CFD för nybörjare - Så fungerar det i praktiken

Det här avsnittet handlar om CFD för nybörjare och är riktat till dig som är ny inom CFD handel och vill veta mer om hur det fungerar. 

CFD för nybörjare - Komplett guide

För att handla med CFD finns det flera olika handelsplattformar som du kan använda. De vanligaste handelsplattformarna är Plus500 och eToro

Beroende på vilken handelsplattform som du väljer att skapa ett konto hos kan det finnas vissa skillnader i underliggande tillgångar och marknader som de erbjuder. För mer information om vad respektive handelsplattform erbjuder för underliggande tillgångar se mer information respektive sammanfattning.

Texten är skriven i informativt syfte och ska inte betraktas som ekonomisk rådgivning. 

Plus500 logo

Minsta Insättning

100 USD

Registrering

72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

eToro logo

Minsta Insättning

200 USD

Registrering

67% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

Innehållsförteckning

CFD för nybörjare - Det här bör du tänka på

Innan du börjar handla med CFD bör du skapa dig en förståelse för hur instrumentet fungerar och hur du ska gå tillväga för att handla CFD som nybörjare. Det är viktigt att du väljer en marknad som du förstår och att du förstår riskerna med att handla med CFD kontrakt. 

CFD handel innebär att du handlar med en hävstång som kan leda till att du kan förlora mer pengar än du investerar samtidigt som din vinst också kan blir betydligt större än din investering.

4 viktiga punkter att ta ställning till för CFD för nybörjare

1. Vilken förståelse har du för CFD handel och vilken kunskapsnivå har du?

Det är alltid bra att vara ärlig mot dig själv och se över din förståelse för handeln innan du påbörjar din CFD handel. CFD för nybörjare går till på samma sätt som för mer avancerade handlare även om det finns vissa inställningar som du kan aktivera om du är en mer avancerad eller professionell trader. 

CFD kontrakten är komplicerade instrument och du bör ha en bra grundläggande förståelse innan du påbörjar din handel.  

2. Välj en marknad som du har förståelse för

CFD handel i sig är redan tillräckligt komplext som den är. Det är därför viktigt att den marknad som du väljer att spekulera i är en marknad som du har förståelse för. Det är viktigt för att du ska förstå hur du ska tänka när du spekulerar i rörelser på marknaden och undvika att förlora stora summor pengar. 

Det är dock alltid svårt att spekulera i marknadsrörelser men ju större förståelse du har för en marknad desto lättare kommer det vara för dig att studera rörelser på marknaden. Beroende på vilken marknad som du väljer kan volatiliteten på marknaden och skilja sig avsevärt.

3. Testa CFD handel med ett demokonto

Flera handelsplattformar erbjuder ett demokonto som är bra för CFD för nybörjare. Du handlar då med fiktiva pengar och kan testa dig fram. Oavsett om du är nybörjare eller inte kan det alltid vara bra att testa CFD handel med ett demokonto för att förstå hur just den handelsplattformen fungerar.

Det är ett bra sätt att förbereda dig för hur du ska göra när du köper och säljer CFD:er.

4. Hur mycket pengar vill du investera och var ligger din maxgräns?

CFD handel för nybörjare fungerar på samma sätt som för vanlig CFD handel. Det innebär att du handlar med hävstång vilket kan leda till att du både kan förlora mer pengar än du investerat samtidigt som du också kan tjäna mer pengar än du investerat. 

För att du ska ha någon kontroll över din CFD handel är det viktigt att du aktiverar en stop loss och limits funktion. Flera handelsplattformar ger dig möjlighet att aktivera en sådan funktion för att du ska kunna begränsa din förlust.

Det innebär att ditt CFD kontrakt avslutas när du når en särskild förutbestämd nivå och begränsar därmed din möjliga förlust.

Risker och möjligheter med CFD för nybörjare

Riskerna och möjligheterna med CFD handel beror till stor del på din kunskapsnivå och förståelse för delvis CFD kontrakten i sig men även den marknad som du väljer att spekulera i. Eftersom CFD handel görs med en hävstångseffekt är det viktigt att du förstår både riskerna och möjligheterna med hävstången. 

Det finns en risk för snabba förluster på grund av hävstången som kan påverka dig negativt om marknaden inte går som du tänkt dig. På samma sätt kan hävstångseffekten leda till att du får en högre avkastning än det kapital som du investerat. 

Vi har samlat mer information om de risker och möjligheter som finns under vårt avsnitt om CFD handel. Du kan där hitta mer information om CFD handel och vad du ska tänka på innan du börjar handla med CFD kontrakt. Där hittar du även vanliga strategier för CFD handel och hur du ska tänka vid val av marknad.

CFD för nybörjare marknadsrörelser

5 steg för att börja handla med CFD

För att kunna börja handla med CFD krävs det att du är myndig och skapar ett konto hos någon av de handelsplattformar som erbjuder CFD handel. 

För nybörjare rekommenderas det att du testar CFD handel med ett demokonto innan du börjar handla på riktigt. Flera handelsplattformar erbjuder ett gratis demokonto där du kan testa handeln innan du börjar handla. Både eToro och Plus500 erbjuder gratis demokonton. 

1. Välj marknad

När du skapat ett konto och känner dig redo för att handla med CFD är det första steget att bestämma vilken marknad du vill spekulera i. Beroende på vilken handelsplattform som du väljer kan det finnas olika utbud av marknader. 

Vissa marknader är också mer volatila än andra. Välja en marknad som du förstår för mer kontroll över din handel och din spekulation.

2. Välj köp eller sälj

När du valt marknaden är nästa steg att välja om du vill köpa eller sälja på marknaden, det vill säga om du vill ta en lång eller kort position. 

En lång position innebär att du tror att marknaden kommer gå upp och en kort position innebär att du tror att marknaden kommer gå ner. CFD handel innebär att du spekulerar i marknadsrörelser och prisrörelser på den underliggande tillgången till CFD kontraktet.

3. Välj antal CFD:er för din handel

När du valt marknad och position är nästa steg att välja hur många CFD kontrakt som du vill handla med. Du bestämmer då hur mycket du vill investera och betalar även en procentsats för det säkerhetskrav som du väljer.

4. Aktivera automatiskt stop loss och limits

Innan du aktiverar din CFD handel är det viktigt att du aktiverat och väljer en stop loss nivå för att få en större kontroll över din CFD handel. Flera handelsplattformar ger dig möjlighet att välja en risktoleransnivå för att stoppa förlusten automatiskt om marknaden når den förutbestämda toleransnivån.

5. Övervaka och stäng din position

När du aktiverat din CFD handel är det viktigt att du övervakar och stänger din position. Om du aktiverat stop loss eller limits kommer din position stängas när du når dina förutbestämda nivåer. 

Du kan dock stänga din position tidigare om du vill. CFD handeln kan du övervaka online eller genom en app hos den mäklare som du handlar hos. 

CFD för nybörjare - Så förbättrar du din kunskap

CFD INFO har vi flera avsnitt för att underlätta för dig hur du ska förbättra din kunskap inom området. För mer information om Contract for Difference och CFD handel samt vad de olika handelsplattformarna erbjuder. Se respektive avsnitt för mer information.