Så fungerar det att handla utländska aktier

För dig som vill veta mer om var du kan köpa utländska aktier, fördelar och nackdelar och hur du kan köpa utländska aktier.

Köpa utländska aktier - Så fungerar det i praktiken

Att köpa utländska aktier är ett sätt att diversifiera din aktieportfölj. Du kan på så sätt sprida din risk och får tillgång till ett större utbud av aktier.

Det finns olika sätt att handla utländska aktier på. Du kan antingen köpa aktier direkt på aktiemarknaden eller spekulera i prisrörelser med olika derivat. Den här artikeln riktar sig främst till dig som vill handla med aktier genom CFD-handel

I artikeln hittar du information och tips om vad du bör tänka på när du handlar utländska aktier, fördelar och nackdelar med handeln och var och hur du kan handla utländska aktier.

Du hittar även en enkel steg-för-steg guide i hur du kan handla med utländska aktier genom CFD-handel. 

Artikeln riktar sig främst till dig som vill handla med utländska aktier genom CFD-handel. Den riktar sig även till dig som vill veta mer om olika sätt att handla utländska aktier och hur handeln går till. 

Texten är skriven i informativt syfte och ska inte betraktas som ekonomisk rådgivning. 

Senast uppdaterad: 2024-04-02

Innehållsförteckning

Två sätt att köpa utländska aktier på

Det finns flera olika sätt att köpa utländska aktier på. Du kan antingen handla med utländska aktier som underliggande tillgång genom CFD-handel eller köpa utländska aktier direkt på börsen genom en nätmäklare. 

Beroende på vilka handelsplattform eller nätmäklare som du väljer att handla på kan utbudet och olika sätt att handla utländska aktier på skilja sig. 

köpa utländska aktier

1. CFD-handel med utländska aktier

Ett sätt att handla med utländska aktier är genom CFD-handel. Du handlar då med en vald aktie som underliggande tillgång till din CFD-handel och handlar därmed med aktiens prisrörelser istället för att äga aktien direkt.

Du väljer då om du vill gå lång eller kort på marknaden och kan på så sätt tjäna pengar både på en upp- och nedgång på aktiemarknaden. Du har även möjlighet att handla med hävstång vilket ger dig en större exponering på marknaden.

Med CFD-handel får du ofta tillgång till ett brett utbud av länder och marknader beroende på vilken handelsplattform som du väljer att handla på.

2. Köpa utländska aktier direkt på börsen

Ett annat sätt att köpa utländska aktier på är genom att investera direkt i bolaget. Du investerar då direkt i aktien och kan endast frigöra din vinst när du säljer i framtiden. Det förutsätter att aktiepriset gått upp. Om aktiepriset gått ner när du säljer gör du istället en förlust.

Det går att köpa utländska aktier hos flera handelsplattformar eller nätmäklare. Du skapar då ett konto hos den handelsplattform eller nätmäklare som du väljer att handla på. Beroende på vilken marknad eller börs som du vill handla på kan utbudet skilja sig. 

Det går bland annat att investera i utländska aktier direkt hos eToro och Plus500

Guide steg-för-steg: Så handlar du med utländska aktier genom CFD-handel

Ett sätt att handla med utländska aktier och en möjlighet att komma åt flera marknader och börser är genom CFD-handel.

All handel sker online och det är enkelt att komma igång när du bestämt dig för vilken handelsplattform som du vill handla på. 

Stegen fungerar på samma sätt som vi beskrivit i artikeln aktiehandel men inkluderar endast utländska aktier. 

Steg 1: Skapa ett konto

För att påbörja din handel krävs det att du först skapar ett konto hos den handelsplattform som du valt att handla på.

Hos flera handelsplattformar är det möjligt att testa CFD-handel och handel med hävstång med fiktiva pengar innan du börjar handla på riktigt.

Tjänsten är gratis och kan vara bra att utnyttja för att du ska lära dig hur handelsplattformen fungerar och hur handeln går till. 

Steg 2: Välj utländsk aktie

I nästa steg väljer du vilken aktie som du vill handla med som underliggande tillgång till din CFD-handel. Beroende på vilken handelsplattform som du väljer kan utbudet av aktier och marknader skilja sig åt.  

Steg 3: Välj köp eller sälj

I nästa steg väljer du vilken position som du vill ta på marknaden.

Du väljer då om du vill ta en lång position eller kort position beroende på hur du tror att aktiepriset kommer utvecklas.  

