Att handla Dogecoin genom CFD

Här hittar du information om hur kryptovalutan fungerar och hur du kan köpa Dogecoin i Sverige. 

Senast uppdaterad: 2023-01-31

Köpa Dogecoin - Så fungerar det i praktiken

Dogecoin startade egentligen som ett skämt men har blivit en alltmer populär kryptovaluta och är idag en av de största kryptovalutorna på marknaden. Det finns primärt två olika sätt att handla med Dogecoin. Den här artikeln riktar sig främst till dig som vill spekulera i Dogecoin genom CFD handel

I denna artikel går vi även igenom vad Dogecoin är, hur kryptovalutan fungerar, hur du kan köpa Dogecoin i Sverige och hur du kan spekulera i prisutvecklingen genom CFD-handel utan att äga valutan direkt. Du hittar även en tydlig och enkel steg-för-steg guide i hur du kan handla Dogecoin genom CFD-handel. 

Vår artikel riktar sig till dig som vill veta mer och få ökad förståelse för kryptovalutan. Artikeln riktar sig även till dig som söker en enkel och tydlig guide i hur du kan handla Dogecoin med CFD i Sverige. 

Texten är skriven i informativt syfte och ska inte betraktas som ekonomisk rådgivning. 

Snabbfakta Dogecoin

Grundad

2013

Ticker

DOGE

Webbplats

https://dogecoin.com/

Tillgångsklass

Kryptovaluta

Innehållsförteckning

Två sätt att handla Dogecoin på

Det finns främst två sätt att handla Dogecoin. Det är på samma sätt som att handla kryptovalutor i allmänhet. Antingen kan du spekulera i prisutvecklingen för kryptovalutan genom CFD-handel eller köpa Dogecoin direkt på börsen. Beroende på vilken handelsplattform som du väljer erbjuds olika sätt att handla Dogecoin på. 

1. Handla Dogecoin genom CFD-handel

Handel med CFD innebär att du spekulerar i marknadspriserna och prisrörelserna av DOGE som underliggande tillgång till CFD-kontraktet. Det innebär att du aldrig äger kryptovalutan. Skilling är en av få mäklare som erbjuder CFD-handel med Dogecoin som underliggande tillgång.  

Genom att spekulera i priset kan du tjäna pengar både på en uppgång och nedgång beroende på vilken position som du väljer. Se mer om hur CFD-handel med Dogecoin går till i vår guide: Så handlar du Dogecoin genom CFD-handel. 

2. Köpa Dogecoin direkt på en börs

Genom att köpa Dogecoin direkt på en börs blir du ägare av valutan som sedan lagras i en virtuell plånbok eller wallet. Transaktionen inkluderas då i blockkedjan. Du får även en offentlig och privat nyckel till transaktionen.

Den privata nyckeln fungerar som ett bevis och används sedan för att kunna sälja kryptovalutan. Beroende på om priset på Dogecoin gått upp eller ner när du väljer att sälja kan du göra en vinst eller förlust på din investering. Här kan du köpa Dogecoin direkt på en börs.

Köpa dogecoin

Guide steg-för-steg: Så handlar du Dogecoin genom CFD-handel

  1. Skapa ett konto
  2. Välj Dogecoin
  3. Välj position på marknaden
  4. Välj automatisk stop loss och limits
  5. Övervaka och stäng din position


Genom CFD-handel kan du spekulera i marknadspriset på Dogecoin och dess prisutvecklingen istället för att investera i valutan direkt. Vanligtvis ställs då DOGE mot en annan valuta. Med CFD-handel byter du då skillnaden i marknadspriset från att du öppnar positionen tills du stänger den.  

75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

Steg 1: Skapa ett konto

Det första steget går ut på att skapa ett konto på den handelsplattform som du valt att genomföra din handel på. Olika handelsplattformar erbjuder olika utbud i underliggande finansiella instrument för CFD-handel.

Eftersom du inte investerar direkt i kryptovalutan behöver du inte skapa en wallet utan det räcker med ett konto hos mäklaren eller handelsplattformen. 

Steg 2: Välj Dogecoin

När du skapat ett konto kan du sätta igång din handel. Du väljer då underliggande instrument som du vill spekulera i. Välj då Dogecoin om du vill spekulera i kryptovalutans prisrörelser.   

Steg 3: Välj position på marknaden

I nästa steg ska du bestämma vilken position som du vill ta på marknaden. Om du väljer en lång position innebär det att du går med vinst om priset på DOGE gått upp när du stänger din position. Om du väljer en kort position går du istället med vinst om priset på DOGE gått ner när du stänger din position. 

Steg 4: Välj automatisk stop loss och limits

Innan du öppnar din position på marknaden bör du aktivera funktionen stop loss. Du minskar på så sätt risken med CFD-handel och begränsar din möjliga förlust.

Kryptovalutor är väldigt volatila finansiella instrument och kan svänga kraftigt. Funktionen erbjuds hos de flesta handelsplattformar. 

Steg 5: Övervaka och stäng din position

Övervaka din position under tiden som den är öppen och stäng den genom att öppna en position i motsatt riktning när du är klar med din handel. 

