera sig i sin klubb.

Med ökade rättigheter får fansen mer makt och kan ta del av beslutsfattandet i klubben.

Fotbollslag som erbjuder Fan Tokens

Några fotbollslag som erbjuder Fan Tokens kryptovaluta är: 

Mer om kryptovaluta

Se vår sida handla kryptovaluta för mer information om hur kryptovalutor fungerar och hur du kan handla med kryptovalutor.

Se även våra sidor om specifika kryptovalutor och om hur du kan köpa Bitcoin, köpa Dogecoin och köpa Shiba Inu Coin

Fan Tokens är digitala tillgångar som skapas och används på befintlig blockkedja. Det är en typ av kryptovaluta som utfärdats av sportklubbar. 

Det går att handla Fan Tokens kryptovaluta på flera olika sätt. De två främsta sätten att handla Fan Tokens på är genom CFD-handel eller direkt på en börs. 

Markus Larsson
Markus Larsson
Civilekonom
Om författaren

Bakgrund
Markus är utbildad civilekonom och avlade sin ekonomie magisterexamen vid Stockholms universitet 2012. Han har jobbat på en av de svenska storbankerna och har han handlat med värdepapper i över 10 år.

Markus intresserade sig för CFD under sin studietid och han skrev sin kandidatuppsats om ämnet höstterminen 2010. Sedan dess har han noga följt instrumentets utbredning på marknaden.