Så handlar du Ether genom CFD

Här går vi igenom hur kryptovalutan Ether fungerar och hur du gör för att köpa Ether i Sverige. 

Senast uppdaterad: 2023-01-31

Köpa Ether - Så gör du för att handla Ethereum

Ether är världens näst största kryptovaluta efter Bitcoin. Ibland brukar namnet Ethereum användas men egentligen är det rätta namnet på den faktiska kryptovalutan Ether. Ethereum är den blockkedja som kryptovalutan bygger på.

Det finns flera sätt att handla med Ether. Den här artikeln är främst riktat till dig som vill spekulera i kryptovalutans prisrörelser genom CFD-handel

I avsnittet går vi igenom vad Ether och Ethereum är, hur kryptovalutan är uppbyggd och hur du kan köpa Ether i Sverige. Vi har även gjort en steg-för-steg guide i hur du kan handla Ether med CFD i Sverige. 

Genom att läsa igenom artikeln kommer du få en ökad förståelse för kryptovalutan och dess ursprung. Du kommer även få ta del av en guide för att underlätta din handel med Ether genom CFD. 

Texten är skriven i informativt syfte och ska inte betraktas som ekonomisk rådgivning.

Plus500 logo

79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

skilling-logo-grön

75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

Snabbfakta Ether

Grundad

2015

Ticker

ETH

Webbplats

https://ethereum.org/

Tillgångsklass

Kryptovaluta

Innehållsförteckning

Två sätt att handla Ether på

Ether går främst att handla på två sätt. Du kan antingen spekulera i kryptovalutans prisutveckling med CFD-handel eller köpa Ether direkt på en börs. Möjligheterna att handla på de två olika sätten beror på var du väljer att handla Ether.

1. Handla Ether genom CFD-handel

Genom CFD-handel spekulerar du i kryptovalutans prisrörelser och äger inte ETH direkt. ETH blir då den underliggande tillgången till ditt CFD-kontrakt. Plus500 och Skilling är två handelsplattformar som erbjuder CFD-handel med Ether. 

Med CFD-handel kan du göra en vinst på din handel om priset går upp eller ned. Det beror på att din vinst eller förlust påverkas av vilken position som du tar på marknaden. Handeln går också att genomföra med hävstång. Se mer om hur Ether med CFD fungerar i vår guide: Så handlar du Ether genom CFD-handel.

Plus500 logo

79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

skilling-logo-grön

75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

2. Köpa Ether direkt på börsen

Det går också att köpa Ether direkt på en börs. Du blir då ägare av kryptovalutan och behöver därför lagra den i en virtuell plånbok. Med köpet får du då en privat nyckel till transaktionen som blir en del av blockkedjan. 

För att kunna sälja Ether i framtiden behöver du ha tillgång till den privata nyckeln. Den fungerar som ett form av bevis på att du äger valutan. Om du väljer att köpa och bli ägare direkt av ETH gör du en vinst om priset gått valutan gått upp när du säljer. Här kan du köpa Ether direkt.

köpa ether

Guide steg-för-steg: Så handlar du Ether genom CFD-handel

  1. Skapa ett konto
  2. Välj Ether
  3. Välj position
  4. Välj automatisk stop loss och limits
  5. Övervaka och stäng din position

 

CFD-handel innebär att du spekulerar i prisrörelserna hos ETH istället för att investera direkt i valutan. Handeln går vanligtvis till på så sätt att ETH ställs mot en annan traditionell valuta, oftast USD. Du byter genom handeln skillnaden i priset när du öppnar positionen tills du stänger den.

Plus500 logo

79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

skilling-logo-grön

75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

Steg 1: Skapa ett konto

Innan du kan börja handla med ETH krävs det att du skapar ett konto hos någon av handelsplattformarna som erbjuder handel med valutan. Handelsplattformar erbjuder olika utbud av underliggande tillgångar till handeln så det är därför bra att kolla igenom möjligheterna innan du skapar ett konto. 

Det räcker med att skapa ett konto hos någon av handelsplattformarna för att kunna handla med kryptovalutan. Du behöver alltså inte skapa en virtuell plånbok eller wallet.

Steg 2: Välj Ether

I nästa steg kan du påbörja din handel och det första du behöver göra då är att välja underliggande finansiellt instrument till din handel. I det här steget väljer du Ether för att kunna spekulera i valutans prisrörelser.  

Steg 3: Välj position

I nästa steg väljer du vilken position som du vill ta. Du kan antingen välja en lång position som ofta benämns som köp. Eller så kan du välja en kort position som ofta benämns som sälj. 

Kortfattat innebär en lång position att du gör en vinst om priset gått upp när du stänger din position. En kort position innebär tvärtom att du gör en vinst om priset gått ner när du stänger din position.

Steg 4: Välj automatisk stop loss och limits

Aktivera funktionen stop loss och limits innan du öppnar din position på marknaden. Med funktionen så begränsar du din möjliga förlust och får mer kontroll över din handel. Vissa handelsplattformar har som krav att funktionen ska aktiveras för att få handla med hävstång.

