Handla Bitcoin

Få förståelse för kryptotillgången Bitcoin och hur du kan handla Bitcoin med CFD

Vad är Bitcoin och hur fungerar det? I avsnittet försöker vi reda ut allt om kryptotillgången och hur du kan spekulera i prisutvecklingen genom CFD-handel. 

Handelsplattformar för CFD-handel med Bitcoin

CFD-handel med Bitcoin är möjlig på flera handelsplattformar. Två kända exempel är Plus500 och eToro.

Plus500 logo

Minsta Insättning

1000 SEK

Registrering

72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

eToro logo grön

Minsta Insättning

2000 SEK

Registrering

67% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören.

Innehållsförteckning

Texten är skriven i informativt syfte och ska inte betraktas som ekonomisk rådgivning. 

Om Bitcoin

Bitcoin skapades redan 2009 och är kanske den mest kända kryptovalutan. Bitcoin implementerade i princip kryptovaluta när den skapades. Det är världens första och största kryptovaluta baserat på marknadsvärde. Huvudsyftet med Bitcoin är att göra det möjligt med betalningar över nätet utan inblandning från tredje part. 

Bitcoin är en öppen källkod som gör att alla kan delta. Det är ingen som styr eller äger kryptovalutan. Tekniken är icke-hierarkisk vilket innebär att den saknar någon central auktoritet eller banker. Det finns en begränsad mängd Bitcoin på marknaden och kryptovalutan överförs genom P2P-nätverk. En Bitcoin sparas då i en wallet och kan överföras till någon annan med en bitcoinadress. 

Eftersom Bitcoin har många unika funktioner kan kryptovalutan erbjuda nya användningsområden som inte är möjligt i andra betalningssystem. Med kryptovalutan kan du betala över hela världen med låga hanteringsavgifter.

Bitcoin jämfört med traditionella valutor

Bitcoin fungerar till skillnad från traditionella valutor utan inblandning av staten, banker eller företag som kontrollerar transaktionerna. Bitcoin är även enkelt att använda globalt utan någon inblandning av tredje part. 

Nätverket är helt öppet och kan användas av vem som helst. Det innebär att ingen kan stoppa dig från att skapa en Bitcoinadress för att ta emot eller skicka pengar. Strukturen saknar en hierarki och är decentraliserad. Det innebär att vem som helst kan vara en del av processen.

Bitcoin bland andra valutor

Så fungerar Bitcoin

Som ny användare behöver du inte förstå de tekniska detaljerna bakom Bitcoin. Detaljerna och källkoden är dock helt offentlig och går att läsa in sig på för den som vill förstå hur tekniken är uppbyggd och fungerar.

Bitcoin är enkelt beskrivet baserat på en blockkedjeteknik. Blockkedjetekniken används för att göra säkra transaktioner och för att behålla användarens anonymitet. Detta görs genom att använda en huvudbok för att verifiera transaktioner. Blockkedjan inkluderar alla transaktioner som bekräftas och genomförs. Den är även offentlig och delad vilket gör att alla i nätverket kan se och delta. Genom kryptografi kan blockkedjan följa en kronologisk ordning.

Hur Bitcoin fungerar

Handla Bitcoin

Det finns främst två sätt att handla Bitcoin och de är samma sätt som att handla med kryptovalutor i allmänhet. Du kan antingen spekulera i marknadspriserna genom att handla med CFD-kontrakt eller köpa Bitcoin direkt på börsen.

Beroende på vilken handelsplattform du väljer erbjuds olika sätt att handla Bitcoin på.

1. Handla Bitcoin genom CFD-handel

Om du väljer att handla Bitcoin genom CFD-handel innebär det att du spekulerar i marknadspriset och marknadsrörelser istället för att bli ägare av valutan.

Vanligtvis ställs då Bitcoin mot en annan valuta, exempelvis USD. Genom att handla med CFD-kontrakt byter du skillnaden i marknadspriset från att du öppnar positionen tills att du stänger den. 

Om du till exempel väljer att köpa CFD-kontrakt med Bitcoin som underliggande instrument och väljer en lång position innebär det att du går med vinst om Bitcoin gått upp i pris när du stänger din position.

Tvärtom går du med förlust om priset på Bitcoin gått ner. En kort position innebär istället att du går med vinst om Bitcoin går ner i pris när du stänger din position och tvärtom går du med förlust om Bitcoin går upp i pris.

2. Handla Bitcoin direkt på en börs

Om du istället handlar Bitcoin direkt på en börs blir du ägare av valutan som sedan lagras i en digital plånbok eller wallet. Transaktionen inkluderas då i blockkedjan.

