Pandemin har skapat en rekordhög volatilitet på börsen

Medan pandemin fortsätter att skapa problem i svensk ekonomi med en ökad arbetslöshet och antal konkurser till följd verkar börsen leva sitt egna liv och i många fall vara tillbaka på nivåer innan pandemins utbrott. 

Pandemin skapar volatilitet

Innehållsförteckning

Rekordhög volatilitet på börsen sedan mars

Ett stort antal aktier på Stockholmsbörsen har upplevt en hög volatilitet sedan effekterna av pandemin började märkas i början av mars. Närmare 150 aktier har stigit med 50 procent eller mer jämfört med aktiernas lägsta kursnivå det senaste halvåret. 34 aktier har till och med stigit med över 100 procent jämfört med sina lägsta kurser det senaste halvåret. 

Catena Media är den aktie som upplevt den största ökningen med närmare 300% ökning jämfört med sin lägsta kurs. Aktiekursen var som lägst runt 7 kronor och står idag strax över 25 kronor. 

Även upplevelsebolaget Moment Group har upplevt en ökning med mer än 200 procent sedan den lägsta nivån det senaste halvåret. Aktien handlades för under en krona som lägsta nivå i slutet av mars. 

Flera bolag inom spel- och betting har stigit mer än 100%

Flera av de bolag vars aktiekurser stigit mer än 100 procent är främst inom spel- och bettingmarknaden. Bolag som Gaming Innovation, LeoVegas, G5 Entertainment, Betsson, Evolution Gaming och Kindred har samtliga stigit med långt över 100 procent jämfört med deras lägsta nivå de senaste halvåret.  

Även OMX30 har även stigit sedan den lägsta nivån den 23 mars då den låg på 1 292,27 kronor. Idag ligger OMX30 på 1 715,44 kronor. Bara den senaste månaden har indexet stigit med närmare 10%. 

Endast två aktier handlas under eller i nivå med sin lägsta kurs det senaste halvåret och det är Venue Retail Group och Green Landscaping. Venue Retail Group är handelsstoppad eftersom bolaget är under rekonstruktion. Green Landscaping genomför en nyemission.

Läs mer om aktiehandel. 

Läs mer om köpa utländska aktier. 

Läs mer om blanka aktier. 

Källa: Avanza 

Markus Larsson

Markus Larsson

Civilekonom

Om författaren

Bakgrund
Markus är utbildad civilekonom och avlade sin ekonomie magisterexamen vid Stockholms universitet 2012. Han har jobbat på en av de svenska storbankerna och har han handlat med värdepapper i över 10 år.

Markus intresserade sig för CFD under sin studietid och han skrev sin kandidatuppsats om ämnet höstterminen 2010. Sedan dess har han noga följt instrumentets utbredning på marknaden. 

Fler artiklar