Viktigt att tänka på innan du börjar handla Dogecoin med CFD

Innan du börjar handla med CFD och Dogecoin är det viktigt att du förstår hur handeln och marknaden fungerar. Det är viktigt att du förstår vad som kan påverka handeln och hur.

CFD-kontrakt kan även handlas med hävstång vilket innebär att du får en större exponering än din initiala insats. Det finns därför risk för att väldigt små marknadsrörelser kan leda till att du förlorar kapital snabbt.

DOGE har historiskt haft väldigt volatila marknadsrörelser vilket innebär att du kan förlora mycket pengar under en kort period.

Vad är Dogecoin?

Dogecoin (DOGE) är en litecoinbaserad kryptovaluta som grundades 2013. Kryptovalutan var till en början ett skämt som baserades på memet “Doge” som trendade frekvent under perioden. Dogecoin har likt memet en bild på hundrasen Shiba som sin logotyp. 

Kryptovalutan grundades 2013 av Billy Markus och Jackson Palmer som ville skapa en populär och lättigenkännlig valuta för investerare.

Kryptovalutan har under det senaste året haft en volatil utveckling och till stor del påverkats av vad som skrivs om den på sociala medier. Elon Musk har vid flera tillfällen skrivit om kryptovalutan på Twitter vilket påverkat dess utveckling. 

Dogecoin shiba

Så fungerar Dogecoin

Dogecoin är baserad på kryptovalutan Litecoin och använder en scrypt-teknik som krypteringsalgoritm för transaktioner. Till skillnad från Bitcoin har Dogecoin ingen maximal mängd monetära enheter. Kryptovalutan når istället sin maximala tillväxtmängd vid 100 miljarder enheter. 

Likt övriga kryptovalutor kan DOGE spåras via blockchain. Användarna kan på så sätt köpa och sälja utan inblandning av en mellanhand. 

Genom att investera direkt i kryptovalutan kan du skapa en eller fler dogecoinadresser som samlas i virtuella plånböcker. Adressen har i sin tur en privat och en publik nyckel. Den privata nyckeln används för att kunna skicka pengar från adressen. 

3 faktorer som har påverkat Dogecoins prisutveckling historiskt

Likt övriga kryptovalutor är det svårt att förutspå DOGE prisrörelser och vad som egentligen påverkar priset. Kryptovalutan har svängt kraftigt det senaste året och det finns några faktorer som historiskt har visat sig påverka.

 

1. Sociala medier och forum

Saker som skrivs på sociala medier och i forum har visat sig påverka kryptovalutors prisutveckling och även Dogecoin.

Få har säkert missat att Elon Musk vid flera tillfällen twittrat om bland annat Dogecoin vilket gjort att flera börjat intressera sig för kryptovalutan och att priset tillsammans med volymen successivt steg under våren.

Flera trådar på Reddit har också frekvent skrivit om Dogecoin vilket påverkat prisutvecklingen historiskt. 

2. Nyheter

Nyheter kopplade till kryptovalutan har också vid flera tillfällen under året gjort att fler valt att köpa valutan. I våras nämndes DOGE i flera sammanhang och en del av prisutvecklingen tros enligt flera artiklar ha berott att det amerikanska basketlaget Oakland Athletic’s annonserade under perioden att de sålde matchbiljetter för 100 DOGE. 

3. Kryptovalutans popularitet

Likt Bitcoins utveckling kan även Dogecoins utveckling till viss del bero på att kryptovaluta i allmänhet blivit mer mainstream än tidigare. Fler och fler handelsplattformar tillåter även handel med Dogecoin vilket gör att det är vanligare och lättare att handla med än tidigare. 

Mer om Dogecoin och kryptovaluta

Se vårt avsnitt om handla kryptovaluta för mer information och för att lära dig mer om hur CFD-handel med kryptovaluta fungerar. Där hittar du bland annat faktorer som i många fall påverkar marknadsrörelser av kryptovalutor, räkneexempel och vanliga termer relaterade till kryptovaluta.

Du hittar även information om andra kryptovalutor som finns på marknaden. Se även vår sida om den äldsta och största kryptovalutan på marknaden och om hur du kan köpa Bitcoin

Dogecoin är en kryptovaluta som egentligen började som ett skämt 2013. Idag är kryptovalutan en av de mest populära och nämns ofta i sociala medier. Dogecoin är baserad på kryptovalutan Litecoin och är uppbyggd med en scrypt-teknik.

Det finns olika sätt att köpa Dogecoin. Två av sätten att handla Dogecoin på är: Handla med kryptovalutans marknadsrörelser genom CFD-handel utan att direkt äga kryptovalutan eller att köpa kryptovalutan direkt på en börs och lagra den i en digital wallet.

Markus Larsson
Markus Larsson
Civilekonom
Om författaren

Bakgrund
Markus är utbildad civilekonom och avlade sin ekonomie magisterexamen vid Stockholms universitet 2012. Han har jobbat på en av de svenska storbankerna och har han handlat med värdepapper i över 10 år.

Markus intresserade sig för CFD under sin studietid och han skrev sin kandidatuppsats om ämnet höstterminen 2010. Sedan dess har han noga följt instrumentets utbredning på marknaden.