Du får även en privat nyckel i din digitala plånbok som används för att signera transaktionen som fungerar som ett matematiskt bevis. När du bestämmer dig för att sälja Bitcoin går du med vinst om priset gått upp och med förlust om priset gått ner sedan du köpte.

Köpa bitcoin hos Plus500

Köpa Bitcoin med CFD

Ett CFD-kontrakt innebär att en köpare och en säljare kommer överens om att betala skillnaden i priset då värdet på en underliggande tillgång går upp eller ner. Det innebär alltså att du betalar för prisrörelserna snarare än att köpa den underliggande tillgången. Ett kontrakt skapas då mellan två parter baserat på deras förväntningar på Bitcoins prisrörelser ett specifikt datum, tid eller period. Med CFD-handel har du också möjlighet att köpa än större andel än du investerar med hjälp av hävstångseffekten. 

Fördelarna med att handla Bitcoin med CFD-kontrakt är exempelvis att du kan handla med mindre marknadsrörelser. Du har även möjlighet att med hävstångseffekten erhålla en större position och exponering än det kapital du har. Det innebär att du kan göra en större vinst men också en större förlust än det kapital som du ursprungligen investerat. Om du istället investerar direkt i Bitcoin kan du endast köpa Bitcoin för ditt ursprungliga kapital. 

Det är även möjligt för dig att tjäna pengar på Bitcoins prisrörelser även om priset går ner. Du kan till exempel öppna en kort position, vilket innebär att du gör en vinst om priset går ner. Om du istället investerar direkt i Bitcoin kommer du förlora pengar om priset går ner och du säljer din tillgång.

Viktigt att tänka på innan du börjar handla Bitcoin med CFD

Det är viktigt att du förstår innebörden av CFD-handel, Bitcoin och hur marknaden påverkar handeln innan du börjar handla Bitcoin med CFD:er. 

CFD-handel med Bitcoin är en hävstångsprodukt som innebär att du kan få en stor exponering genom att endast investera en liten del av kapitalet. Det innebär att du kan tjäna mer än vad du investerat men också att du riskerar att förlora mer än din insats. Bitcoin har historiskt haft väldigt volatila marknadsrörelser vilket innebär att du kan förlora mycket pengar under en kort period.

5 steg för CFD-handel med Bitcoin

Efter att du skapat dig förståelse för CFD-handel med Bitcoin och förstår de risker som handeln innebär kan du enkelt skapa ett konto online hos någon av handelsplattformarna som erbjuder CFD-handel med Bitcoin.

1. Skapa ett konto

När du valt vilken handelsplattform du vill handla på kan du skapa ett konto på handelsplattformens hemsida. Du behöver inte skapa en wallet eller ett konto hos en börs när du handlar med CFD:er utan ett konto hos en handelsplattform räcker.

2. Välj Bitcoin

Nästa steg går ut på att du ska välja underliggande tillgång till din CFD-handel. Du väljer då Bitcoin som underliggande tillgång. Beroende på vilken handelsplattform som du väljer finns det olika typer av kryptovalutor att välja bland.

Eftersom Bitcoin är den vanligaste brukar den finnas hos de flesta handelsplattformar.

3. Köp eller sälj

När du valt underliggande tillgång ska du bestämma vilken position du vill ta på marknaden och om du vill gå lång eller kort. Bitcoin kvoteras då mot en annan valuta, vanligtvis USD.

4. Välj automatiskt stop loss och limits

Innan du öppnar en position på marknaden bör du aktivera funktionen stop loss hos den handelsplattform du valt. På så sätt minskar du risken med CFD-handel och begränsar din förlust då positionen avslutas automatiskt på din valda toleransnivå.

5. Övervaka och stäng din position

Du kan hela tiden övervaka din position under öppna positioner i ditt konto. Där kan du även se din vinst eller förlust. För att stänga din position öppnar du en position i motsatt riktning.

Mer om Bitcoin och kryptovaluta

För att lära dig mer om hur CFD-handel med Bitcoin och kryptovaluta fungerar se vår sida handla kryptovaluta. Där har vi bland annat samlat faktorer som i många fall påverkar marknadsrörelser av kryptovalutor, räkneexempel för CFD-handel med Bitcoin och vanliga termer relaterade till kryptovaluta och Bitcoin. Där kan du även hitta information om andra kryptovalutor som finns på marknaden. 

Vanliga frågor om Bitcoin

Hur förhåller sig Bitcoin till andra kryptovalutor?

Bitcoin är den äldsta och största kryptovalutan sett till marknadsvärde.

Vilka reglerar Bitcoin?

Tekniken är decentraliserad och saknar central auktoritet.

Hur fungerar Bitcoin?

Bitcoin består av en blockkedjeteknik och valutan överförs genom ett P2P-nätverk.