Du anger även storleken på din position och vilken hävstång du väljer.

Steg 4: Välj automatiskt stop loss och limits

För att handla med hävstång hos flera handelsplattformar krävs att du aktiverar stop loss.

Genom att aktivera funktionen begränsar du din förlust eftersom din position avslutas automatiskt när den uppnår din toleransnivå. 

Steg 5: Övervaka och stäng din position

När du känner dig klar med din handeln kan du enkelt stänga din position. Om du aktiverat stop loss kommer din position att stängas automatiskt när du når din toleransnivå. 

Utländska aktier Plus500
Exempel på utländska aktier som erbjuds hos Plus500. Illustrativa priser.

Här kan du handla utländska aktier med CFD

Det finns flera handelsplattformar att handla med utländska aktier på. 

Två kända exempel är Plus500 och eToro. Båda handelsplattformarna erbjuder CFD-handel med aktier som underliggande tillgång och möjlighet att köpa utländska aktier direkt på börsen. 

Fördelar och nackdelar med att köpa utländska aktier

Det finns flera fördelar och möjligheter med att köpa utländska aktier. Att köpa utländska aktier är ett sätt att diversifiera din aktieportfölj på olika marknader.

Det innebär att du inte är lika beroende av vad som sker på en specifik marknad utan får en större riskspridning mellan flera marknader genom att investera i både svenska och utländska aktier. Dina investeringar är därför inte lika känslig för faktorer och händelser som påverkar en specifik marknad som exempelvis den svenska börsen.

Att köpa utländska aktier ger dig också möjlighet att få tillgång till ett betydligt större utbud aktier på marknaden. Det är möjligt att handla på de största aktiemarknaderna i världen och därmed få tillgång till ett betydligt större utbud än i Sverige. 

Det finns även vissa nackdelar och risker med att handla utländska aktier. Jämfört med att bara handla på den inhemska marknader tillkommer i många fall en växlingsavgift för att omvandla den svenska kronan till den valuta som finns på den marknad som du vill handla på.

Beroende på hur aktiv du är med din handel kan denna avgift ofta vara högre än den courtageavgift som du betalar på den svenska marknaden. Beroende på hur du väljer att handla utländska aktier kan avgifterna skilja sig åt.

Genom att handla aktier som underliggande tillgång till din CFD-handel äger du aldrig aktien direkt utan handlar med prisrörelserna istället. 

Tips till dig som vill börjar handla utländska aktier

1. Välj en marknad som du har förståelse för

Det är alltid bra att välja en marknad som du har förståelse för att minska risken med din handel och undvika överraskningar.

Flera handelsplattformar erbjuder exotiska marknader att handla på vilket i många fall kan innebära en större risk och svårigheter att följa bolagens nyheter. 

2. Välj en handelsplattform eller nätmäklare för din handel

 Beroende vilken typ av handel som du vill genomföra kan det vara smart att välja en handelsplattform eller nätmäklare som passar dig.

Beroende på om du vill investera långsiktigt, ägna dig åt daytrading eller handla med prisrörelser genom CFD-kontrakt kan det vara bättre att välja en handelsplattform före en annan.

Utbudet kan också skilja sig beroende på vilken handelsplattform som du väljer. 

3. Välj aktier som du har förståelse för och kan följa

Vid val av aktie som du vill handla med eller investera i är det alltid bra att välja en aktie som du har koll på och kan följa.

Likt val av marknad minskar det risken för din aktiehandel om du väljer en aktie som du förstår och kan följa.  

Mer om aktier

Om du vill veta mer om aktier och aktiemarknaden, se vår artikel om aktiehandel. Om du vill handla med flera aktier och inte bara en specifik kan du se mer om hur du handlar aktieindex i vår artikel. Vi har också samlat viktig information om olika typer av strategier vid aktiehandel. Se till exempel vår artikel om att blanka aktier

Markus Larsson

Markus Larsson

Civilekonom

Om författaren

Bakgrund
Markus är utbildad civilekonom och avlade sin ekonomie magisterexamen vid Stockholms universitet 2012. Han har jobbat på en av de svenska storbankerna och har han handlat med värdepapper i över 10 år.

Markus intresserade sig för CFD under sin studietid och han skrev sin kandidatuppsats om ämnet höstterminen 2010. Sedan dess har han noga följt instrumentets utbredning på marknaden.