Steg 5: Övervaka och stäng din position

När din handel är igång kan du övervaka den och stänga handeln när du är klar. Du öppnar då en position i motsatt riktning.

Viktigt att tänka på innan du börjar handla Ether med CFD

Det är viktigt att du har en förståelse för hur CFD-handel går till innan du börjar handla. Det är också viktigt att du förstår hur kryptomarknaden fungerar och vilka faktorer som kan påverka handeln. 

CFD-kontrakt är komplexa instrument och kan genomföras med hävstång. Det är därför viktigt att du förstår kontrakten och effekterna av att handla med hävstång. Med hävstång får du en större exponering på marknaden vilket i sin tur kan leda till att du förlorar pengar snabbt. 

Ether har likt andra kryptovalutor haft en väldigt volatil utveckling. Det innebär att du kan förlora pengar snabbt med hävstången men också tvärtom att du kan vinna pengar snabbt.

Vad är Ether och Ethereum?

Ether (ETH) är en kryptovaluta som skapats genom blockkedjan Ethereum. Ethereum är en blockkedja med öppen källkod som grundades 2015 av Vitalik Buterin. Tekniken bygger på blockkedjetekniken och meningen är att skapa ett decentraliserat samarbetsprogram. 

På plattformen kan programmerare själva bygga sin egna valutor, decentraliserade applikationer (DApps) och smarta kontrakt utan tredje part. Det är möjligt att starta nya kryptovalutor och produkter som till exempel NFT (non-fungible token). Plattformen har blivit en marknadsplats för bland annat spel och appar och där valutan är ETH. Fan Tokens har bland annat skapats på plattformen. 

Det går inte att köpa Ethereum direkt men det går att köpa Ether (ETH) som skapats ur blockkedjan. ETH är den näst största kryptovalutan efter Bitcoin sett till marknadsvärde.

De senaste åren har Ethereums plattform drivit de flesta av de populära ICO (Initial Coin Offerings) som genomförts. ICO är ett sätt för startups att få in startkapital via olika plattformar. Shiba Inu Coin är bland annat skapad på plattformen.

ether

Så fungerar Ether och Ethereum

Ether har likt andra kryptovalutor en öppen och transparent huvudbok. Transaktionerna som görs är offentliga och registreras. Ethereum baseras på en blockkedjeteknik men erbjuder också utveckling av decentraliserade programvaror som programmerare kan vidareutveckla.

Skillnaden mellan Ether och Bitcoin

Blockkedjetekniken mellan Ether och Bitcoin liknar varandra. Kapaciteten mellan de olika kryptovalutorna skiljer sig dock åt. Bitcoin består endast av en blockkedjeteknik som är ett elektroniskt valutasystem som möjliggör betalningar med kryptovalutan. 

Ethereum möjliggör också ett elektroniskt valutasystem men inte bara utan ser också till att programmeringskoden för flera olika decentraliserade program fortsätter. Som utvecklare kan man därför använda plattformen för att bland annat samla in kapital.

En annan skillnad är att Bitcoin har ett bestämt antal bitcoins tillgängliga som uppgår till ca 21 miljoner. Ethereum däremot har en begränsning på 18 miljoner Ether per år.

Ännu en skillnad är att en dator utvinner bitcoin genom “mining”. Ethereum utvinns inte utan man får istället betalt i Ether för sitt arbete i blockkedjan. Kostnaden för själva transaktionen kallas för “fuel” och beror på hur mycket lagringsutrymme som går åt och hur komplex själva transaktionen är.

Mer om Ether och kryptovaluta

För mer information om kryptovalutor se vårt avsnitt handla kryptovaluta. Du får då mer information om hur handel med kryptovalutor går till och vilka kryptovalutor som finns. 

Vi går även igenom fler typer av kryptovalutor och hur du går tillväga för att handla med dem. Se bland annat köpa Dogecoin, köpa Litecoin och köpa Ripple XRP

Ether (ETH) är en kryptovaluta som skapats genom blockkedjan Ethereum. Ethereum är en blockkedja med öppen källkod som grundades 2015. Ether är den näst största kryptovalutan efter Bitcoin sett till marknadsvärde.

Ether går främst att handla på två sätt. Du kan antingen spekulera i kryptovalutans prisutveckling med CFD-handel och har då även möjlighet att handla med hävstång. Det går också att köpa Ether direkt på en börs. 

Markus Larsson
Markus Larsson
Civilekonom
Om författaren

Bakgrund
Markus är utbildad civilekonom och avlade sin ekonomie magisterexamen vid Stockholms universitet 2012. Han har jobbat på en av de svenska storbankerna och har han handlat med värdepapper i över 10 år.

Markus intresserade sig för CFD under sin studietid och han skrev sin kandidatuppsats om ämnet höstterminen 2010. Sedan dess har han noga följt instrumentets utbredning på marknaden.