De så kallade FAANG-aktierna som inkluderar de stora tillväxtbolagen Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Google (Alphabet) har det senaste året varit drivande i börsutvecklingen på den nordamerikanska börsen. Även tillväxtaktierna Microsoft och Tesla har drivit på index det senaste året.
Apple passerade ett börsvärde på 2 000 miljarder dollar den 19 augusti. Även Microsoft, Alphabet och och Amazon har passerat ett börsvärde på 1 000 miljarder dollar. Skillnaden mellan bolagens värdering och avkastning skiljer sig dock åt rejält.
Årets uppgång har exempelvis en klar vinnare i Teslas uppgång på över 400% medan Alphabet har haft en mer blygsam uppgång på ca 10% till mitten på september 2020.
Teslas kursutveckling var som störst i augusti månad då det fanns stora förhoppningar på att aktien skulle ta plats i S&P500 index till följd av en stark kvartalsrapport för Q2. Bolaget hade då haft fyra kvartal i rad med vinst vilket krävs för att bolaget ska ta plats i S&P500 index. Bolaget genomförde även en aktiesplit i augusti.
Det blev dock ingen inkludering i S&P500 indexet och aktien sjönk något. Med ett börsvärde närmare 390 miljarder dollar är dock Tesla världens största bilbolag. Enligt flera analytiker förväntas bolagets vinst öka markant de närmaste åren.
Efter att våren och sommaren varit drivet av karantän och mer tid i hemmet till följd av COVID-19 har aktier som Netflix, Amazon och Facebook gynnats.
Antalet användare hos Netflix har ökat markant till följd av ändrat beteende hos konsumenterna under COVID-19. Bara i år har aktien gått upp med närmare 50%. Netflix har numera ett börsvärde på närmare 210 miljarder dollar.
Amazons aktie har stigit närmare 70% på ett år till följd av ökat omsättning från näthandel under coronapandemin. Bolaget har numera ett börsvärde på 1 500 miljarder dollar och var det andra bolaget i världen att passera 1 000 miljarder dollar 2018.
Tillväxten i bolaget är hög och nästa år förväntas vinsten öka med 43%. Amazon har som strategi att inte dela ut några pengar eller göra återköp utan istället investera i att fortsätta växa på befintliga och nya marknader. Bolagets molntjänst Amazon Web Services har hög tillväxt och är världens största molntjänst med kunder som Netflix, Linkedin och Facebook.
Även Facebook har haft en hög tillväxt. Bolaget har avkastat på samma nivå som Amazon under de senaste fem åren. Årets uppgång är dock mer blygsam än Amazons med en kursuppgång på ca 30%. Bolagets börsvärde är numera på ca 600 miljarder dollar.
Microsofts aktie har i år stigit med närmare 45% och är världens näst största bolag mätt i börsvärde med sina 1 535 miljarder dollar. En stor del av utvecklingen det senaste året beror på bolagets molntjänst Azure som har haft en stark vinstutveckling med närmare 47% bara under det senaste kvartalet. Microsoft har likt Apple en enorm kassa vilket gör att värderingarna är betydligt lägre jämfört med exempelvis Netflix och Tesla.
Apple blev i augusti det andra bolaget någonsin med ett börsvärde över 2 000 miljarder dollar. I år har bolagets aktie stigit med närmare 50%. Bolagets börsvärde är numera värt lika mycket som flera enskilda börser. Bolaget genomförde även en aktiesplit i augusti och har under flera år genomfört en hel del aktieåterköp. Bolaget väntas fortsätta ha en hög tillväxt och vinsten väntas öka med 23% till nästa år.
Sämst kursuppgång det senaste året står sökmotorn Googles moderbolag Alphabet för. Bolaget har haft en kursuppgång på ca 10% i år. Många tror att bolagets utveckling till stor del beror på att annonsmarknaden inte varit lika attraktiv under COVID-19. Bolaget har dock det fjärde största börsvärdet på närmare 1 020 miljarder dollar. Bolaget förväntas ha fortsatt hög tillväxt och nästa år väntas vinsten öka med 30%.
Samtliga av tillväxtbolagen har haft en enorm utveckling de senaste fem åren och drivit den nordamerikanska börsen uppåt. Det återstår att se hur effekterna av COVID-19 slutligen påverkar bolagens resultat och tillväxt de närmaste åren. Många tror att en digitalisering har påskyndats hos både privatpersoner och företag vilket kommer gynna techjättarna medan andra tycker att värderingarna är överdrivna.
Läs mer om handla aktieindex.
Läs mer om aktiehandel.
Läs mer om köpa utländska aktier.
Bakgrund
Markus är utbildad civilekonom och avlade sin ekonomie magisterexamen vid Stockholms universitet 2012. Han har jobbat på en av de svenska storbankerna och har han handlat med värdepapper i över 10 år.
Markus intresserade sig för CFD under sin studietid och han skrev sin kandidatuppsats om ämnet höstterminen 2010. Sedan dess har han noga följt instrumentets utbredning på marknaden.
Lasserk AB
Org nr: 5591246011
Artillerigatan 42
114 45 Stockholm
kontakt@cfdinfo.se
CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. Mellan 67 och 89 procent av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risk som finns för att förlora dina pengar. Inget du läser på webbplatsen ska betraktas som ekonomisk eller juridisk rådgivning. Kontrollera alltid att informationen som angivits på vår webbplats är aktuell.