Börserna påverkas av ny virusvariant

Efter att flera av världens börser uppnått rekordnivåer under året har utvecklingen de senaste dagarna varit negativ. Den nya omikronvarianten av coronaviruset är en av anledningarna till den negativa trenden. 

bull bear market

Innehållsförteckning

Oron för omikron tynger börsen

I fredags rapporterades det om omikron, den nya mutationen av coronaviruset. Varianten är ny och det är än så länge osäkert om det vaccin som används nu kommer att hjälpa mot varianten.

Nyheten skakade om världens börser rejält och det visades röda siffror på flera större börser vid stängning. Flera länder införde även strängare restriktioner till följd av nyheten. 

Under måndagen handlades börserna slutligen upp. Detta till följd av att bland annat USA:s president meddelat att inga restriktioner eller nedstängningar kommer genomföras för att minska spridningen. S&P 500 och Nasdaq gick därför upp under dagen. 

På tisdagen var siffrorna återigen röda till följd av en förnyad oro om att de nuvarande COVID-19 vaccinet kanske inte hjälper mot mutationen. Stockholmsbörsen var därför ner under dagen och OMXS30 var ner 1% vid stängning. 

Råvarumarknaden föll också

Även råvarumarknaden föll under fredagen. Oljepriset upplevde det värsta fallet sen våren 2020 och föll tvåsiffrigt under dagen (Källa). Även priset på flera basmetaller föll under fredagen. Fallen på råvarumarknaden går också att härleda till oron för den nya virusvarianten. 

Både oljepriset och basmetallerna återhämtade sig något under måndagen. Däremot handlades guld ner till följd av att dollarn stärktes. 

Rekordnivåer på flera börser under året

Under året har flera rekordnivåer uppnåtts på börser världen över. Förra veckan var Stockholmsbörsen nära en ny rekordnivå igen. Det breda OMXSPI indexet hade då stigit med nästan 31 procent i år. 

Fler och fler har börjat handla på börsen de senaste åren. Återhämtningen som börsen gjorde efter det fall som skedde till följd coronaviruset  i mars 2020 var rekordsnabb. 

Det återstår att se om börsen kommer gå mer mot baisse de närmsta månaderna eller om den hausse på börsen som varit det senaste året kommer att fortsätta. 

Mer om aktier och råvaror

Det finns flera olika sätt att handla med aktier. Genom CFD-handel kan du tjäna pengar både på en marknad som går upp och ner. Du väljer själv vilken position som du tar. Det går också att handla aktier med hävstång

Råvarumarknaden går också att handla med genom CFD. Läs mer om hur du gör för att handla råvaror och investera i olja

Markus Larsson

Markus Larsson

Civilekonom

Om författaren

Bakgrund
Markus är utbildad civilekonom och avlade sin ekonomie magisterexamen vid Stockholms universitet 2012. Han har jobbat på en av de svenska storbankerna och har han handlat med värdepapper i över 10 år.

Markus intresserade sig för CFD under sin studietid och han skrev sin kandidatuppsats om ämnet höstterminen 2010. Sedan dess har han noga följt instrumentets utbredning på marknaden. 

Fler artiklar

Kurser i realtid